banner564

‘Barış gelecek’

Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Almanya Savunma Bakanı Ursula Leyen, Rumlara güvence verdi

‘Barış gelecek’
banner598

   Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Kıbrıs’ın önemli bir jeostratejik bölgede olduğunu, kapasitesini güçlendirmesi gerektiğini söyledi. Leyen, Kıbrıs’ın bölünmüş kalmasından duyduğu üzüntüyü dile getirirken “Merak etmeyin barış gelecek”dedi.

    Demokratik Seferberlik Partisi’nin (DİSİ) düzenlediği ‘Avrupa ve Doğu Akdeniz Güvenliği: Jeopolitikle sıkıntılar ve fırsatlar konulu konferansta konuşan Almanya Savunma Bakanı Von der Leyen, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Kalıcı Yapısal İşbirliği’ndeki (PESCO) rolünü de övdü: “Aramızda olduğunuz için mutluyuz” dedi.
    Adanın yeniden birleşmesi için mücadelede Kıbrıs’a destek ve dayanışma belirten, ayrıca ülkesi ve diğer üye ülkelerin Kıbrıs’ın egemenlik haklarının korunması, münhasır ekonomik bölgesinde doğal kaynakları kullanılması için destek ifade eden Bakan, Kıbrıs’ın son yıllardaki ekonomik gelişmesini övdü; krizin üstesinden gelmenin etkileyici olduğunu ifade etti.
     Kıbrıs ve Almanya’nın bölünmüş bir ülke olma bakımından birçok benzerlikleri bulunduğunu, Kıbrıslıların ve liderliğinin ülkelerinin yeniden birleşmesi vizyonunu unutmamaları gerektiğini vurguladı.
    AB ve sıkıntılarından söz eden von der Leyen, birliğin barış, dayanışma, uzlaşma, işbirliği ve hoşgörüye dayandığını, bir ticaret devi ve ekonomik bir süper güç haline gelmeye başladığını, ayrıca Avrupa’da yer alan savaşlara da yanıt olduğunu belirtti.
     “Ortak dış ve savunma politikasıyla adım atıp başka bir başarı öyküsü yazmanın zamanıdır” diyen Bakan, Avrupa Birliği’nin terörizm ve hukukun ihlali, siber tehdit, popülizm ve Brexit’le mücadele etmesi, bu sıkıntılara göğüs germesi gerektiğini kaydetti.
    PESCO’dan da söz eden Almanya Savunma Bakanı, bunun bir başlangıç noktası olduğunu, Kıbrıs’ın bir üye olarak ‘birçok kabiliyetleri’ bulunduğunu ifade etti; sizin de bizimle olduğunuzu  bilmek önemlidir. Şimdi büyük bir ordu dağılması vardır ve çok para harcıyoruz, bunun üstesinden gelmeliyiz” dedi.
    NATO’nun ortak savunmada her zaman bir numara olacağını ancak Avrupa Birliği’nin  Afrika gibi tepki gösterip hareket etme çağrısı yaptığı başka alanlar da olduğunu hatırlattı.
    “Daha yapılacak işler var, uluslararası arenada dış politikamızı tanımlamalıyız” diyen von der Leyen, Suriye’de bir askeri katılım bulunduğunu, ancak orada bir siyasi geçişe ihtiyaç olduğunu ve yerel nüfusa yardım ve destek gerektirdiğini söyledi.
    Hukukun üstünlüğüne, çoğulculuğa, hoşgörüye ve itibara inancın AB için zorunlu olduğuna işaret eden Savunma Bakanı, “Birlikte güçlüyüz, çok taraflılık çalışır, komşularımız daha iyiyse biz de daha iyiyiz ve kurallar ihlal edilmez” şeklinde konuştu.
 
 Angelidis Türkiye’yi şikayet etti

   Rum Savunma Bakanı Savvas Angelides de, Türkiye’nin güç diplomasisine ve bölgedeki rolüne değindi; Kıbrıs’ın bilinen nedenlerle Türkiye hariç bölgedeki bütün ülkelerle dostane ilişkileri olduğunu bildirdi.
    Göç krizinin zorluklarından ve AB topraklarında terörizmin yayılmasından söz eden Angelides, bu krizleri aşmak için birleşmeleri ve bölgede ekonomik çıkarları değiştirmeleri gerektiğini vurguladı.
   Savunma Bakanı, “AB sorumlulukla hareket etmelidir. Kıbrıs bir güvenlik sağlayıcıdır ve AB bölgede kapasite yaratmak için olumlu bir güç olabilir” şeklinde konuştu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473