banner564

Başrolde Eide

Haziran ayında çözüm için senaryoların hazır olduğu bildirildi

Başrolde Eide
banner598
  Kıbrıs sorununda önümüzdeki haziran ayında çözüme varılacağına dair bir izlenim yaratılmaya çalışıldığı, başrolde ise BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin olduğu ileri sürüldü.
   Fileleftheros gazetesi “Senaryolar Şimdi de Haziran’a Taşınıyor” başlığıyla ilk sayfadan yayımladığı ve iç sayfadan geniş şekilde yer verdiği haberinde, Rum tarafında önümüzdeki mayıs ayında gerçekleştirilecek olan milletvekilliği seçimlerinin ardından, sürece yönelik güçlü bir teşvik olacağından söz edildiğini öne sürdü.
   Gazete, müzakere sürecindeki belirtiler böyle bir senaryoyu hiç teyit etmese bile, bu gidişata doğru bir yönelim olduğunu ve baskılar için koşullar hazırlanmakta olduğunu iddia etti.
Gazete bu izlenimin, birçok yabancı hükümet ile AB gibi yabancı kurumlarda zemin kazandığını da ekledi.
   Gazete iç sayfadan “Anlaşmayla İlgili Senaryoları Erteliyorlar… Espen Barth Eide Muhataplarına Haziran Ayında Bir Sonuca Varılabileceğini İletiyor” başlığıyla yer verdiği haberinde ise, Kıbrıs sorunuyla ilgili bir anlaşma ve ayrı referandumlara gidilmesi konusunda ilk önce aralık ayından söz edildiğini, sonra bunun 26 Mart olduğunu, şimdi de önümüzdeki haziran ayından bahsedilmekte olduğunu öne sürdü.
   Gazete, “Kıbrıs dışındaki çeşitli taraflardan gelen güvenilir bilgilere dayanarak”, Kıbrıs sorununda bir anlaşmaya varılması için, önümüzdeki mayıs ayında Rum tarafında gerçekleştirilecek milletvekilliği seçimlerinin ardından, sürece yönelik güçlü bir teşvik olacağından söz edildiğini yineledi.
   Gazete, müzakere sürecindeki senaryoların, böyle bir senaryoyu hiç teyit etmemesine rağmen, büyük ihtimalle BM ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından, bu gidişata doğru bir yönelim olduğunu kaydetti.
   Eide’nin yaptığı bütün temaslarda, Kıbrıs sorunundaki anlaşmanın yakın olduğu izlenimi vererek, iyimser bir görüntü ortaya koyduğundan söz edildiğini yazan gazete, bu görüntünün Brüksel’de çok güçlü olduğunu ve Brüksel’in, tedbir amaçlı olarak değil, fakat Kıbrıs sorununda bir anlaşmaya varılmasına bir adım kaldığını düşündüğünden, çözümün ertesi gününe hazırlandığını ileri sürdü.

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2016, 09:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474