banner564

‘Biz hazırız’

Guterres ile kısa bir görüşme yapan Anastasiadis, müzakerelerin başlatılmasını istedi

‘Biz hazırız’
banner598

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleştirilen “İpek Yolu” zirvesi toplantısı çalışmaları sırasında, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’le birkaç dakikalık bir görüşme yaptığı haber verildi.
   Alithia gazetesine göre Anastasiadis, yaptıkları görüşme sırasında Guterres’e “hem kendisi hem de Rum kesiminin müzakerelerin yeniden başlaması konusundaki isteğini, aynı zamanda gelişme aşamasında bulunan inisiyatife yardımcı olmak için, Kıbrıs Türk lideriyle veya BM Genel Sekreterinin karar vereceği başka bir şekilde görüşmeye hazır olduğunu” da iletti.
   Anastasiadis’in Pekin’deki temasları sırasında görüştüğü ve kendilerini Kıbrıs sorunundaki gelişmeler hakkında bilgilendirdiği Çin ve Rusya devlet başkanlarına da bu hususta hazır olduğunu ilettiğini yazan gazete, Anastasiadis’in Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’nün rolü ve misyonunun muhafaza edilmesi için, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi bu iki devletin desteğini istediğine işaret etti.
   Rum Hükümeti Sözcüsü Prodromos Prodromu ise konuyla ilgili açıklamasında, gerek Çin, gerek de Rusya devlet başkanlarının Kıbrıs sorununda ilkeli tezler muhafaza ettiklerini yinelediklerini, Kıbrıs sorununun BM kararları temelinde çözüme kavuşmasını desteklediklerini, öte yandan Barış Gücü’nün adada kalmasıyla ilgili desteklerini yeniden teyit ettiklerini aktardı.
   Fileleftheros gazetesi “UNFIYCP İçin Temaslar” başlıklı haberinde, UNFIYCP’in rolünün muhafaza edilmesinin Anastasiadis’in Çin temaslarının gündeminde olduğunu yazdı.
   Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri’nin raporunun Güvenlik Konseyi’nde görüşülmesi öncesinde, Rum kesiminin mesajını iletmek için BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin liderleriyle görüşmek istediğini ve Çin’e gerçekleştirdiği ziyarette bu çizgide ilerlediğini kaydeden gazete, Anastasiadis’in Pekin’de, Çin devlet başkanı yanı sıra, Rusya devlet başkanıyla görüştüğünü de belirtti.
   Rum kesiminin esas isteğinin UNFICYP’in Kıbrıs’taki rolünün muhafaza edilmesi ve UNFICYP’in varlığıyla ilgili, ileri sürülen “Türk isteklerinin önlenmesi” olduğunu öne süren gazete, Anastasiadis’in Çin’de gerçekleştirdiği temaslara, geçtiğimiz Cumartesi günü yayımladığı Paskalya mesajıyla değindiğini de iletti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474