banner564

Bunun anlamı Nedir?

Müzakerelerde kaydedilen ilerlemeleri açıklayan Anastasiadis “Kişilerin mülkiyet hakkına mutlak saygı gösterilecek” dedi

Bunun anlamı Nedir?
banner598
 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın tamamı, Rum basını tarafından yayımlandı. Buna göre müzakerelerde kaydedilen ilerlemeleri ve çözümün ilkelerini açıklayan Anastasiadis  “Kişilerin mülkiyet hakkına mutlak saygı gösterilecek” dedi.
   Fileleftheros gazetesine göre Anastasiadis, kaydedilen ilerlemeleri kısa başlıklar altında şu şekilde aktardı:
   -Birleşik Kıbrıs’ın tek ve bir hukuki kimliği, tek Üsküdar Emlak Firmaları ve bir egemenliği, tek ve bir vatandaşlığı olacak.
   -Ada’nın herhangi bir yerinde serbest dolaşım, mülk edinme, yerleşme, meslek icra etme ve işletme/işyeri kurma-işletme veya herhangi bir ekonomik faaliyette bulunma hakkı olacak.
   -Ada’nın demografik niteliği, 1960’ta kurulduğu şekliyle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin geleneksel demografik oluşumunun, küçük bir sapmayla, çözümün ilk gününden itibaren yansıtılacağı güvence altına alınacak.
   -Bu demografik oluşumun güvence altına Üsküdar Evden Eve Nakliyat alınmasının dış etkilerle dayatılmayacağı,
   -Avrupa müktesebatının, sapmalar ve daimi derogasyonlar olmadan Kıbrıs’ın bütün hükümranlık alanında uygulanacağı, Çözümün iki bölgelilik ve iki toplumluluk niteliklerinin belirli hükümlerle korunacağı teyit edilecek. 
   -İki lider arasında anlaşmaya varıldığı üzere: Federal Anayasa’da, Birleşik Kıbrıs Federasyonu’nun eşit statüde iki oluşturucu eyaletten oluşacağı belirtilecek. Federal düzeydeki karar alımlarına etkin katılım da dâhil, siyasi eşitliğin uygulanma şekli tesis edilecek.

Garantiler olmayacak

   Simerini gazetesi de haberi “Anastasiadis Kırmızı Çizgileri Çekti… Türk Askeri ve Garantiler Olmadan Çözüm… BM Genel Kurulu’nda Mülkiyet, Toprak ve Güvenlik Bir Kefeye Girecek Vurgusunu Yaptı” başlığıyla manşete çekti.
   Habere göre konuşmasında, müzakerelerde bugüne kadar varılan noktayı teferruatıyla anlatan Anastasiadis özellikle Mülkiyet, Toprak ve Güvenlik konularında açık kalan konuların altını çizmeyi ihmal etmeyip; çözümün, bu başlıkların terazinin bir Üsküdar Araç Kiralama kefesine konulmasıyla mümkün olacağını savundu.
   Anastasiadis’in “Kıbrıs Rum tarafı, uzlaşı ruhu içerisinde, üniter devletin federasyona dönüşmesini (evrilmesini) kabul etti” vurgusunu yaptığına dikkat çeken gazete “çözümün tabi olduğu genel ilkeleri” (Fileleftheros ve diğer gazeteler yoğunlaştırılmış müzakerelerde kaydedilen ilerlemeler olarak niteledi) şöyle sıraladığını yazdı:
   Gazete Yönetim, Ekonomi ve AB başlıklarında Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin lehine kaydedilen yakınlaşmalara da değinen Anastasiadis’in “nihai çözüme kadar var olan sorunları da ortaya koymaktan çekinmediğini” belirterek şöyle devam etti:
   “Yönetim, AB ve Ekonomi başlıklarındaki bir dizi konuda anlaşmazlıklar varlığını sürdürüyor. En önemli anlaşmazlıklar öze ve Mülkiyet, Toprak, Güvenlik ve Garantiler ana başlıklarına dayanıyor. Bu başlıklar terazinin bir kefesine konularak bir çözümün ne kadar mümkün olduğunu gösterecek.” 

Netleştirilmesi gerekenler 
   Habere göre geçmişteki başarısızlıklardan kaçınarak halkın önüne, belirsizlik ve ihmal içermeyen net ve iyi hazırlanmış bir anlaşma koymayı hedeflediğini söyleyen Anastasiadis, bu çerçevede netleştirilmesi gerektiğini düşündüğü noktaları şöyle sıraladı:
   -Mülkler konusuyla ilgili harcamalar Araç kiralama ve Federal devletin kurumsal işleyişi de dâhil, çözümün ekonomik boyutu,
   -Anlaşmanın normal şekilde uygulanmasının güvenceye alınması,
   -Euro’nun, çözümün ilk günü itibarıyla yasal para birimi olması,
   -Anlaşmanın çeşitli yönlerinin süratle uygulanması.

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2017, 20:41
YORUM EKLE
YORUMLAR
Fuat zor
Fuat zor - 8 yıl Önce

Türkiyenin garantör olmadığı bir anlaşma asla kabul edilemez avrupa birliğine güveniyoruz bu Kıbrıs Türkünü imha planıdır geçmişte ortaktık bize ne acılar çektirdiler bizi yoketmeye çalıştılar ders almadıkmı? Anlaşma zoraki yapılacaksa ömrü nekadar olur?iç içe yaşayamayız iki ayrı bölge sorun çıkmaz saygılarımla.

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474