banner564

Çözüm olursa plan bozulur

Rum ordusunda askerlik süresinin 14 aya indirilmesi siyaseti karıştırdı

Çözüm olursa  plan bozulur
banner598
 Rum yönetimi zorunlu askerlik süresini 24 aydan 14 aya indirdi. Haberi manşete çeken gazeteler Rum Bakanlar Kurulu’nun önceki gün aldığı ve derhal yürürlüğe giren yasa hükmünde kararın Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanlığı dahil herkes için sürpriz olduğuna dikkat çekti.
   Bazı siyasiler, Kıbrıs sorununun çözümü halinde bu planın bozulacağını belirterek, Anastasiadis hükümetini acelece davranmakla suçladı.
   Fileleftheros “Askerlik Süresiyle İlgili Beklenmeyen Hediye” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in, RMMO’nun reorganizasyonu ve modernizasyonuyla ilgili yasa önerisini dün RMMO’ya da bildirmeden, büyük bir gizlilik içerisinde Bakanlar Kurulu’na sunduğunu yazdı.
    Habere göre derhal yürürlüğe girecek yasa uyarınca 2015/2 celbi mensuplarının 18 ay görev yaptıktan sonra Ocak 2017’de terhis alacaklar, sonraki celpler ise sadece 14 ay askerlik yapacak. Askerlik süresinin pratikte kısaltılabilmesi için, mükelleflerin terhis edilmesiyle oluşacak personel boşluğunun doldurulması maksadıyla 3 bin profesyonel personel alımına derhal başlanacak. 32 yaşına kadar olanlar arasından sözleşmeli alınacak profesyonellerin Rum yönetimine maliyeti yıllık 33-35 milyon Euro olacağı tahmin ediliyor.
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in twitter hesaplarından –neredeyse eş zamanlı ilan ettiği- karar, yeni düzenlemeden yararlanacak olan RMMO askerleri ve ailelerini mutlu ederken, 24 aylık görev süresini tamamlamak zorunda olan 2014 celbiyle askere gidenleri ve ailelerinin tepkisine neden oldu.

Bakanın açıklaması
   Askerlik süresiyle ilgili kararın 3 ayağı bulunduğunu açıklayan Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, birincisinin önemli yapısal değişiklikler öngören yeni uygulama ile RMMO’nun daha çağdaş, etkin, esnek olacağını ve yeni bölgesel güvenlik görevi ve rolünü oynama kabiliyeti kazandırmak olduğunu söyledi.
    İkinci ayağın deniz ve hava kuvvetleriyle ilgili, bazıları halen gelişme halinde olan yeni silahlanma programları, kara kuvveti için de kalifiye programlar olduğuna işaret eden Fokaidis, reorganizasyonun birinci 5 yıllık aşaması çerçevesinde halen gelişme halinde olanlar dışında, kara kuvveti için önemli silah sistemleri satın alımı yapılacağını açıkladı.
    Fokaidis üçüncü ayağın ise RMMO’nun modern yarı-profesyonel ordu haline gelebilmesi için sözleşmeli uzman personel alımı öngördüğünü, askerlik süresinin kısaltılmasına olanak tanıyanın da bu üçüncü ayak olduğuna vurgu yaptı.
    Gazete 32 yaşına kadar olanlardan sözleşmeyle toplam 3 bin uzman asker alınacağını, sözleşmeli uzmanların Rum yönetimine yıllık maliyetinin 32-35 milyon Euro civarında olacağını, sözleşmeli uzman alımı prosedürünün, Rum meclisinin onay vermesinin ardından derhal başlayacağını kaydetti.
Habere göre Fokaidis askerlik süresinin azaltılmasının RMMO’nun harekat kabiliyetini azaltmayacağı, personel uzmanlaşacağından, savaş kabiliyetinin artacağını ve modern silah sistemleri kullanımı açısından ek değer kazanacağını söyledi. Sürenin azaltılmasının personel açığı yaratmayacağını belirten Fokaidis “Aksine yükümlülerin profesyonellerle değiştirilecek. Asker kaçakları ve doğum oranındaki düşüş dikkate alındığında, bu uygulamayla mevcut açıklar da kapanacak” dedi.
Rum Meclisi Savunma Komitesi, dünkü kararla ilgili bilgilendirme maksadıyla bugün 09.15’te olağanüstü toplantıya çağrıldı. Bilgilendirmeyi Fokaidis yapacak.

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2016, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473