banner564

Fatih’i durdurun

‘Sibiu’ zirvesinde Tusk, Merkel ve Macron ile görüşen Anastasiadis, Türkiye’nin sondaj faaliyetlerinin engellenmesini istedi

Fatih’i durdurun
banner598

 Rum lideri Nikos Anastasiades, 27 AB üyesi ülkenin Romanya’nın ‘Sibiu’ kentindeki gayrı resmi toplantısına katılarak önemli görüşmeler yaptı.
   AB Konseyi Donald Tusk, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’la görüşmesinde Türkiye’yi şikayet eden Anastasiadis, Kıbrıs açıklarında sondaj faaliyetlerine başlayacak olan Fatih gemisinin engellenmesini istedi.
   Euronews’a konuşan Anastasiades, Avrupa Konseyi’nin Türkiye’nin Kıbrıs MEB’inde gerçekleştirdiği kışkırtmalar konusunu yakından izleyeceğini veya 28 Mayıs’taki özel toplantıda ya da haziran ayındaki düzenli toplantı sırasında alınacak önlemlerle ilgili kararların alınacağını söyledi.
    Gayri resmi toplantıda meslektaşları ile neler görüştüğü ve onlardan beklentilerinin neler olduğuyla ilgili bir soruya Anastasiadis şu yanıtı verdi:
    "Sadece son dönemde değil tüm süreçte tüm yaşananları detaylı bir şekilde onlara anlattım. Özellikle son dönemde yaşananlar kanımca Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı ikinci bir istila ve uluslararası hukuk ve Deniz Hukukunun çiğnenmesi niteliğindedir. Ortaklar tarafından çok olumlu yanıtlar geldi ve devamla Avrupa Konseyi Başkanı’nın yapacağı açıklama Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ortaklarından alacağı desteği yansıtacaktır.” 
    AB’den daha pratik bir şey isteyip istemeyeceği sorusuna ise Anastasiades “ne isteyebileceğimi belirttim. Önemli olan Avrupa Konseyi’nin konuyu yakından izliyor olmasıdır ve konuyla ilgili kararlar ya 28 Mayıs ya da haziran ayındaki düzenli toplantı sırasında alınacak” diye yanıt verdi ve şöyle devam etti:
    "Konuşmamda AB’nin, uluslararası hukuku çiğnemeden dolayı, aday ülke için değil ama üçüncü bir ülke için belli cezai müeyyide aldığı örneğini verdim. Dolayısıyla, Türkiye’nin üye bir devlet karşısında yükümlülüklerini yerine getirmesine vurgu yaptım ve bunun sadece üye ülkelere karşı değil, Avrupa’ya karşı da bir saygısızlık olduğunun altını çizdim.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474