banner564

Gümrüklerde ‘tek yönetim’

‘Çözümün ilk gününden itibaren ne yapılacağı’ konusunda, müzakereciler tarafından hazırlanan raporun AB’ye sunulduğu bildirildi

Gümrüklerde ‘tek yönetim’
banner598
 Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ile Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in, çözümün ilk gününden itibaren yapılması gerekenler konusunda Avrupa Birliği’ne bir rapor sundukları açıklandı.
   Rum liderliğince sızdırılan bu gizli bilgi, Fileleftheros gazetesi tarafından yayımlandı. Gazete, tüm gümrüklerin, ilk günden itibaren ‘tek yönetim’ altına gireceğini ve yetkinin federal devlette olacağını iddia etti.
   Gazetei Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’e atfen yayınladığı Haberi  “Çözümün İlk Günü Komisyon’da… Sözcü, Müzakereciler Tarafından İki Ay Önce AB’ye Sunulduğunu Söyledi”  başlıklı haberinde çözümün işleyebilirliğinin güvenceye alınmasıyla ilgili belgenin AB makamlarına sunulduğunu kaydetti.
   Çözümün ilk gününün, Rum tarafının ısrarı üzerine müzakere masasında görüşülmekte olduğunu söyleyen Hristodulidis “Müzakereciler bu çerçevede, yaklaşık iki ay önce gerçekleştirdikleri Brüksel ziyaretleri sırasında, Avrupa müktesebatıyla ilgili Teknik Komite çerçevesinde en kısa sürede görüşülmesi gereken, Kıbrıs sorununun çözümünden sonra federal hükümetin yetkileriyle ilgili konuları Avrupa Komisyonu’na sundular” dedi.
   Hristodulidis, KKTC’nin Avrupa müktesebatına uyumuyla ilgili teknik komitede bir tartışma yapıldığını ve Rum tarafının her zaman ve Güney Kıbrıs’ın AB katılım Sözleşmesi’nin 10’uncu protokolü temelinde çözüm sonrasından söz ettiğine dikkat çekti, “Federal yetkilerin, bu komitenin görüşmeleri çerçevesinde öncelikli olması bekleniyor” dedi.
   Bu konuların Rum Yönetimi’ni endişelendiren konular mı olduğu sorulduğunda “Bizi endişelendiren değil, federal hükümetin yetkisinde olacak ve ilk günden itibaren işleyebilirliği olması gereken konular” cevabını veren Hristodulidis, buna, ülkeye giriş çıkış noktalarındaki gümrükleri örnek gösterdi.
    Hristodulidis gümrüklerin federal hükümetin yetkisinde olacağına işaret ederek “olası bir çözümün, ilk günden itibaren uygulanması ve federal düzeyde işleyebilmesi için bütün birimlerin hazırlıklı olması gerek. Kıbrıs AB üyesidir ve çözümden sonra da üye olmaya devam edecek. AB, üyelerinin yükümlülükleri ve yetkileri çerçevesi içerisinde işlemesini istiyor”  dedi.

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2016, 09:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473