banner564

Kesin bilgi

AKEL Lideri Kiprianu, Kıbrıs konusunda hareketlilik olacağını söyledi

Kesin bilgi
banner598

  Rum Komünist AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Kıbrıs konusunda bir hareketliliğin yaşanacağını ve bunun kesin olduğunu söyledi.

   Fileleftheros gazetesine konuşan Kiprianu, bunu söylediğini, çünkü özel danışman Jane Holl Lute’un raporunun, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e sunulacağını ifade etti.
Guterres’in ise BM Genel Kurulu çerçevesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Genel Kurulun ardından da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla görüşeceğini söyleyen Kiprianu, liderler arasında ortak bir görüşme olabileceğine dair söylentilerden de söz etti.
Hareketlilik olacağını yineleyen Kiprianu, ancak daha fazla gelişme olacak mı sorusunu ortaya koyarak, bunun ise Guterres’in Lute’tan dinleyeceklerine ve iki liderin Guterres’e söyleyeceklerine bağlı olduğunu ifade etti.
   BM Genel Sekreteri’nin yeni bir inisiyatif üstlenme konusunda oldukça somut olduğunu da belirten Kiprianu, BM Genel Sekreteri’nin neye karar vereceğini görmeyi bekleyeceğini ve o zaman daha çok şey söyleyebileceklerini belirtti.
   Amerika-Türkiye krizi ve Türk ekonomisinin beraberinde getirdiği sorunlarla birlikte, Türk lirasının değer kaybetmesinin diyaloğun yeniden başlaması çabalarını etkileyip etkilemediği konusundaki bir soruya ise Kiprianu, kuşkusuz bunun durumu daha da komplike hale getirdiğini ileri sürdü.

Paranın erimesi yararlı

   Amerika-Türkiye krizi ve Türk lirasının değer kaybetmesi konusunda düşüncelerini aktaran Kiprianu, bunun muhtemelen olumlu bir gelişmeye yol açabileceğini söyledi. Kiprianu, Türkiye’nin şimdi uluslararası politik satranç tahtasında Rusya ve AB gibi diğer güçlü oyuncularla ilişkilerini iyileştirme mecburiyetinde kaldığını savundu.
   Türkiye’nin bu çerçevede AB karşısındaki pozisyonunu iyileştirecek hareketlerde bulunmaya çabalayabileceğini de ileri süren Kiprianu, böyle bir hareketin, Kıbrıs sorununun çözümü için siyasi irade yaratabileceğini ifade etti. Kiprianu, muhtemelen bunun olabileceğini ve bu olasılığı teşvik etmeleri gerektiğini belirtti.
   “Kıbrıslı Türkler, Türkiye’ye olan bağımlılıktan kurtulabilecekler mi” şeklindeki soruya ise “bugün var olan koşullarla hayır” yanıtını veren Kiprianu, Kıbrıslı Türklerin ekonomik açıdan tam anlamıyla Türkiye’ye bağlı olduklarını ve bunun akabinde de siyasi bağımlılık bulunduğunu iddia etti.
  Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şimdi de dini bağımlılığı ileriye götürmeye çalıştığını iddia eden Kiprianu, “zaman geçtikçe bazı şeylerin bizim için çok daha zor hale geldiğinin farkına varmamamız halinde, korkarım ki Kıbrıs sorununun çözümü oyununu kaybedeceğiz” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474