banner564

‘Müdahale etme’

Girit’te buluşan Rum, Yunan ve Mısır liderleri, doğal gaz sondajları konusunda Türkiye’ye ortak mesaj gönderdi

‘Müdahale etme’
banner598

    Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fatah El Sisi, dün Yunanistan’ın Girit adasında bir araya geldi. Üç lider, zirve sonrasında ortak açıklama yaparak, Türkiye’ye doğal gaz konusunda mesaj gönderdi.

   Türkiye’nin, uluslararası hukuk kurallarına uymasını isteyen liderler, Kıbrıs Rum tarafının ‘egemenlik sahasında’ olduğu iddia edilen doğal gaz sondajlarına müdahale edilmemesini istedi.
   Bu arada Noble Energy, Delek ve Shell şirketlerinin, Mısır’daki sıvılaştırılmış doğalgaz terminali ile yaptıkları müzakerelerde anlaşmaya yakın olunduğu bildirildi.
   Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, dünkü görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Mısır ile Akdeniz'de Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarının en kısa sürede belirlenmesi konusunda anlaştıklarını söyledi. 
   Çipras, enerji meselesinin toplantının en önemli gündemi olduğuna işaret etti, Girit'in bir enerji kavşağı haline geleceğini belirtti. 
   Yunanistan Başbakanı, Mısır'ın Filistin ve Libya sorunlarında olduğu gibi Akdeniz ve Orta Doğu'daki dengenin sağlanması için önemli bir ülke olduğunu dile getirerek, terörle mücadele ve göçmen akınlarının durdurulmasının Mısır olmadan gerçekleştirilemeyeceğini ifade etti. 
   Mısır ile ülkesi arasında Akdeniz'de Münhasır Ekonomik Bölge sınırının belirlenmesi konusunun Sisi ile ikili toplantıda ele alındığını anlatan Çipras, "En kısa süre içinde teknik zorlukları aşma yollarını bulmak konusunda anlaşmaya vardık." dedi.
   Çipras, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin görüşmelerin başlamasını desteklediklerini, sonuçsuz kalan Crans-Montana'daki toplantıya kaldığı yerden devam edilmesi gerektiğini kaydetti. 
   Sisi ise üç ülkenin arasındaki iş birliğinin, din adına yayılmaya çalışan aşırıcılık ve terör unsurlarına karşı bir kale teşkil ettiğini ifade etti. 
   Libya'nın bir terör yuvası haline gelmesine izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Sisi, "Libya'da dış müdahalelere karşıyız. Mevcut yönetim ile uluslararası kararlar çerçevesinde diyaloğun devam etmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474