banner564

Onlar Mersin’e bizler tersine

Kuzeydekiler Elektrik Kurumu’nun yönetimine siyasi atamalarla uğraşırken,  güneydekiler özel yatırım olan 200 milyon Euro’luk elektrik santralinin temelini attı

Onlar Mersin’e bizler tersine
banner598

 Raif DOĞRU

Kuzey Kıbrıs’ta siyasiler tarafından yönetilen Elektrik Kurumu (KIB-TEK) yine gündemin ilk sırasına yerleşti. Bir yandan yeni toplu iş sözleşmesiyle kurumun sırtına yüklenen ek külfetler, diğer yandan Yönetim kurulu Baskanı Ahmet Hüdaoğlu’nun görevden alınması tartışılıyor.
   Vatandaşlar, can yakan elektrik faturalarını ödemekte zorlanırken, çalışanların örgütlü olduğu El-Sen pazartesi günü tüm birimlerde genel greve gitme kararı aldı.
   Güney Kıbrıs ise, elektriğin özelleşmesi yönündeki kararlılığını sürdürüyor. Bu çerçevede doğal gaz ile üretim yapacak olan Power Energy Cyprus (PEC) adlı şirketin 200 milyon Euro’luk santral projesinin temelleri dün Rum lideri Nikos Anastasiadis’le, Başkispopos Hrisostomos tarafından atıldı.    Limasol’un Vasiliko bölgesindeki temel atma töreninde konuşan Anastasiadis, ekonomi için büyük önem taşınan elektrik santralinin ülkede enerji alanında yeni bir çağın sinyali olacağını belirtti.
    Anastasiadis; 2021’de faaliyete geçmesi beklenen ‘Elektrik Santrali’nin, ülkenin elektrik haritasını değiştirmeye ve elektrik fiyatlarında önemli değişikliklere katkıda bulunacağını söylerken, 200 milyon Euro’ya mal olacak bu projenin stratejik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Fiyatlar düşecek

   Yeni santralin devreye girmesiyle birlikte elektrik fiyatlarının ucuzlayacağını belirten Rum lideri, 200 milyonluk proje için AB fonundan 101 milyon Euro’luk kaynak sağladıklarını söyledi. Anastasiadis şöyle dedi:
    “Santral doğal gaz ithal etmek ve elektrik üretiminde kullanmak için gerekli altyapı yapımı için gerekli işlemlerle paralel gidecektir.
   Bu yatırımların maliyeti özellikle pahalıdır. Bunun için ben AB fonundan 101 milyon avro para alabilmemizi ülkemiz için önemli bir başarı olarak görmekteyim.”
    Power Energy Cyprus (PEC) Ltd. Ceo’su George Chrysochos da yaptığı açıklamada, yeni enerji sistemi sayesinde hem çevre kirliliğinin azalacağını, hem de maliyetlerde ciddi düşüşlerin olacağını kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473