banner564

Ortak tavır

Anastasiadis’in başkanlığında toplanan Rum partileri ‘Garantiler ve Türk askerinin tamamen çekilmesi konusunda’ hiçbir uzlaşıyı kabul etmeme kararı aldı

Ortak tavır
banner598
 Rum lideri Nikos Anastasiadis’in başkanlığında toplanan Rum siyasi parti liderlerinin ‘Güvenlik ve gharantiler konusunda’ herhangi bir uzlaşı formulünü kesinlikle kabul etmeme kararı aldıkları bildirildi. Rum partileri ayrıca Türk askerinin derhal çekilmesini şart koştu.
   Simerini gazetesi “Partiler Yazılı Öneri Hazırlıyor… Siyasi Sahne Milli Davadaki Gelişmelerle İlgili Tam İstişare İçinde” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cumartesi günü toplanan siyasi parti başkanlarına 27 sayfalık bir belge sunarak müzakereler hakkında derinlemesine bilgi verdiğini yazdı.
   Gazete müzakere prosedürünün, Anastasiadis’in BM Genel Kurulu için New York’a gitmesinden önce gerçekleştirilecek lider görüşmeleri ile “belki de en kritik aşamasına girmekte olduğuna vurgu yaptı. Siyasi partilerin, önceki gün yapılan bilgilendirmede yakınlaşma ve anlaşmazlık noktaları saptadıklarını ve Ağustos’un ikinci yarısında başlayıp Eylül’e kadar devam edecek çok önemli 7 liderler görüşmesi öncesinde, masadaki bazı anlaşmazlık konularıyla önerilerini Anastasiadis’e yazılı olarak vereceklerine işaret etti.
    Habere göre, bu çerçevede siyasi partilerin önümüzdeki günlerde Rum Başkanlık sarayına giderek müzakere belgelerini incelemeleri bekleniyor. Cumartesi günkü toplantıda Kıbrıs sorunuyla ilgili belgelerin Rum Başkanlık Sarayı’ndan çıkmaması konusunda da uzlaşıldı. Bu nedenle siyasi parti heyetlerinin belgeleri görmek-incelemek için Saray’ı ziyaret zorunlulukları devam ediyor. Anastasiadis siyasi partilerden, “aralarındaki anlaşmazlıklara rağmen kritik gelişmelerin top yükün göğüslenmesi için gerekli sorumluluğun gösterilmesini” istedi.

Bakan Fokaidis ve Komiser Fotiu itiraf etti
   “Lefkoşa Güvenlik ve Garantiler konusunda, kırmızı çizgileri olan askeri garantilerin tasfiyesi ve Türk askerinin derhal çekilmesi haricinde hiçbir uzlaşı veya takası kabul etmeyeceğini her fırsatta ve her tonda seslendiriyor” vurgusunu yapan gazete devamla Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu ve Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in dün düzenlenen anma törenlerinde yaptıkları konuşmalara yer verdi.
   Habere göre Fotiu “AB üyesi bir devlet açısından Türk garantilerinin olduğu bir çözüm düşünülemez. Aynı şekilde, topraklarımızın işgal altına kalması da düşünülemez. Türkiye’de yaşanan son gelişmeler Kıbrıs sorununa Türk garantilerinin ve işgal ordularının kalacağı bir çözümün kabul edilemeyeceği tezimizin doğruluğunun kanıtıdır. Tarih, atalarımız ve gelecek nesiller için nihai adalete erene kadar mücadeleye devam etmek ve ülkemizi yeniden inşa etmeye mecburuz.”dedi. 
   Fokaidis ise şöyle dedi
    “İşgal altındaki toprağımızda tarihi devamlılığımızı tesis etme sorumluluğumuz var. Başkan Anastaiadis barış, refah ve özgür bir gelecek için çalışmayı sürdürmekte kararlıdır. Tarihe karşı vatanımızı kurtarmak ve yeniden birleştirmek gibi bir ödevimiz var. Bunun için Türkiye’nin iradesini pratikte, müzakere masasında, özellikle kritik garantiler, güvenlik ve toprak müzakerelerinde göstermesi gerekir. Kıbrıs sorununun çözümünü isteyen uluslararası toplum ve bütün uluslararası unsurlar nüfuz ve çabalarını Ankara’ya kanalize etmelidir.”

Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2016, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474