banner564

Oruç Reis de geliyor

Türkiye’nin, 25 Kasım öncesinde bölgede gerilimi artırıcı faaliyetlerde bulunduğunu iddia ediyorlar

Oruç Reis de geliyor
banner598

  Rum basınında bugün yer alan bir haberde “Türkiye’nin Berlin’de yapılacak olan üçlü görüşme öncesinde Kıbrıs Rum kesimine yönelik baskı yapmak için, karada ve denizde tahriklerde bulunduğu” iddia edildi.

   Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs’ı Kuşattı- Ankara Sondaj Platformları ve Navtex’lerle Berlin’deki Üçlü Görüşmeyi Dinamitliyor” başlıklarıyla manşetten yer verdiği haberinde, tek yanlı olarak ilan edilen Rum “Münhasır Ekonomik Bölgesinde” ileri sürülen Türk provokasyonlarının tırmandığını, öte yandan Başbakan Ersin Tatar’ın da kapalı bölge Maraş’ın açılmasına dair açıklamalarıyla “kışkırtmakta olduğunu” öne sürdü.
  “Lefkoşa’daki diplomatik kaynakların, 25 Kasım’a kadar olan zaman zarfında, Ankara’nın Rum kesiminin tepki vermesini arzu ederek, Kıbrıs Cumhuriyeti karşısındaki meydan okumalarını artıracağını söylediklerini” ileten gazete, “Türkiye hükümetinin amacının Kıbrıs sorunundaki yeni çabanın çökmesi, sorumluluğun da buna paralel olarak Rum kesimine aktarılması olduğunu” iddia etti.
İleri sürülen Türk meydan okumalarının tırmanmasının geçtiğimiz Çarşamba akşamından başladığını ve Fatih sondaj gemisinin Kıbrıs’ın doğusuna gönderildiğini ileri süren gazete, Türkiye’nin, Oruç Reis isimli sismografi gemisini ise dün Kıbrıs’ın batısına gönderdiğini iddia etti.
   Gazete “Yavuz sondaj gemisi ile Barbaros sismografi gemisinin ise güneyde kaldıklarını” ileri sürdü.
  Ankara’nın yeni bir Navtex’le “Kıbrıs MEB’inin batı bölümünün tamamını kapsayan bir bölgeyi sismografik faaliyetler için bağladığını” öne süren gazete, Ankara’nın bu Navtex’le Türk bayraklı ikinci geminin de -Oruç Reis- bölgeye gelişini ilan ettiğini belirtti.
  Geminin yaklaşık 26 bin metrekarelik alana sahip bir deniz alanında sismografik araştırmalar yapacağını ileri süren gazete, bu alanın Türk kıyılarının kuzeyinden başlayıp 5 ile 6’ıncı parsellerin sınırlarına varana dek, güneye kadar ulaştığını” iddia etti.
   “Bölgenin doğuda Kıbrıs’ın Akama’dan Baf’a kadar olan kara sularının sınırlarını takip ettiğini” iddia eden gazete, “diğer yandan ise bölgenin Meis adasının 100 kilometre mesafesine kadar ulaşmakta olduğunu” ileri sürdü.
   Türkiye’nin sismografik araştırmalar yapılması için bağladığı bölgede Fatih sondaj gemisiyle hali hazırda 3 sondaj yapıldığını anımsatan gazete, uluslararası uygulamada önce sismografik araştırmalar ardından ise sondaj yapıldığını “Kıbrıs’ın durumunda ise Erdoğan’ın bunun tersi bir prosedür izlediğini” öne sürdü. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473