banner564

Gündem oldu

Akıncı’nın günlüğü 25 liraya kiraladığı beyaz Cadillac, 15 Kasım törenlerine damgasını vurdu

Gündem oldu
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ilk kez 15 Kasım resmi törenlerinde halkı selamlamada askeri araç yerine, özel bir şahıstan kiralanan üstü açık beyaz Cadillac kullanması gündeminin ilk sırasına yerleşti. Başkanlık Sarayı’ndan verilen bilgiye göre; beyaz Cadillac, sahibi tarafından bir jest olsun diye 3 gün için günlüğü 25 liradan kiralandı. Akıncı’nın, tören öncesinde araçla prova yaptığı belirtildi.

Başbakan Ersin Tatar, beyaz Cadillac konusunu Diyalog’a değerlendirirken “Ben bu durumu tuhaf buldum. Garip bir durum” dedi. HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu “Bunu dikkat çekmek için yaptı. Herkesin onu konuşmasını istiyor” derken, YDP Genel Başkanı Arıklı da “Akıncı bazı kesimlere mesaj vermek istiyor. Bunu onun için yaptı, seçime oynuyor” şeklinde konuştu. DP’li Affet Özcafer ise “Öyle tercih etti, Cumhurbaşkanının kendi tercihi” dedi.

Siyah bulunamadı, beyaz araç kiralandı
Cumhurbaşkanlığı’nın 15 Kasım törenlerinde kullanılmak üzere kiraladığı Caddilac marka klasik araç dün resmigeçitte yer aldı. Akıncı’nın aslında siyah renk bir araç istediği ancak bulunamadığı belirtildi. 
Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre; Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ’ın babası Çetin Gürçağ, kurucu başkanı olduğu Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü’nden resmi geçit töreninde kullanılmak üzere üstü açık siyah bir klasik araba istedi.
Ancak böyle bir araba bulunmadığı için bu kez Cumhurbaşkanlığı, klasik araç kiralayan Zafer Altıntaş’a başvurdu. Burada da üstü açık siyah klasik araba bulunamadığı için Altıntaş, beyaz Cadillac’ı teklif etti.
Altıntaş’ın bunun için herhangi bir ücret talep etmediği ancak Cumhurbaşkanlığının ısrarı üzerine aracı günlüğü 25 TL’den 3 günlüğüne kiraladığı öğrenildi. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, istediği renk olmasa da dün üstü açık beyaz Cadillac marka klasik araca bindi ve halkı araç içerisinde selamladı. Akıncı’nın bu tercihi beraberinde yorumlar da getirdi.
Tatar: Tuhaf ve garip
Başbakan Ersin Tatar, durumu garipsediğini ifade etti. Tatar, şunları söyledi:
“Ben bu işi biraz tuhaf ve garip buldum. Sayın Akıncı makama oturduktan sonra 4 buçuk sene askeri araca bindi. Şimdi ne değişti. Ben doğru bulmadım. Netice itibarı ile KKTC’de bir hassasiyet var. Askerle birlikte kutlanır bu tür merasimler. Vatandaşlar, çocuklar da törene geliyor ancak asker ağırlıklı yapılıyor bu törenler.  Bu Dr. Fazıl Küçük, Rauf Denktaş’tan alıştığımız ciddiyete ters bir durum.
Bana göre yeni bir açılım yapmak istedi ancak yeri değildi. Tasvip etmedim. 
Ayrıca Cadillac marka araba ABD’de Başkanı John Kennedy’nin geçit törenlerinde kullandığı bir araçtı.
Cadillac’ın Kıbrıs Türkü ile ne alakası var. Madem sivil araca binecekti daha mütevazı bir marka tercih edebilirdi.
Aslında o arabayla askerle olan bağının az olduğunu göstermek istedi. 1974’te savaş bitti ancak halen ateşkes durumundayız. Askeri anlamda rahat olamayız.”

Arıklı: Seçim oyunu
Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı ise bunun bir seçim oyunu olduğunu söyledi. Arıklı şunları ifade etti: 
“Sayın Cumhurbaşkanı seçim moduna girdi. Yıllardır bindiği resmi araca seçimden önceki son bayramda binmemesinin nedeni askerden arındırılmış bir Kıbrıs mesajı vermektir. İlk seçildiği dönemde yapsaydı anlardım ancak seçimden önceki son bayramda yapması anlaşılır gibi değil. Akıncı’nın hayranları bunu sevinçle karşıladı ancak diğer herkes bir anlam veremedi. Ancak amaç belli, seçim oyunları bunlar. Akıncı bundan böyle seçim malzemesi yapmak için her fırsatı değerlendirecek.”

Manavoğlu: Dikkat çekmek istiyor

Halkın Partisi (HP) Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu da Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dikkat çekmek için resmi araç yerine Cadillac’ı tercih ettiğini belirtti. Manavoğlu şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanlığı makamına geldikten 4 buçuk yıl sonra neden böyle bir şey yaptı gerçekten çok merak ediyorum. Bence amacı dikkat çekmek ve herkesin onun hakkında konuşmasını sağlamak. Kendisini gündemde tutmak için yapmış olabilir. Yoksa bunca sene sonra aklına neden böyle bir şey gelsin. Polemik yaratmak ve ilgi çekmekten başka ne amaç olabilir ki. Bazı kesimlere beyaz Cadillac’la mesaj vermeye çalışmış da olabilir.” 

Özcafer: Tercih meselesi
Demokrat Parti Genel Sekreteri Afet Özcafer ise Cumhurbaşkanı Akıncı’nın böyle bir tercihte bulunduğunu, normal bir durum olduğunu ifade etti. Özcafer, “Sayın Cumhurbaşkanı törene Cadillac ile katılmayı tercih etti. Tercih meselesi, normal bir durum” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473