banner564

Petrol arayacak

Total, 11’inci parselde ‘acil sondaj’ başlatıyor

Petrol arayacak
banner598
   Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde 11’inci parselin ruhsatına sahip olan Total şirketinin sondaj prosedürünü hızlandırmak için Rum yetkili birimlerle acil görüşmeler yaptığı haber verildi.
   Fileleftheros gazetesi “Total’den Acil Sondaj” başlığıyla manşetten verdiği “Total: ‘11’de Ekspres Sondaja Gidiyor” başlıklı haberinde, Fransız Total şirketinin, 11’inci parselde mümkün olan en kısa sürede, Şubat 2016’dan önce sondaj yapmayı planladığını yazdı.
   Total’in son 24 saat içerisinde gerekli izinlerle ilgili sürecin hızlıca başlaması için Güney Kıbrıs’a bir uzmanlar grubu yolladığını kaydeden gazete, Total’in, “Eratosthenes” denizaltı dağının kenarlarında ikinci bir sondaj daha planlandığını belirterek, burada muhtemelen doğalgaz dışında petrol de aranacağını savundu.
   Sondajı hazırlayacak grubun gelişinin önümüzdeki süre içerisinde tamamlanacağını ve grubun başkanının Güney Kıbrıs’taki yeni müdür olacağını belirten gazete, Total’in 10 ve 11’inci parsellerden ayrılmasında ısrar eden eski müdürün, ENI’nin Mısır’da Zohr yatağının keşfinin ardından şirketten erken emekli olduğunu yazdı.
    Yeni müdürün mümkün olan en kısa sürede, özellikle Total’in 11’inci parsel üzerinde haklarının süresinin dolacağı Şubat 2016’dan önce gereken tüm izin ve onayları almayı hedeflediğini belirten gazete, şirketin o zamana kadar sondaj yapması durumunda anlaşmanın yenilenmesinde önemli haklar kazanacağını kaydetti.
   Gazete, edindiği bilgilere göre, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in Paris ziyareti sırasında yapılan görüşmede Total liderliğinin kısa sürede sondaj yapma niyetini dile getirdiğini de belirtti.
Total’in son günlerde Güney Kıbrıs’taki ofisine yeniden personel aldığını  ve yeni müdüre yardımcı olması için bir grup yolladığını aktaran gazete, gerekli izinlerle ilgili programın düzenlenmesi durumunda, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerle ilgili istişarelerin de yapılacağı diplomatik istişare ve teminatlar gibi diğer boyutların incelenmesi için Rum Enerji Bakanlığı ve Rum hükümetine gidileceğini yazdı.
   Şimdiye kadar hükümete yeni bir resmi bilgilendirmenin yapılmadığını belirten gazete, Total’in sondaj onay talebinde bulunması için diğer onay ve izinlerin zaman takvimine sahip olması gerekeceğini kaydetti.
   Gazete, Zohr yatağının keşfinin ardından 10 ve 11’inci parsellerin sondaj şirketlerinin ilgi odağı haline geldiğini de hatırlattı.

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2015, 10:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473