banner564

‘Sadece gecikme olabilir’

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocas, Kıbrıs müzakerelerinde başarısızlığın olamayacağını söyledi

‘Sadece gecikme olabilir’
banner598
 Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile Atina’da gerçekleştirdiği görüşme Rum basınında geniş yer aldı.
   Kocas, Eide ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, müzakerelerde başarısızlık durumunun bulunmadığını sadece erteleme ya da gecikmenin söz konusu olabileceğini ifade etti. 
    Eide’nin “sadece Kıbrıslılara bağlı olsaydı, şimdi, bu sorun zaten çözülürdü” şeklindeki düşüncesinin sorulması üzerine Kocas, Eide’nin bu açıklamasının, ilerlemeyi engelleyenlere hitap edebileceğini söyledi. 
   Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın ortak cephede olduğunu belirten Kocas, Yunanistan’da, son gerçekleştirilen Dış Politika Ulusal Konseyi’nin (ESEP) ortaya koyduğu gibi, ortak bir çizgiye sahip olunduğunu, Güney Kıbrıs’ı desteklediklerini, garantilerin ve Kıbrıs’ın içerisine herhangi bir ülkenin müdahale hakkının bulunmasının kaldırılması ve askerin çekilmesi görüşüne destek verdiklerini ifade etti. 
    Kocas’ın, uluslararası konferansın yapılacağı konusunda kesin konuştuğunu belirten Alithia gazetesi, Kocas’ın ayrıca bunun bir noktada durabileceğini, felaket olmayacağını, sürecin bir parçası olacağını ve daha sonra tekrar devam edeceğinden de bahsettiğini yazdı. 

Kıbrıslılara bağlı olsaydı çözülürdü

   Habere göre BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kocas ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, güvenlik ve garantilere ilişkin açıkta kalan konuların, gelecek hafta Cenevre’deki konferansın odağında olacağını söyledi. 
   Eide, “Kıbrıslılara bağlı olsaydı, şimdi, zaten Kıbrıs sorunu çözülürdü” şeklindeki düşüncesini yineleyerek çözüm olasılıklarının, diğer zamanlara göre daha fazla olduğunu ifade etti. 
   Esas müdahil tarafların, yeteri kadar konuda farklılıklara sahip olabileceğini belirten Eide, ancak herkesin, çözümsüzlükten dolayı herhangi bir geniş gündeme sahip olmaktansa bir çözümün tercihine inandıklarının göründüğünü söyledi. 
   Eide, bu tercihin, daha fazla, bu fırsatın değerlendirileceği mi yoksa kaybedileceği mi arasında bulunduğunu da belirtti.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2017, 08:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473