banner564

Selanik’ten mesaj verdi

Anastasiadis, 25 Kasım zirvesinden sonuç alınabilmesi için Türk tarafına ‘mantıklı davranmasını’ tavsiye etti

Selanik’ten mesaj verdi
banner598

  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, 25 Kasım’da Berlin’de gerçekleştirilecek olan üçlü görüşmede Kıbrıs Türk tarafı açısından mantığın hâkim olmasını ve diyaloğun gerçekleşmesi gerektiği çerçevenin dışında olan unsurların kabul edilmesi için, talepler veya baskılar olmamasını umduğunu dile getirdi.

   Alithia gazetesi “Anastasiadis Berlin Görüşmesiyle İlgili Olarak Mantığın Hâkim Olmasını Umuyorum Dedi” başlığıyla yayımladığı haberinde, Anastasiadis’in dün Selanik’te, Kuzey Yunanistan’da yaşamını sürdüren Rumlara yönelik yaptığı konuşmaya yer verdi.
   Gazete, Anastasiadis’in buna paralel olarak, Aralık ayı içerisinde beş taraflı bir görüşme yapılmasını beklediğine işaret ederek, Rum kesiminin niyetlerine dair sinyal verdiğini de belirtti.
   Kıbrıs sorununda, en nihayetinde, anlaşmanın ertesi gününde ne olacağı sorularına yanıt verecek şekilde bir çözüm olmasını istediklerini ve bunu, üstlendikleri inisiyatifler, kararlılıkları ve siyasi iradeleriyle kanıtladıklarını ileri süren Anastasiadis, bu soruları ise “çözümün işlevselliğini güvenceye alacak olan bir devlete sahip olacak mıyız? Geriye kalan Avrupa ülkelerinin ilkeleriyle tamamen uyumlu bir devlete sahip olacak mıyız? Egemen ve bağımsız bir Avrupa devleti mi olacağız yoksa işgal birliklerinin de varlığıyla Türkiye’nin veya başka bir üçüncü devletin vesayeti altında bir devlet mi olacağız?” şeklinde sıraladı.
   Kıbrıs sorununun çözümünü ne kadar arzu etse de, 2004 yılındaki karar temelinde, Kıbrıs Helenizminin çoğunluğunu hafife almaya niyeti olmadığını da kaydeden Anastasiadis, “herhangi bir çözümün Kıbrıs Hellenizminin güvenini sağlayacak ve referandum aracılığıyla karar vermeye çağrılması durumunda da, benzer bir ret olmayacağı kesinliğini hissedeceği şekilde olması gerektiğine” işaret etti.

AB müktesebatına sarıldı

   Anastasiadis “işlevsellik, sürdürülebilirlik aynı zamanda Avrupa müktesebatı, insanlık hakları, temel özgürlüklerin sağlamlaşmasına ilişkin temel koşulları meydana getirecek olan şeyi başardığını hissetmemesi durumunda, kabul etmesi ve sorumlulukları halka yüklemesinin söz konusu olmadığını” da söyledi.
   Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, geçtiğimiz Perşembe akşamı Selanik’teki Aristotelos Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından fahri doktorluk unvanı verilmesiyle ilgili törende yaptığı konuşmada da benzer mesajlar verdiğini iletti.
   Buna göre Anastasiadis burada yaptığı konuşmada, Rum hükümetinin “9 Ağustos’ta iki lider arasında gerçekleştirilen gayri resmi görüşmede referans şartlarıyla ilgili olarak ortaya çıkan karşılıklı anlayış temelinde yeni bir tur müzakereye katılmaya kararlı olduğunu, bununla birlikte Türkiye’nin, Kıbrıslı Türklerin faydası, Kıbrıslı Rumların da zararına yönelik arzu ettiği unsurların seçici bir şekilde tercih edilmesiyle, koşullar veya şartlar kabul etmesinin ise söz konusu olmadığını” öne sürdü.
Konuşmasında, Türkiye ve Kıbrıslı Türklere de seslenen Anastasiadis “arzu ettikleri şeyin, modası geçmiş garantiler sistemi veya yabancı askeri birliklerin varlığı ve/veya herhangi bir vesayetten tam anlamıyla kurtulmuş bir devlete yol açacak bir çözüme ulaşılması olduğuna” dair iddialarını da yineledi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474