banner564

Siyasi açıdan olumsuz

Lillikas, üs topraklarıyla ilgili anlaşmanın ‘eksik’ yanlarına dikkat çekti

Siyasi açıdan olumsuz
banner598

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Rum yönetiminin İngiltere hükümetiyle yaptığı İngiliz üsler bölgesinin askeri olmayan bölgelerinin imara açılmasını öngören anlaşmanın eksikliklerine işaret ederek, anlaşmanın, siyasi açıdan bakıldığında ekonomik menfaatlerini kat be kat aşan birçok olumsuz maddesi bulunduğunu söyledi.

   Simerini Gazetesi’ne göre Lillikas, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, anlaşma metnini, “özellikle böyle önemli bir konuda hiçbir devlet bir diğerine hediye vermez, mantığıyla incelediklerini” belirtt. Lillikas, “Birleşik Krallık ile bu anlaşma, şimdiki hükümet, önceki iki hükümetin politikasını ve Bakanlar Kurulu’nun Ekim 2010 tarihli kararını iptal ettiği için yapılabildi” dedi.
    Lillikas İngilizlerin, bütün AB vatandaşlarının üsler sınırları içerisinde mülk satın alma ve yerleşme hakkına sahip olmasını istediğine iaşret ederek, önceki iki hükümetin (Papadopulos ve Hristofyas hükümetleri) tezinin, bu hakka sadece “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlarının sahip olması gerektiği şeklinde olduğunu anımsattı.

   Lillikas “Dolayısıyla anlaşma, İngiltere politika değiştirdiği için değil, Anastasiadis hükümeti İngiltere’nin bu belirleyici talebini kabul ederek taviz verdiği için mümkün olabildi” vurgusunu yaptı.

Üslerin egemenliği tanınıyor


   “Anlaşmanın diğer bir dezavantajı da, üslerin egemen olarak tanınmasıdır. Üslerin egemenliği İngilizlerin idame ettirdiği bir tezdir, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ ise uluslararası hukuk temelinde sömürge artığı olan üsleri sadece ‘askeri üs’ addediyor” diyen Lillikas, “yarım asır sonra Rum yönetiminin İngiliz tezini kabul etmiş olduğunu” söyeldi.

   Söz konusu anlaşma aracılığıyla Rum yönetiminin İngiltere’ye, askeri saha addedilen toprağı genişletme olanağı verdiğini ve İngiltere’nin, askeri maksatlarla kullanılmayan veya askeri maksatla kullanılmaktan vazgeçilen toprağı Rum yönetimine verme zorunluluğunun da kaldırıldığını belirten Lillikas “Anlaşma, bütün meselelerde, üs makamlarının onayı, rızası ve kararların, üslerin ‘mevzuatına’ uygun olmasını zorunlu kılıyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2014, 01:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474