banner564

İmkansız değil

Avukat Barış Mamalı, TL’nin değer kaybına karşı hükümetin anayasal hakkını kullanarak sözleşme ve borç kriterlerine müdahalede bulunabileceğini savundu

İmkansız değil
banner598

Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Avukat Barış Mamalı, Hükümetin, özel nitelikte dahi olsa faiz uygulamalarına, döviz cinsinden borç miktarlarına ve borcun ödenme kriterlerine kadar birçok konuda müdahalede bulunabileceğini Oleybet savundu.

Barış Mamalı yaptığı yazılı açıklamada, halkın yüksek faiz ve TL’nin değer kaybetmesi karşısında taksitlerini ödeyemez duruma düştüğünü; hükümetin bu durumda Anayasa’nın “Sözleşme Hakkı” 46 (2) ve 46 (3) madde fıkralarının verdiği hakla müdahalede bulunabileceğini öne sürdü.

Mamalı, “Görüleceği üzere bu anayasal düzenleme, taraflar arasında yapılan tüm sözleşmelere-özel nitelikte olsa bile- devletin sosyal adalet ve kamu yararı için müdahalede bulunabileceğini ve her türlü kısıtlamaya gidebileceğini hükme bağlamaktadır” dedi.

Hükümet zaman kaybetmemeli

Hükümetin zaman kaybetmeden bu kötü ortamın zararlarını azaltacak önlemler alması gerektiğini kaydeden Mamalı, “Hükümet, yeni bir yasa yaparak sözleşmelerdeki faiz uygulamalarına, döviz cinsinden borç miktarlarına ve borcun ödenme kriterlerine kadar birçok konuda borçlular lehine müdahalede bulunma hak ve yetkisine sahiptir” ifadelerini kullandı.

 

Anayasa’da var

Anayasa’nın 46(2) ve (3) madde fıkralarında şöyle denildiği aktarıldı:

“(2) Sözleşmelerden doğan hak ve yükümlülükler kamu yararı, kamu düzeni, sosyal adalet ve ulusal güvenlik gibi nedenlerle yasa ile düzenlenebilir ve kısıtlanabilir.

(3) Devlet yasa ile belirli yörelerdeki sosyal ve ekonomik gereksinmeleri ve özellikleri dikkate alarak, konut kiraları konusunda gerekli önlemleri alabilir, kısıtlama ve düzenlemeler yapabilir”

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2014, 01:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473