banner564

‘Sonuçları olur’

Yunanistan Savunma Konseyi’nin olağanüstü toplantısında Fatih’in sondaj çalışmalarının gözden geçirildiği ve Türkiye’ye mesaj gönderildiği açıklandı

‘Sonuçları olur’
banner598

   Türkiye ile Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki sondaj gerilimi giderek tırmanıyor. Fatih sondaj gemisinin Akama açıklarında bulunduğunu ve kazıya hazır hale getirildiğini bildiren Rum kaynakları, bu gelişme üzerine Yunanistan Savunma Konseyi’nin olağanüstü toplantı yaptığını haber verdi. Toplantı sırasında Rum Yönetimi başkanı N,ikos Anastasadis’le telefon görüşmesi yapıldığı da kaydedildi.

      Yunanistan Başbakanı Çipras’ın, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Ankara’ya “her kim Yunanistan ve Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal ederse, bunun sonuçları olacağı” mesajını gönderdiği belirtilirken, Avrupa Birliği’nde konuyla ilgili yoğun çalışmaların yapıldığı iddia edildi.
   Alithia gazetesi “Kritik Saatler” başlıklı manşet haberinde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın dün akşam olağanüstü bir şekilde Yunanistan Hükümeti Dışişleri ve Savunma Konseyini (KİSEA) durumun tümünü gözden geçirmek ve değerlendirmek için topladığını ve bunun hemen ardından da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir telefon görüşmesi yaptığını bildirdi.
   Yunanistan Başbakanı Çipras’ın, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Ankara’ya “her kim Yunanistan ve Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal ederse, bunun sonuçları olacağı” mesajını gönderdiği de belirtildi.
   Gazete gerek Çipras’ınaçıklamasında, gerek de Rum Hükümeti Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun yaptığı yazılı açıklamada, Çipras ile Anastasiadis’in yaptıkları telefon görüşmesinde, Türkiye’nin tek yanlı olarak ilan edilen Rum Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisinde sondaja başladığının kanıtlanması durumunda, 20-21 Haziran tarihlerindeki zirve toplantısının, Türkiye aleyhinde kararlar alması hatta yaptırımlarda bulunması için, önümüzdeki dönem içerisinde zeminin hazırlanması amacıyla, sürekli koordinasyonda bulunma ve hareket etme konusunda anlaştıklarını kaydetti.

Sondaj konusu teyit edilemedi

   Rum kesiminin ise bu toplantının öncesinde, Fatih gemisinin sondaja başladığına dair bilgileri teyit edecek pozisyonda olmadığını ifade ettiğini yazan gazete, Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun, Rum kesiminin Fatih sondaj gemisine sondaj faaliyetleriyle alakalı bazı malzemeler ve ekipmanlar taşındığına dair bilgisi olduğunu, fakat bunları teyit edecek pozisyonda olmadıklarını söylediğini aktardı.
  Prodromu açıklamasında, birkaç gündür Türk yetkililerin açıklamalarını ve sürekli birbiriyle çelişen bilgileri takip ettiklerini söyledi.
   Gazete iç sayfadan ise “Fatih Kazıyor mu Kazmıyor mu?- Lefkoşa Bilgileri Teyit Edemiyor- Türkler Sessiz” başlığıyla geniş yer ayırdığı haberinde, Türklerin Baf açıklarında sondaja başlayıp başlamadıkları sorusunun cevapsız kaldığını, çünkü ne Rum kesiminin geminin Baf’ın batısında bulunduğu noktada tam olarak ne olduğu konusunda güvenilir bir resme ve bilgiye sahip olduğunu, ne de Ankara’nın somut bir açıklamada bulunduğunu yazdı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474