banner564

Kadro artacak

Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı oybirliği ile onaylandı

Kadro artacak
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı oybirliği ile onayladı.

Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında dün saat 11.15’te toplanan Genel Kurulda ilk olarak bilgiye sunuşlar okundu.
Meclis bunun ardından gündeminde bulunan “Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı görüşmeye başladı. Tasarıyla ilgili raporu, İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Jale Refik Rogers sundu. Daha sonra görüşülen “Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı oybirliği ile onaylandı. 
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, eğitime verilen öneme ve tüm duyarlı milletvekillerine teşekkür ederek, önlerinde sıkıntılı günler bulunduğunu söyledi. 
Çavuşoğlu, öğrencilere öğretmenlere ve velilere güzel bir tatil dileyerek, yeni dönemin sorunsuz açılması için şimdiden çalışmaya başladıklarını, dersliklerin okulların tadili için çalıştıklarını, Maliye Bakanlığı’nın da destek verdiğini, kitaplar için ihaleye çıkıldığını kaydetti.

Özyiğit: Son derece önemli
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit söz alarak, yasa tasarısının kadro artırımı olduğunu ifade ederek, görev süresinde sendikalarla görüş alışverişi içinde yasanın düzenlendiğini anlattı ve bu yasanın onaylanmasıyla yeni eğitim yılı için öğretmenler atanması için son derece önemli olduğunu söyledi.

Arıklı: Yazboz tahtası
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da, eğitimin önemine işaret ederek, eğitimin “yazboz tahtası” haline geldiğini, eğitimde geriye gidildiğini, sürekli öğretmen eksikliği olduğunu ifade ederek, yeni dönemde eğitimde gerekli adımların atılması ve öğretmenlerden daha fazla verim alınması için ciddi bir planlama yapılmasını istedi.

Pilli, refakatçi projesinin neden durduğunu anlattı
Sağlık Bakanı Ali Pilli de, bir önceki Sağlık Bakanı’nın başlattığı projenin güzel bir proje olduğunu, ancak göreve gelince bu konuda inceleme yaptığını, bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu tespit ettiklerini anlattı. Pilli, projede refakatçi ücretinin yarısını hastanın yarısını devletin ödeyeceğini ancak yasal düzenleme yapılmadığını ayrıca burada 115 bin TL gibi yüksek bir borç biriktiğini çünkü ödemelerin düzenli yapılmadığını kaydetti.

Sucuoğlu: Projeye destek vereceğiz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu da, bu projenin aceleye geldiğini, altı doldurulmadan yapıldığını, refakatçi konumundaki kişilerin bu konuda sıkıntı yaşayacağını muhalefette iken kürsüden yaptığı konuşmalarında söylediğini anımsattı.
Sucuoğlu, “Güzel bir girişim ama acele edildi, tamamen taşlar yerine oturmadan başlatıldı. Yasal düzenlemeye ihtiyaç vardır, yasal düzenlemeler ardından projeye destek vereceğiz” diye konuştu.

Çeler: Mafyayı ortadan kaldırmak için yaptık
TDP Milletvekili Zeki Çeler, bu konuda kendi hükümetleri döneminde “memleket mafyasını ortadan kaldırmak ve yerel iş gücüne destek vermek” amacıyla bu projeyi başlattıklarını anlattı.
Çeler, bu proje için yapılan çalışmaları anlatarak, projenin devamı için ilgili tarafların çalışmaları sürdürmesini ve bu konuya eğilen kendini yetiştiren kişilerin mağdur olmamasını temenni etti.

Berova: Değişikliğine ihtiyaç var
UBP Milletvekili Özdemir Berova da, Öğretmenler Yasası’nda yapılan değişikliğin eğitim ve sağlıkla ilgili olduğunu ifade ederek, yasanın öğretmenlerle ilgili kısmında, yeni eğitim yılında kadro engeline katılmamak için bu yasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Hamzaoğulları: Sıkıntılar yaşanıyor
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili söz alarak, yasaya komitede olumlu oy kullandıklarını ifade etti. Hamzaoğulları, İskele Karpaz bölgesi okullarına gereken önemin verilmesi gerektiğini, okullarda ciddi reforma ihtiyaç duyulduğunu, okul, öğretmen ve öğrencilerin sıkıntılar yaşadığını anlattı. 

Şahali: Uzlaşı içerisinde olunmalı
CTP Milletvekili Erkut Şahali de, görüşülen yasanın kadro sayısının artırılması için önemli olduğunu, eski hükümet döneminde yapılan proje ve çalışmaların devamının önemine işaret ederek, öğretmenlerin veriminin artırılması için ilgili paydaşlarla da uzlaşı içerisinde çalışılması gerektiğine vurgu yaptı. 

İncirli: Hizmetleri artırmak için uğraşıyoruz
CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli de, öğretmen kadrolarının artırılması amacıyla görüşülen yasaya değinerek, komitelerde son dönemde en çok mesaiyi sağlık ve eğitimde kamusal hizmetleri artırmak ve geliştirmek için harcadıklarını söyledi. 

Amcaoğlu: Kadroların korunması gerek
Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu da, ülkede, kadrolarda öğretmen olmasına rağmen, her yıl öğretmen eksikliği dolayısıyla öğretmen alınasının ne kadar doğru olduğunun sorgulanması gerektiğini kaydetti. 
Amcaoğlu, hastanelerdeki refakatçi konusuna da değinerek, hastanelerde kadroların ve hemşirelerin yerlerinin değiştirilmesi, kadroların eksiltilmesi uygulamasına dikkat çekti, bunun haksızlıklara, ek mesai artışına neden olduğunu, kadroların korunması gerektiğini anlattı. 

Erhürman: Projeler hazırlaması lazım
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, Lefkoşa bölgesinde devlet okullarında Türkçe konuşmayan öğrenciler bulunduğunu, dil ve teknoloji alanında sorunlar olduğunu söyledi. 
Temel sorunun ‘ne öğretiyoruz?’ ve ‘nasıl öğretiyoruz?’ sorunu olduğunu dile getiren Erhürman, bakana 10 yıl bakanlıkta kalacakmış gibi eğitimi ileri taşıyacak projeler hazırlaması çağrısında bulundu. 

Kredi kartı ve banka kartı ile yasa tasarısı onaylandı
 “Kredi Kartı ve Banka Kartı İle Yapılan Perakende Mal ve Hizmet Alımlarına İade Yapılması Yasa Tasarısının üçüncü görüşmesi” yapıldı. 
Yasa tasarısı 30 kabul oyu ile oybirliğiyle kabul edildi. Oylamaya 20 milletvekili katılmadı.
Daha sonra çalışmalarını tamamlayan Meclis Genel Kurulu yarın saat 10.00’da toplanacak. 

Başkan vekilleri belli oldu
Meclis bünyesindeki komitelerin başkan ve başkan vekilleri yeniden belirlendi.
Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Sunat Atun, Başkan Vekil Fikri Toros; İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Jale Refik Rogers ve Başkan Vekili Fazilet Özdenefe; Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu ve Başkan Vekili Doğuş Derya; Dilekçe ve Ombudsman Komitesi Başkanı Resmiye Canaltay ve Başkan Vekili Fazilet Özdenefe; Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komitenin Başkanı Ersan Saner ve Başkan Vekili Armağan Candan oldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474