banner564

Tam bağımsız olunamaz

Kurucu devletlerin yapacağı uluslararası anlaşmalar, Federal devletin Dışişleri Bakanlığı tarafından denetlenip, koordine edilecek

Tam bağımsız olunamaz
banner598
 KKTC Cunmhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lideri Nikos Anastasiadis’in, son görüşmede ‘Kurucu devletlerin uluslararası anlaşmalar yapabilmesi’ konusunda uzlaşıya vardıklarını doğrulayan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, ancak bu anlaşmaların Federal Devlet Dışişleri Bakanlığı’nın denetim ve koordinesinde olacağını açıkladı.
   Hristodulidis, Türk tarafının daha önce bu konuda itirazlarının olduğunu, ancak son müzakerede geri adım attığını iddia etti.
   Politis gazetesi “Türk tarafının, eyaletlerin yapacağı uluslararası anlaşmaların federal hükümet tarafından denetlenmesi veya koordine edilmesi gereğine itirazı aşıldı” ifadesini kullandı.
    Gazete kurucu devletçiklerin eğitim, kültür, spor, ticaret, turizm, ekonomik yatırımlar ve bütçe yardımları konularında uluslararası anlaşma yapabileceğine ilişkin yakınlaşmanın liderler tarafından neredeyse tıpatıp benzer açıklamalarla duyurulduğuna dikkat çekti. Rum tarafından bir kaynağın bu gazeteye, “Üye devletlerin, özellikle de eyaletlerin ticari antlaşmalar yapma olanağı oldukça kısıtlıdır ve bu boyut artık AB düzeyine girer” dediğine işaret etti.
   Gazete Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, Politis 107.6 isimli radyo istasyonuna yaptığı açıklamayı da aktardı.
   Hristodulidis “Federal Dışişleri Bakanlığı’nın devletçiklerin uluslararası antlaşmalarına, diğer ülkelerde olduğu gibi haberdar olacak ve prosedürün bütününde eyaletle işbirliği yapacak şekilde müdahil olacağını” söyledi. 
   Bunun, antlaşmaların merkezi hükümet tarafından onaylanması gerektiği anlamına mı geldiği sorusuna karşılık Hristodulidis “Merkezi hükümet ilk andan itibaren müdahil olacağından, onayı söz konusu değildir” cevabını verdi.
   Hristodulidis dün sağlanan yakınlaşmanın KKTC’nin geçmişte yaptığı antlaşmalardan hangilerinin çözümden sonra da geçerli olabileceği ile ilgili olmadığına dikkat çekerek “Kıbrıs Rum tarafı, yürürlükte kalacak antlaşmaların eyaletlerin yetkisi dahilindeki alanlarla ilgili olması gerektiği tutumuna sahiptir” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2016, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473