banner564

Tehditle başladı

Yunanistan’ın yeni Başbakanı Mitsotakis, Kıbrıs konusunda beklenenin aksine sert mesajlar verdi “Tahrik olursa cevabını alır” dedi

Tehditle başladı
banner598

Yunanistan’ın yeni Başbakanı Kiriyakos Mitsotakis, Güney Kıbrıs’a gerçekleştirmekte olduğu ziyaretin ilk gününde beklenenin aksine sert mesajlar verdi. Türkiye’nin herhangi bir tahrikte bulunması halinde cevabını alacağını söyleyen Mitsotakis “Türkiye’ye tepki Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın işbirliğiyle sınırlı değildir, AB’yi de ilgilendiriyor” dedi.
   Kıbrıs sorununun çözümü konusunda eski Rum-Yunan tezlerini tekrarlayan Mitsotakis, Türk askerinin adadan çekilmesini ve kendine göre ‘modası geçmiş’ garantilerin tamamen kaldırılmasını istedi. Mitsotakis, mevcut garanti sisteminin AB üyesi ülkelerde geçerli olamayacağını da iddia etti.


“Yunanistan güçlüyse Kıbrıs da güçlüdür”
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ilk yurtdışı resmi ziyareti çerçevesinde dün Rum tarafına gitti. Rum Başkanlık Sarayı’nda törenle karşılanan Miçotakis, “Yunanistan güçlüyse Kıbrıs da güçlüdür” dedi.
Rum radyosuna göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Başkanlık Sarayı kapısında karşıladığı Miçotakis, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada ziyaretinin sembolik değil özlü olacağına işaret etti.
Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın “Yalnız iki ülke olarak değil AB’deki ortakları ve bölgedeki komşuları ile müştereken göğüs gereceği meydan okumalar olduğunu” savunan Anastasiadis  Miçotakis’e “zor görevinde başarı” diledi. 

Anastasiadis, Yunanistan’a teşekkür etti
Görevi devraldıktan sonra ülke dışı ilk ziyaretini Güney Kıbrıs’a gerçekleştirmekte olan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis dün Rum Başkanlık Sarayı’nda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüştü.
İkili görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere geçildi ve sonrasında Anastasiadis ve Miçotakis ortak basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında ilk sözü alan Anastasiadis, Yunanistan’ın, Kıbrıs sorununa “adil çözüm bulunması için harcanan çabalara verdiği desteğe” teşekkür etti. “Dostum” diye hitap ettiği Miçotakis’e Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında bilgi verdiğini  kaydeden Anastasiadis “Türk tahrikleriyle ilgili görüş alış verişinde bulunduk ve bunları göğüsleme yöntemlerini konuştuk” dedi.
Anastasiadis Cumhurbaşkanı Akıncı ile 9 Ağustos’ta yapacağı görüşmeye değinirken “Kıbrıslılar olarak, öncelikle  Kıbrıslı vatandaşların tamamının çıkarına hizmet edecek bir çözüm bulmaya çalışacağımız beklentisiyle, kararlılıkla ve olumlu siyasi irade ile görüşeceğim” ifadesini kullandı.


Miçotakis: Türk işgaline son verilmeli
Anastasiadis ile yoğunlaşmış Türk faaliyetlerini görüştüğünü anlatan Miçotakis ise “Yunanistan dış politikasının en üst stratejik talebi Türk işgaline son verilmesidir. Modası geçmiş garantiler kaldırılmadan Kıbrıs sorununun çözümünün manası yok”  ifadesini kullandı.
Miçotakis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis’in 9 Ağustos’taki görüşmesinden “büyük ve kritik meselede bazı ilerlemeler yapabilmemize olanak tanıyacak yeni bir karşılıklı anlayış çerçevesi ortaya çıkabilmesi konusunda temkinli iyimserlik” duyduğunu söyledi.
 “Bu ruh içerisinde, Sayın Anastaiadis ve Sayın Akıncı’nın beklenen görüşmesine dair memnuniyetimi ve kritik, büyük milli meselede bazı ilerlemeler yapmamıza olanak tanıyacak yeni bir karşılıklı anlayış çerçevesi ortaya çıkabilmesi temkinli iyimserliğimi dile getirdim.
Kıbrıs sorununun, modası geçmiş garantiler tamamen kaldırılmadan, işgal askerleri Ada’dan çekilmeden çözülmesinin Yunanistan açısından bir manası olmadığını bir kez daha açıkça ortaya koyduk.  Garantiler,  tamamen modası geçmiş,  AB üyesi ülkelerde geçerliliği olamayacak bir sistemdir. Başkan’dan, 9 Ağustos’taki görüşmelerin sonucu hakkında bilgilendirmeyi büyük bir merakla bekliyorum.”
Miçotakis Türkiye’ye tepkinin  Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın işbirliği ile sınırlı olmadığını, AB’yi de ilgilendirdiğini söyledi, “Bu mesele  sadece bir üye ülkesinin egemenlik haklarının değil AB’nin kendi enerji politikaları ile de ilgilidir” dedi.
Anastasiadis’le Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini ve buna nasıl tepki gösterilebileceğini de geniş ölçekte görüştüklerini aktaran Miçotakis, Türkiye’yi sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal etmekle suçladı, “herhangi bir Türk tahriği cevabını alacak” ifadesini kullandı.

Stratejik ilgi…
Kiriakos Miçotakis, Doğu Akdeniz’de kurulan üçlü işbirliklerine verdiği önemin altını çizdiği açıklamasında, “bu işbirliği oluşumları  önce Yeni Demokrasi Partisi hükümeti zamanında başladı, önceki Yunan hükümeti devam ettirdi ve şimdi biz, Doğu Akdeniz’in neredeyse bütün devletleri ve Doğu Akdeniz’e yoğun stratejik ilgi duyan diğer önemli devletler arasında  üçlü düzeyde özlü bir işbirliği çerçevesi oluşturan bu olumlu emsal üzerinden gitmeyi umuyoruz” da dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473