banner564

‘Teslim olma’

İsviçre zirvesi öncesinde Anastasiadis’e kiliseden tavsiye:

‘Teslim olma’
banner598
 Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un, İsviçre öncesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Kıbrıs sorununu görüşüp, “nasihat” verdiği bildirildi. 
   Fileleftheros’un “Başpiskopos’tan İsviçre Öncesinde Başkana Nasihatler… Başkandan Müzakerelerde Ayak Diremesini İstedi” başlıklı haberine göre,  Hrisostomos, önceki gün Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleşen görüşme sonrasında “Anastasiadis’in İsviçre’deki Toprak müzakerelerinde ayak diremesi gerektiğini” söyledi.
   Hrisostomos, görüşlerini büyük bir dikkatle dinlediği Anastasiadis’in aynı şekilde kendisini dinlediğini belirterek, “Bütün konular tamamlanmadı. Oraya (İsviçre) görüşmeye, karar almaya gidiyorlar” dedi.
   Hrisostomos, şunları ekledi: 
   “Kendisine, ayak diremesini, kendisinin yanında olacağımızı, halkımız ve vatanımız için en iyisini başarmasını istediğimizi söyledim. Burada doğru bir devlet olursa, müdahale hakkına da gerek kalmaz. Doğru bir devletimiz olursa ve iyi gidersek, Türkiye hangi gerekçeyle gelip müdahale edecek?”
   Anastasiadis’e, Toprak konusunda ne önerdiği de sorulan II. Hrisostomos “Birçok kez kamuoyu önünde söylediğim için görüşlerimi de biliyor, bildiğini söyledi. Sizin tezlerinizden daha da iyisine ulaşmak istiyoruz dedi. Ancak biliyorsunuz, son karar yalnız bize bağlı değil, diğer tarafa da bağlı. Çünkü isteyecek, ayak direyecek ve bastıracağız.”

Toprak meselesi

   Hrisostomos, yüzde 25 toprak konusunu açıp açmadığı yönündeki soruyu yanıtında, konuyu bizzat Anastasiadis’in açtığını belirterek, “Daha da azını vermek elimizden gelse, evet, ama bize de bağlı değil. Müzakere olacak ve çetin olacak” dedi. Kendisinin ne tavsiye ettiği sorulduğunda ise “zamanı değil” cevabını verdi. 
   Aynı gazete, Rum siyasi partilerinin kaygı ve endişelerini belirttikleri açıklamalar yayımlayarak, Rum Başkanlık Sarayı’na Kıbrıs sorununda, gerek bu aşamada, gerekse çözüm olması halinde nelere dikkat etmesi gerektiğine dair tavsiyelerde bulunduğunu haber verdi.

TC’liler gitmeli

   Gazeteye göre, DİKO “Kıbrıs sorununa dair herhangi bir antlaşma ortaya konulmasından önce Türk askerinin çekilmesi, bir miktar TC kökenlinin geri gönderilmesi ve çözümle birlikte iade edileceğinde uzlaşılacak toprakların iadesinin güvence altına alınması gerektiğini” savundu. 
   Anastasasiadis’ten, olası bir anlaşmanın uygulanmasıyla ilgili çok önemli konuların ne zaman görüşüleceğini de öğrenmek istediğini açıkladı.
   Vatandaşlar İttifakı ise, Anastasiadis’in bu sefer baskılara direnmesi, sözde dostlarına herhangi bir söz vermemesi ve özellikle tam hazırlıklı gitmesi dileğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un açıklamasını işaret ederek, “Bu açıklamalar, Rusya’nın, Kıbrıs halkının çıkarlarını savunan gerçek dost ülke olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda İsviçre’deki entrikaları ve kurulmakta olan baskı sahnesini de açıkça ortaya koyuyor” iddiasında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2016, 06:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474