banner564

Trajik bir durum

AB üyesi Güney Kıbrıs’ta, sosyal yardım ödeneği kesilince çöplükten topladıkları ile 5 yaşındaki oğluna bakan 40 yaşındaki Romen kadın açlıktan öldü

Trajik bir durum
banner598

   İşsiz olduğu için Rum Sosyal Yardım Dairesi’nin verdiği sosyal yardım parasıyla yaşayan, ancak bu ödeneğin bir iki aydır kesilmesinden sonra kendisine ve 5 yaşındaki oğluna bakabilmek için çöplerden gıda toplamak zorunda kalan 40 yaşındaki Romen kadın, evinde ölü bulundu.

   Daha iyi bir yaşam için iki yıl önce Rum tarafıan gittiği beliertilen Rumen kadın, çöplerden topladıkları ile geçinmeye çalışıyordu.

   Annesi ölünce ne yapacağını  bilmeyen 5 yaşındaki çozuk, altında bezi ile sokağa çıkıp, ağlayarak yardım isteyince, komşuları kadının öldüğünü fark etti.

 

Hükümete sert eleştiri

 

    Politis gazetesi, önceki gün evinde ölü bulunan Romen kadınal ilgili Rum yönetimini sert bir dille eleştirdi. Gazete, bu haberi “Bravo Bize!.. 5 Yaşındaki Oğluyla Birlikte Yedikleri Çöplerin Arasında Can Verdi... Devletin Yokluğu ve Sosyal Kayıtsızlık Benzeri Görülmemiş Bir Trajediye Neden Oldu” başlığıyla manşetten aktardı.
   Romen kadının 5 yaşındaki oğlunun gözleri önünde can verdiğini vurgulayan gazete, bunun üzerine apartman dairesinin kapısını açmayı başarıp sokağa çıkan çocuğun, yalınayak koşup ağlayarak annesi için yardım istemesi üzerine, komşuların durumu fark ettiklerini aktardı.

belirtti.
   Çocuğun dışarıya çıkmasının ardından kapanan kapı itfaiye ekipleri tarafından zorla açıldı. Eve giren ekipler kadının cansız bedenini, yaklaşık bir metre yüksekliğindeki çöp dağının üzerinde yarı çıplak vaziyette buldu.

Çöpten topadıkları ile yaşıyordu

 

   Komşuları, Romen kadının sokaklardaki çöp kutularından gıda toplayarak yaşamaya çalıştığını, son zamanlarda karın ağrısından şikayetçi olduğunu ancak, parası olmadığı için özel doktora gitmeyi reddettiğini anlattı.

   Bir süre önce Larnaka devlet hastanesinde muayene olan kadının duodenal perforasyon (onikiparmak barsağı delinmesi) olduğu anlaşıldı ancak, kadın yataklı tedaviyi kabul etmedi.
Gazete, iki yıldır daha iyi bir yaşam bulmak için çocuğuyla birlikte gittiği Rum tarafında yaşayan kadının trajik ölümünün ve son zamanlarda çocuğuyla birlikte yaşadığı kötü şartların Rum yetkili makamlarının sorumluluklarıyla ilgili birçok soru işareti doğurduğuna dikkati çekti.

 

Sosyal hizmet sorgulaması


   Gazete şu soruları yöneltti, “Bir kadının hiç kimsenin haberi olmadan bir ‘çöp dağının içerisinde’ yaşamasına nasıl müsaade edilir? Sosyal Hizmetler Dairesi ve Romen kadının çevresindekiler bunca zamandır ne yaptı? Kadının aldığı sosyal yardım parası hangi kriterlere göre kesildi?”
   Simerini Gazetesi,  “Toplum Sıfır Noktasında... Cevap ve Sorumlu Aranan Bir Trajedi... Kim ve Neden?” başlıklı manşet haberinde şu ifadeleri öne çıkardı:

“Kadın çöp evde ölü bulundu. Beş yaşındaki bir çocuk paniklemiş ve aç halde yollarda koşup yardım arıyordu. Yetkililer durumu önlemek yerine sonradan sorumlu arıyorlar. Kim suçlu? Toplumun kayıtsızlığı mı? Devlet ve birimleri mi? Ekonomik kriz mi? Yiyecek yemeği olmayan bir ailenin aldığı sosyal yardım neden kesildi? Kadının kapısını çalıp ne ihtiyacı olduğunu görecek kimse yok muydu? Hastanede kalmak istememe nedenleri neden araştırılmadı? 5 yaşındaki küçük çocuk biraz yemek diye yalvarırken neden kimse yetkili birimleri haberdar etmek ihtiyacı duymadı?”
Haravgi Gazetesi de, haberi manşetten, “Çöplükte Yaşadı ve Öldü... Romen Uyruklu 40 Yaşındaki Kadın Çöp-Evde Ölü Bulundu... 5 Yaşındaki Oğlu Komşulardan Annesi İçin Bir Bardak Su İsteyince Trajedi Ortaya Çıktı” başlık ve spotlarıyla aktardı.
Alithia, “Beş Yaşındaki Oğluyla Birlikte Sefalet İçerisinde Yaşayan Romanyalı Anne Öldü... Komşuları Her Gün Yiyecek Aradığını Görüp Yardım Ediyorlardı”, Fileleftheros “Birimler İhmal Etti... Bir Anne Köpek Kulübesinde Öldü” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2014, 03:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473