banner564

Vize avantajı var

Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nı görüşttüler

Vize avantajı var
banner598

Rum Meclisi Avrupa Konuları Komitesi, önceki gün, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması konusunu ele aldı.
Fileleftheros Gazetesi, Rum Meclisi Avrupa Konuları Komitesi Başkanı Prodromos Prodromu’nun  toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin AB ile olan Geri Kabul Anlaşması’nı ileriye götürmek istediğini zira bunun, Türk vatandaşları için Avrupa topraklarındaki vizelerin serbest bırakılmasına olanak sağlayacağını söyledi.

Türkiye’nin tutumunu da eleştiren Prodromu, Türkiye’nin bir yandan AB ile anlaşmalar imzaladığını ve AB sürecine ilgi duyduğunu, buna eş zamanlı olarak ise imzaladığı anlaşmaları tanımadığını savundu.
Prodromu, Türkiye’nin katılım müzakerelerindeki 24. başlığı dondurulmuş bırakmakla Güney Kıbrıs’ın doğru bir şey yaptığını da öne sürdü.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan tarafından, kendi topraklarında yasa dışı kalan kişilerin geri kabul süreci konusuna özellikle ilgi duyduğunu ifade eden Prodromu, anlaşma gereği, bu kişilerin ülkelerine geri dönmesine, geldikleri ülkenin ilgi göstermesi gerektiğini, bununla birlikte özellikle Güney Kıbrıs’ta ve Yunanistan’daki yasa dışı göçün büyük bir bölümünün “Türkiye”den geldiğinin de bilinmekte olduğunu” savundu.

Markopulotis açıklama yaptı


Avrupa Komisyonu’nun Güney Kıbrıs’taki Temsilcisi Yorgos Markopuliotis da, toplantı çerçevesinde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin anlaşmayı herhangi bir çekince olmaksızın imzaladığını ancak, daha sonra Avrupa Komisyonu’na yönelik gönderdiği mektupla, anlaşmanın uygulanmaması konusunu dile getirmeden, Güney Kıbrıs’a ilişkin çekinceleri ortaya koyduğunu belirtti.
Markopuliotis, Türkiye’nin ortaya konulan 84 kriterin hayata geçirilmesi sürecini inceleyecek olan Geri Kabul Komitesi’nin düzgün bir şekilde çalışmasına da ilgi gösterdiğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2014, 03:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473