banner564

‘Yavuz’ yardımcı oldu

Anastasiadis, AB zirvesinde Türkiye aleyhindeki kararın oy birliğiyle alındığını açıkladı

‘Yavuz’ yardımcı oldu
banner598

  Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Politis gazetesinin haberine göre; Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiaidis, Avrupa Liderler Zirvesi’nin tamamlanmasının ardından Brüksel’de yaptığı açıklamada Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye karşı yaptırım uygulanmasını incelediği gün Yavuz sondaj gemisinin Doğu Akdeniz’e gelmek üzere büyük bir törenle yola çıkmasının, Zirve sonuç bildirgesinin oybirliğiyle onaylanmasında rol oynadığını söyledi.

   Anastaiadis şimdiki aşamada Türkiye ile sıcak temas olmasına ihtimal vermediğini belirterek, “ancak bu ülkenin küstahlığını veya öngörülemez tavrını teşvik etmemeliyiz” dedi. Anastasiadis,  Avrupa Konseyi’ne sunulacak Türkiye’ye karşı yaptırımlar listesinin Türkiye-Avrupa ilişkileriyle ilgili bir dizi konuya bakılarak hazırlanacağını anlattı.
   Avrupa Konseyi Başkanı Jean Claude Juncker de,  Komisyon ve Avrupa Dış Eylem Servisi tarafından önerilecek tedbirlerin zayıf ve yumuşak olmayacağını söyledi.
   Bu önlemlerle, “Türkiye’yi bedel ödemeye ve Doğu Akdeniz’deki taleplerinden geri adım atmaya zorlayacak ölçüde caydırıcı olmasının istendiğine” işaret eden Politis gazetesi, bazı kişi ya da şirketlere AB ülkelerine giriş yasağı getirilmesi, Türkiye’nin üyelik öncesi ödeneklerinin azaltılması veya bazı ticari yasaklar getirilmesinin bu tür önlemlerden olabileceğini yazdı.
   Tedbirler listesi hazırlandıktan sonra üye ülkelerin, tedbirlerden hangilerinin uygulanabileceğine, zaman sınırlarının ne olabileceğine karar vermek üzere toplanması gerekeceğine dikkat çekilen haberde, “hedef alan etkin önlemler alınması argümanı o kadar da kolay değil çünkü Türkiye ile güçlü ticari ilişkisi olan birçok üye ülke var, Almanya gibi diğer ülkelerde de çok sayıda Türk yaşıyor” ifadelerine yer verildi.
    AB’den yapılan bütün uyarılara rağmen Türkiye’nin geri adım atma niyetinde görünmediğine dikkat çeken gazete, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın “Kıbrıs Türklerinin Ada’daki haklarına halel getirmeyiz, eğer bununla ilgili bedel ödenecekse öderiz, ödetiriz” sözlerini, Avrupa Konseyi’nin kararına cevap olarak öne çıkardı.

Siyasi partilerin ilk tepkisi

   Gazete Rum siyasi partilerinin AB Zirve kararının söylemini “olumlu ancak yetersiz” bulduklarını aktardı.
   Habere göre kararın siyasi ayağını ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini kınama söylemlerinin olumlu bulan siyasi partiler,  Türkiye’ye yaptırım çabasının nihayette varacağı nokta konusunda çekince belirttiler.
   DİSİ, AB’nin Türkiye’ye, AB üyesi ülkenin egemenlik haklarını ihlal etmesinin kabul edilemeyeceği mesajını verdiği  ve Anastasiadis’in  Türkiye’ye karşı yaptırım kararı alınması talebine tam destek verildiği görüşünü ortaya koydu.
   AKEL, söylemini olumlu bulduğunu ancak hangi somut hedeflenen kararlar alınacağını pratikte görmeyi bekleyeceğini açıkladı.
   DİKO, Türkiye’ye yaptırım uygulatmayı başarıp başaramayacağının Rum Yönetiminin kararlılığına ve yapacağı doğru icraatlara bağlı olacağını; EDEK,  Türkiye’ye karşı tedbirlerin derhal ilan edilmesi gerektiğini; Dayanışma Hareketi, AB’nin Türkiye’ye sert uyarısının, Fatih’in sondaj çalışmalarına son vermediğini, Yavuz’un da Karpaz açıklarına gelme sürecini durdurmadığını kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473