banner564

Yerinde uyarı

Avusturya Büyükelçisi Müller, ortak açıklama olmadan da çözüme ulaşılabileceğini söyledi

Yerinde uyarı
banner598
 Avusturya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Karl Müller, Rumların çıkaracağı doğal gazın nakli için, ekonomik açıdan boru hattı inşa etmekten daha karlı olan çözümlerden birinin Türkiye’nin kullanılması  olduğunu söyledi.

   Müller, Rumlara,  “Cebinizde daha çok paranın kalacağı teknik çözümler seçerseniz bu sizin yararınıza olur” dedi.

  Müller, Kıbrıs sorununun çözümsüz kaldıkça daha komplike bir hal aldığına işaret ederek, gerçek istek olursa; ortak açıklama olmadan da çözüme ulaşılabileceğine inadığını söyledi.

  Çözümsüz Kıbrıs sorunuyla kurtuluş fırsatlarının kaybedildiğini ifade eden Müller, Fileleftheros Gazetesi’ne, Kıbrıs sorunu, enerji ve ekonomi gibi konular  hakkında açıklama yaptı.

 

İrade önemli

   Kıbrıs sorununun çözüm süreciyle ilgili bir soruya karşılık verdiği yanıtta, çok fazla ayrıntıya girmek istemediğini ifae eden Müller, eğer gerçekten istek varsa güçlü bir ortak açıklamayla ya da ortak açıklama olmaksızın çözüme ulaşılabileceğini belirtti. Müller, bunun, anlaşmaya varma konusunda iki tarafın iradesine bağlı olduğunu belirtti.
   Müller, ileriye doğru gidilmesi için Kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiğinin açık olduğunu zira, Kıbrıs sorununun her şeye hakim olduğunu söyledi.
   Kıbrıs sorununun ülkeyi ekonomik açıdan da geride tuttuğuna işaret eden Müller, adada yatırım yapmaya yönelik ilgi eksikliğinin, Kıbrıs sorununun varlığından kaynaklandığını belirtti.

 

Sabırlar tükendi

  Zaman geçtikçe Kıbrıs sorununun giderek daha komplike bir hal aldığını kaydeden Müller, sadece Amerika, BM, AB ve Kıbrıslıların değil bu kadar zaman müzakerelere yatırım yapan tüm müdahil tarafların sabrının tükendiğini ve üçüncü neslin de sorunun çözümüne bulaştırılmak istenmediğini belirtti.
   Çözümlerin daha iyi olmadığını, her yeni önerinin öncekinden daha kötü olduğunu savunan Müller, nihayetinde mantığın sesinin hakim olması ve acı anıların geçmişte kalması gerektiğini söyledi.

Çözümün ekonomik faydaları

   “Kıbrıslıların” çözüme hazır olup olmadığı sorusuna ise bugün çok fazla kişinin affetmeye ve unutmaya hazır olduğuna inadığını kaydeden Müller, bu kişilerin çözümün ekonomik faydalarını gördüğünü belirtti.

   Müller, krizin, insanların dikkatlerini, çözümün ekonomiyi iyileştirebilecek, sadece inşaat sektöründe değil, eğitim sanat ve teknoloji alanlarında fırsatlar yaratacak, inanılmaz çalışma fırsatları açacak bir şey olduğuna odakladığını söyledi.

   Müller, Kıbrıs sorunu olmadığında, hayatın diğer önemli unsurlarını da düşünme fırsatının olacağını, şimdi akılların bir bölümünün Kıbrıs sorunuyla meşgul olduğunu ifade etti.
  Maraş’la ilgili bir soruya karşılık, “Güven Yaratıcı Önlemlerin (GYÖ)

ötesinde sürekli hayaller kurulması gerektiğinden, zamanı geldiğinde derhal harekete geçilmesi için tüm planların hazırlanmasının en iyisi olacağını” kaydetti.


Enerji konuları

   Enerji konularına da değinerek, Güney Kıbrıs ile Avusturya arasında enerji, yenilenebilir enerji kaynakları, yeşil teknoloji gibi pek çok işbirliği alanları bulunduğuna dikkat çeken Müller, Avusturyalı şirketlerin ilgisini çekmeye çalıştıklarını, nasıl daha iyi bir işbirliğinin olacağı konusunda Sanayi Bakanlığı ve Yerel Yönetimlerle görüşmeler yapıldığını anlattı.
Güney Kıbrıs’ın güneş enerjisi kullanımında öncü olabileceğini, bunu civardaki bölgelere ihraç edilebileceğini kaydeden Müller, bunun doğalgazın ötesinde düşünülmesi gerektiğini söyledi.

 

Abartılı odaklanma
   Güney Kıbrıs’ın bazı durumlarda abartılı olarak doğalgaza odaklandığını belirten Müller, doğalgazın çok pahalı olduğunu, teknik olarak bunun çıkarılmasının çok da kolay olmadığını ve zaman istediğini ifade etti.
   “Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çok daha hızlı kalkınma olurdu” diyen Müller, Avusturya sanayisini, belki fuar döneminde, Güney Kıbrıs’a götürmek için Rum Ticaret ve Sanayi Odası’yla işbirliği yaptıklarını anlattı

 

Karlı çözüm Türkiye

   “Hidrokarbonların Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olup olmayacağı” sorusuna olumlu yanıt veren ve bunun birlikte çalışmak için iyi bir fırsat olabileceğini ifade eden Müller, ekonomik açıdan boru hattı inşa etmekten daha karlı olan çözümlerden birinin Türkiye’nin kullanılması olduğuna dikkati çekerek, “Cebinizde daha çok paranın kalacağı teknik çözümler seçerseniz bu sizin yararınıza olur” dedi.
   Piyasanın çok çabuk değiştiğinin de göz önünde bulundurulması gerektiği üzerinde duran Müller, gaz fiyatının düştüğünü, Güney Kıbrıs’ın, beklediğinden daha az para alacağını keşfedebileceğini, bu nedenle hangi altyapının daha iyi olacağının araştırılması gerektiğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2014, 04:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474