banner564

100 kişi aranıyor 

Yasa dışı sanal bet soruşturmasında 2’nci site ortaya çıkarılırken; Bulut Akacan ve 9 zanlı için 8’er gün daha tutukluluk emri verildi

100 kişi aranıyor 
banner598

 Suna ERDEN

   Ülkenin tanınan iş adamlarından Bulut Akacan’a ait Girne’de FEO Elagan isimli sitede gerçekleştirilen yasa dışı sanal bet operasyonuyla başlayan soruşturma devam ederken, polis ‘Dobrabet’in yanı sıra ‘Kalebet’ isimli 2’inci bir siteyi ortaya çıkardı. Yeni tespit edilen sitenin de Akacan’a ait olduğu belirtildi.
   Operasyon kapsamında tutuklanan Okan Erdoğan, Nilay Şahin, Nuh Can Erdal, Batuhan Çetinyürek, Baran Arda, Burak Çetin, İrfan Önen, Edip Hüseyin Ademoğulları, Elif Çakır ve Bulut Akacan dün yeniden mahkemeye çıkarıldı.
Okan Erdoğan’ın yasa dışı sanal bet ofisinin direktörü, zanlı Edip Hüseyin Ademoğulları’nın vardiya sorumlusu, zanlı İrfan Önen’in müdür olduğu, diğer zanlıların ise ofiste call-center hizmeti verdikleri açıklandı.
Bu iki sitenin haricinde başka adreslerin de tespit edildiği; 100 kişinin bu sitelerde çalıştığı kaydedildi.
Ayrıca Akacan’la birlikte yasa dışı sanal bet işi yapan iki önemli ismin tespit edildiği, bunların polisin arananlar listesine alındığı belirtildi.
Akacan’ı yasa dışı sanal bet suçlamasına bağlayacak 6 tanık ifadesinin de bulunduğu kaydedildi.

Soruşturma devam ediyor
Soruşturmayı yürüten Mali Suçlarla Mücadele Amirliği’nde görevli polis çavuşu Yahya Suiçmez, 2017 ve 2018 yılları arasında başlatılan soruşturma kapsamında 29 Ağustos 2019 tarihinde saat 15.00 sıralarında Girne’de FEO Elegan isimli siteye operasyon düzenlediklerini hatırlattı. 
Polis, operasyonda Okan Erdoğan, Nilay Şahin, Nuh Can Erdal, Batuhan Çetinyürek, Baran Arda, Burak Çetin, İrfan Önen, Edip Hüseyin Ademoğulları ve Elif Çakır’ın tutuklandığını anımsattı. 
Operasyon tarihinde sitenin 805 numaralı dairesinde yasa dışı sanal bet oynatıldığını tespit ettiklerini belirten polis, 18 bilgisayar, 17 cep telefonu, 7 harici, hard disk, 1 adet USB ve birçok dokümanın emare olarak alındığını ifade etti.

Okan Erdoğan ofis direktörü
Polis, 805 numaralı dairede faaliyet gösteren sitenin adının Dobrabet olduğunu, yapılan soruşturmada söz konusu adresin Akacan’a ait olduğunun belirlendiğini söyledi.
Polis, ayrıca operasyon sırasında 805 nolu adreste bir su faturası bulunduğunu, makbuzda Okan Erdoğan’ın isminin geçtiğini belirtti. 
Polis çavuşu, ayrıca Okan Erdoğan’ın suç mahalli olan ofisin direktörü olduğunu, giderlerini karşıladığına dair fatura bulunduğunu ifade etti.

405 sim kart, 255 banka kartı
Polis duruşmada daha önce açıklamadığı emareler hakkında da bilgi verdi. 
Polis çavuşu, operasyonda 805 nolu suç mahallinde 405 sim kart ve 255 banka kartı da bulduklarını açıkladı.
Polis, baskın yapılan tarihte zanlılar Nilay Şahin, Nuh Can Erdal, Baran Arda, Burak Çetin, İrfan Önen, Edip Hüseyin Ademoğulları ve Elif Çakır’ın yasa dışı betle oynatırken suçüstü yakalandıklarını açıkladı. 
Batuhan Çetinyürek’in de suç mahalline sonradan geldiğini, üzerinde yapılan aramada 94 bin 200 TL nakit para bulunduğunu belirten polis, zanlının parayı ailesinden aldığına dair beyanda bulunduğunu ancak söylediklerinin teyit ve tekzibin henüz yapılamadığını ifade etti.

İki vardiya çalışıyor
Sanal bet işinde iki vardiya halinde çalışıldığını kaydeden polis, operasyonda ele geçirilen kanıtlarla ilgili yapılan incelemeler sonrası Bulut Akacan’ın da tespit edilerek tutuklandığını yineledi.
Polis, yapılan araştırmalarda Akacan’a ait 3 farklı adresin de tespit edildiğini açıkladı. 
Polis, zanlı Akacan’a ait işyerinde yapılan aramada 7 klasör bulduklarını da belirtti. 
Zanlılardan İrfan Önen’in Akacan’ın personeli olduğunu, kendisine ait şirketlerden birinde çalışma izni ile bulunduğunu kaydeden polis,  9 zanlı hakkında 3 gün, Akacan hakkında 2 gün tutukluluk emri alındığını belirtti.

100 yeni isim
Polis, bu süreler içerisinde 30 kişinin şubeye celp edilerek sorgulandığını, 23 kişiden ifade aldıklarını, bu meseleyle bağlantılı sanal bet işi yapan 100 kişinin daha belirlendiğini ancak bu kişilerle ilgili kimlik tespit çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Polis, bu 100 kişinin Kalebet ve Dobrabet’in dışında tespit edilen başka sanal bet sitelerinde çalışan kişiler olduğunu ifade etti.
Polis, zanlıların tutukluluk süresinin hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle bankalar ve GSM şirketleri ile yazışma yapamadıklarını ifade etti.

Şifreler alınacak
Polis, ayrıca suç mahalli olan sitenin 805 nolu dairesinin kira sözleşmesi ile esas sözleşme arasında fark olduğunu; sözleşmelerde ismi geçen şahıslar ile kiracı şahısların aynı olmadığını, konuyla ilgili Vergi Dairesi’nden inceleme yapacaklarını söyledi.
Polis, söz konusu sitenin güvenlik kamera görüntülerinin incelenmesi gerektiğini ancak şifreleri alamadıklarını için henüz incelemediklerini ifade etti.
Polis, söz konusu sitede bulunan sorumluların şifreyi bilmediklerine dair beyanda bulunduklarını da söyledi. 
Zanlıların telefon dökümlerinin incelenmesi gerektiğini, yeni tespit edilen 100 çalışan ile ilgili araştırma, kamu kuruluşları ile yazışmalar yapacaklarını belirten polis,  güvenlik kamerası görüntülerinin inceleneceğini belirtti.

Polis: Akacan patron
Polis, zanlı Okan Erdoğan’ın şirket direktörü, zanlı Edip Hüseyin Ademoğulları’nın vardiya sorumlusu, zanlı irfan Önen’in müdür, diğer zanlıların ise ofiste call-center hizmeti verdiklerini söyledi.
Polis, zanlı Akacan’ın ise patron olduğunu belirtti. Soruşturmanın devam ettiğini kaydeden polis, zanlıların 8 gün daha tutuklu kalmasını talep etti.

Savunma süreye itiraz etti
Polisin talebi üzerine söz alan 10 zanlının avukatı da süreye itiraz etti. 
Savunma, talep edilen sürenin uzun olduğunu, daha kısa bir ek sürenin verilmesini istedi.
Zanlı Akacan’ın avukatı Kıvanç Rıza da soruşturma memurunu uzun süre sorguladı.
Polis çavuşu ile savunma arasında şu diyaloglar geçti:

Rıza: Müvekkilim iki gündür tutuklu, bu süre içerisinde ne buldunuz?
Suiçmez: Zanlı Akacan ile ilgili 6 tanık ifade alındı. Zanlıya ait ofisler arandı. Bulunan belgeler var. Zanlıdan kira sözleşmelerini aldım, sitedeki kiracıların sözleşmesi ile karşılaştırdım. Arada farklılıklar var. 
Rıza: Dobrabet ve Kalebet isimli sitelerin müvekkilime ait olduğunu nereden çıkardın. Ona ait olduğuna dair emare var mı?
Suiçmez: Bir soruşturma devam ediyor. Kesin onundur diyecek olsam ek süre değil teminat isterdim. Şu anda soruşturma sürüyor… Ancak sitelerin Akacan’a ait olduğuna dair bazı bulgular var ve biz bunu araştırıyoruz.
Hesaplarındaki paralarla ilgili de incelemeler devam ediyor. 
Ayrıca bu mesele yasa dışı sanal bet soruşturmasıdır. Yasa dışı bir şeyin yasal belgesi olmaz. 
Bu bet sitelerinde elde edilen gelirin zanlının şirketlerine aktarıldığına dair de bazı kanıtlar var. Elimizde kuvvetli belgeler mevcuttur. 

Rıza: Bu soruşturma ne zaman başladı.
Suiçmez: 2017 yılında zanlı Akacan ve zanlı Erdoğan’la ilgili bir suç gelirlerinin aklanması ile ilgili bir soruşturma başlatılmıştı.
2018 yılında da sadece Akacan hakkında yine aynı suçlamayla soruşturma açıldı.
Rıza: Bunca yıldır bitmedi mi?
Suiçmez: Bu kolay bir mesele değildir. Geniş çaplı ve zaman isteyen bir soruşturmadır.

Rıza: Müvekkilimin tutuklu kalmasını gerektirecek bir husus yoktur. Serbest kalsa da soruşturmanızı yine devam ettirebilirsiniz…
Suiçmez: Serbest kalması halinde soruşturmaya en fazla etki edebilecek zanlı odur.
Aranan iki önemli şahıs vardır. Bu şahıslar zanlı Akacan’ın yanında çalışan şahıslardır. Bu mesele ile bağlantılı 100 kişi vardır.

Dündar: Organize suçlar kapsamında
Yargıç Meltem Dündar, aktarılan tüm olguları değerlendirdikten sonra tüm zanlıları soruşturmaya bağlayacak delillerin mahkemeye sunulduğunu belirtti.
Dündar,  bu tür suçların organize bir şekilde işlenen suçlar olduğunu, geniş çaplı bir soruşturma gerektirdiğini söyledi.
Dündar,  zanlıların bir kısmının bahis oynatırken suçüstü yakalandığını, zanlı Akacan’la ilgili 6 tanık ifadesinin olduğunu belirtti. Ele geçirilen birçok evrakın incelemesinin sürdüğünü, sim kart ve banka kartları ile ilgili soruşturmanın devam ettiğini kaydeden Dündar, bu meselede zanlı sayısının fazlalığı, geniş çağlı araştırma gerektiğini belirterek, 8 gün ek süre vermeyi uygun bulduğunu açıkladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473