banner564

“14 aydır Güney  Kıbrıs’a geçmedim”

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanmayacağını söyleyen Başbakan Erhürman, kendisiyle ilgili ilginç de bir bilgiyi paylaştı

“14 aydır Güney  Kıbrıs’a geçmedim”
banner598

 Başbakan Tufan Erhürman, dün katıldığı bir televizyon programında hükümetin durumu, Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü, Cumhurbaşkanlığı adaylığı ve bir takım güncel konuyla ilgili sorulara cevap verdi. 

Başbakan Erhürman, Avrupa Parlamentosu’nda oy kullanacak mısınız sorusuna; “Hayır. Ben 14 aydır Güney Kıbrıs’a da geçmedim zaten” diye cevap verdi.
Erhürman, Türkiye ile imzalanacak Ekonomik ve Mali İş Birliği Protokolü konusunda marifetin protokolü hızlı imzalamak değil, protokole doğru öngörüleri koymak ve o öngörüleri de hayata geçirmek olduğunu söyledi.
Erhürman, meseleleri gelecek yıl nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi üzerinden konuşup tartışanların sorumluluk duygusunun ciddi şekilde eksik olduğu kanaati taşıdığını söyledi.
 “Hükümette sorun var mı ?”sorusuna cevap veren Başbakan Tufan Erhürman, bu konuda değerlendirmeyi basından okudukları veya birilerinin söyledikleriyle yapmayı çok uygun bulmadığını söyledi.
Hükümeti oluşturan 4 parti başkanı olarak bir araya geldiklerinde, ara ara bu konuyu değerlendirdiklerini belirten Başbakan Erhürman, kendisinin daha önce yaptığı ve hatta zaman zaman karikatürize edilen “Ben ortaklarımın gözüne bakarak değerlendiririm” açıklamasının da sebebinin bu olduğunu kaydetti.
Prensip olarak insanlara güvenmek noktasında hareket ettiğini ifade eden Erhürman, bu nedenle kendisinin yüzüne “Böyle bir şey yoktur” denildiği müddetçe de böyle bir şeyin var olduğunu düşünerek zaman kaybetmeyi doğru bulmadığını dile getirdi.

“Denktaş ile küs değiliz…”
Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü ile ilgili olarak “Gidin Erdoğan’a sorun” dediğinin, ancak kendisinin bunun tam tersini söylediğinin ifade edilmesi ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’la küs olup olmadığının sorulması üzerine Başbakan Tufan Erhürman, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’la hiçbir şekilde küs olmadığını, Denktaş’ın konuşmasının hemen ardından çıkıp Meclis kürsüsünden söylediklerinin kendisinin yaşadıkları olduğunu dile getirdi.
Kendisinin Meclis kürsüsünden söylediklerinin, Denktaş’a da aktarıldığını kaydeden Başbakan Erhürman, Denktaş’ın o konuşmasında kendince bir tepki ortaya koyduğunu, onu da Serdar Denktaş’la konuşmak gerektiğini aktardı.


“2018’de maaşlar için katkı gelmedi, ödedik…”
Başbakan Erhürman, bir vatandaşın “Bütçe nasıl toplanır? Serdar Denktaş parayı nereden bulur?” yönündeki sorusu üzerine, “Az önce anlattığım şey de tam da budur. İnsanlarımız zannediyor ki hâlâ biz maaşları Türkiye’den gelen parayla ödüyoruz. Çok net rakam veriyorum. 2018 yılında cari bütçeye yani maaşların ödenmesi için kullanılabilecek katkı protokolde sadece 100 milyon TL idi. 2018’de bu katkı da gelmedi. Türkiye’nin iç koşulları nedeniyle bu 100 milyon TL’de gelmedi. Biz 2018 yılı boyunca da bu maaşları ödemedik mi ?” şeklinde konuştu.


“Federasyon değil başka şeyler konuşalım…”
Başbakan Tufan Erhürman Kıbrıs konusuyla ilgili de şu açıklamaları yaptı:
“Mesela ‘Federasyon değil de başka şeyleri konuşalım’ diyenlere, ben de diyorum peki konuşalım. Ama o zaman şunu da anlatmak lazımdır. ‘Federasyonu 50 yıldır görüştük. Olmuyor’. Konfederasyonu hiç görüşmedik. BM çatısı altında iki devletli çözümü de hiç görüşmedik. İki ayrı devlette veya konfederasyonda mülkiyet ve toprak sorunu nasıl çözülecek?  Bunu şunun için söylüyorum. Federasyonda Annan Planı’nı hatırlayalım. Federasyonun bir anayasası vardır. Çünkü federasyonların anayasaları olur, Amerika’da olduğu gibi... O anayasayı referanduma sunarsın. O anayasa içinde mülkiyet sorunu ile ilgili hükümler vardır.  Halk gelir ona oy verir, ‘evet’ dediyse o anayasadaki mülkiyetle ilgili çözüm formülü herkes için bağlayıcı olur. Ama konfederasyonda ve iki ayrı devlette ortak anayasa yoktur. Halk da referandumda o ortak anayasaya ‘evet’ demez. O zaman mülkiyet konusunda herkes kendi malının peşine düşer.”

Londra’dan gelen gençlerle görüştü
Öte yandan Başbakan Tufan Erhürman, Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın daveti üzerine ülkeye gelen Nafiya Horozoğlu başkanlığındaki Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere (KTGBİ) heyetini kabul etti.
Kabulde Başbakan Erhürman ve Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere Başkanı Nafiya Horozoğlu birer konuşma yaptı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474