banner564

Bölgeye refah gelir

İstanbul’daki forumda konuşan Bakan Nami,  Doğu Akdeniz enerji kaynaklarının bir barış projesine dönüşmesi durumunda tüm tarafların kazanacağını ifade etti

Bölgeye refah gelir
banner598

 Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in davetlisi olarak İstanbul'da katıldığı 10. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’nın açılışında bir konuşma yaptı.

Bakan Özdil Nami, Doğu Akdeniz enerji kaynaklarının bir barış projesine dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu ilke benimsenir ise işte o zaman ilgili tüm tarafları kucaklayan işbirlikleri kurulabilir ve enerji kaynakları bölgemiz için refah kaynağı olur" dedi.
Nami, sadece Kıbrıs’a değil, Doğu Akdeniz Bölgesine de faydası olacak olan Kıbrıs sorununun çözümü için Kıbrıs Türk tarafının her türlü çabayı gösterdiğini ve iradeyi koyduğunu; ancak çözüm için gerek Kıbrıslı Türklerin, gerekse garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaya koyduğu olumlu yaklaşımlara rağmen Rum liderin masayı terk etmesi nedeniyle çözüm çabalarının sonuçsuz kaldığını belirtti.
Bir ada ülkesi olması nedeniyle hemen hemen tüm maliyetleri yüksek olan ülkede hâlihazırda enerji arzının yüzde 80’inin dizel yakıtlı jeneratörler ile 0.15 dolar/kws gibi oldukça pahalı şekilde üretildiğini anlatan Nami, pahalı olan bu kaynağı verimli kullanmanın kendileri için son derece önemli olduğunu vurguladı.
“Enerjinin düşük maliyetli ve çevre dostu şekilde üretilmesi ve enerji arzında çeşitliliğinin sağlanması bizim için büyük önem taşımaktadır” diyen Bakan Nami, bu hedefle bir dizi tedbiri hayata geçirmeye çalıştıklarını aktardı.
Geçtiğimiz bir yıllık görev süreleri içerisinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yenilenebilir enerji kullanımı ve enerji verimliliği adına somut adımlar atıldığını ve bunların olumlu yansımalarını görmeye başladıklarını ifade eden Bakan Nami, konuşmasını özetle şöyle sürdürdü:
“Bakanlığımıza bağlı Kalkınma Bankası, 2018 yılı içerisinde toplam 27,5 milyon TL değerinde  krediyi yenilenebilir enerji projeleri için kullandırdı.
Nami, Bakanlıkları ve TC Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı arasında kurulan Ortak Enerji Çalışma Grubu’nun TC ve KKTC’nin kablo ile enterkonnekte şekilde  bağlanması konusu ile ilgili çalışmalar ortaya koyduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2019, 10:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473