banner564

19 yılın ihmali temizlenecek

Sigorta primi affı için kolları sıvayan hükümet, yatırımlarını düzenli yapan işverenlere de mükafat verecek

19 yılın ihmali temizlenecek
banner598

 Suna ERDEN

Muhaceret affı ile ilgili hazırlıklarını tamamlayıp önce Bakanlar Kurulu, ardından Meclis’e gönderen hükümet şimdi de sigorta primlerini ödeyemeyenlere yönelik af için kolları sıvadı.
Önümüzdeki salı günü Bakanlar Kurulu’na sunulacak tasarı son 19 yılı kapsarken,  primlerini eksiksiz ve düzgün yatıranlar için ise mükâfat verileceği belirtildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, sigorta affının, 2000-2019 yılları arasındaki dönemi kapsayacağını açıklarken, düzenli yatırım yapan işverenlerin de mükâfatlandırılacağını dile getirdi.
Diyalog’a konuşan Bakan Sucuoğlu, “Ekonomik krizler, dövizdeki dalgalanmalar işvereni zora soktu. Bazısı ipin ucunu kaçırdı ve bir daha yakalayamadı. Biz devlet olarak bu insanlarımızı kendi kaderine terk edemeyiz. Onlara şans vermek zorundayız” dedi.
Kaçaklara yönelik affın da Kasım ayı ortasında hayata geçeceğini belirten Sucuoğlu, “Son beş ayda kayıt dışı olduğu tespit edilen 800 kişi ihraç edildi. Şu anda 7 ile 9 bin kişinin kayıt altına alınması hedefleniyor” şeklinde konuştu.  

Bir şans verelim
Sucuoğlu, kendisinin veya çalışanlarının sigorta primini ödeyemeyen işverenler için affın yolda olduğunu söyledi. Bakan Sucuoğlu, salı günü Bakanlar Kurulu gündemine gelecek affın 2000-2019 yıllarını kapsayacağını söyledi.
Sucuoğlu, “Sigorta primini ödeyemeyenlerin sayısı oldukça yüksek. Tam sayı henüz belli değil ancak binlerle tabir edilebilir. Son yıllarda yaşanan ekonomik kriziler, dövizdeki dalgalanmalar özellikle orta ölçekli işletmeleri etkiledi” dedi.
Bakan Sucuoğlu, ekonomik krizden dolayı işverenlerin sigorta primlerini yatıramadığını ve böylelikle zor duruma düştüğünü ifade etti.
Bakan Sucuoğlu, şunları söyledi: “Fazla gücü olmayan işletmeler krize girdiği anda ödeyemiyorlar. Bu kez sarmala giriyorlar; borçlanamıyorlar, ihalelere giremiyorlar. Önleri daha da kapanıyor. Ekonomi çok çok iyi olur, inişli çıkış süreç olmaz, o zaman neden ödemediklerinin hesabını sorabiliriz. Ancak döviz krizi, başka krizler ambargolardan dolayı ülkenin durumu belli. Bir şeyler yapmaya çalışan insanlarımız sıkıntıya giriyor. Ya bunları yok sayacağız ya da bir şans daha vereceğiz. Biz devlet olarak ‘ne halleri varsa görsünler. Ne yaparlarsa yapsınlar. Ödemediler, cezalarını çeksinler’ diyemeyiz. 
Biz hükümet olarak bu insanlarımıza yardım eli uzatmalıyız. Çıkarılacak afla yüzde 50’si dahi kendisini kurtarsa bu artıdır.”

Faizde indirim olacak
Bakan Sucuoğlu, büyük işletmelerde sigorta primi yatıramama sıkıntısına çok az rastladıklarını, çok küçük işletmelerde de bu sorunla karşılaşmadıklarını belirterek, “Sigorta primi ödeyememe sorunu genellikle orta ölçekli işletmelerde yaşanıyor” dedi. 
Bakan Sucuoğlu, “Ana para ödenecek. Ana parayla ilgili bir indirim söz konusu değil. Faizlerde indirim yapacağız. Öyle ki faizler ana parayı geçmiş durumda. İpin ucunu bir kez kaçırıp bir daha yakalayamamış olan işverenlere bir şans vereceğiz” şeklinde konuştu.

Görevini yapanlara mükafat
Bakan Sucuoğlu, yatırımlarını düzgün yapan işverenlerin doğal olarak çıkarılan bu gibi aflara sitem ettiğini ifade etti. 
Sucuoğlu, yatırımları düzenli yapan işverenler için de bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bakan Sucuoğlu, şöyle devam etti:
“Yatırımlar düzgün yapanlar için ayrı bir mükâfat hazırlıyoruz. Düzgün yatırımlar yapanlara da mükâfat vereceğiz. Bu konuyla ilgili çalışmalar sürüyor. Ya her yılın sonunda kendilerine katkı sağlayacağız ya geriye dönük ödeme yapacağız ya da çalıştırdıkları kişi sayısı kadar teşvik edici adımlar atacağız” dedi.  

800 kişi ihraç edildi
Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasa Tasarısı ile ilgili çalışmalarında son aşamada olduğunu kaydeden Sucuoğlu, “Bunu yaparak 8-9 bin kişiyi kayıt altına alacağız. Yasa ve tüzüklerle kayıt dışılığın bir daha bu seviyelere çıkmasını engelleyeceğiz” dedi. 
Haziran ayı itibari ile ülkede kaçak kalan 800 kişinin tespit edilip, ihraç edildiğini belirten Sucuoğlu, şunları söyledi: “Muhaceret affı Bakanlar Kurulu’ndan geçti Meclis’e sevk edildi. Meclis’te de komitede acilen görüşülmesine karar verildi. Komitede görüşüldükten sonra uygulamaya konulacak. Kasım ayının ortalarına doğru hayata geçmiş olacak. Bir asgari ücret ödeyen kayıt dışı kişiler aftan yararlanacak. Bu afla 7 ile 9 bin arasında kişinin kayıt altına alınması öngörülüyor.
Bu kişilerin kaçak kalması hem devlete hem de insanların kendisine zarar veriyor. Alacağımız tüzük değişiklikleri ile kayıt dışılıkla ilgili ciddi tedbirler alacağız.”
Yabancı işçiye yeni şartlar
Bakan Sucuoğlu, çalışma düzeni ile ilgili de bazı değişiklikler öngörüldüğünü ifade etti. Sucuoğlu, yabancı işçilerin artık bir iş yerinden başka bir işyerine kolay kolay dikey geçiş yapamayacağını söyledi. Sucuoğlu, şunları ifade etti: “Bir işçi hangi sektör için gelmişse o alanda kalacak. Eğer sektör değiştirmek istiyorsa ülkesine dönüp 6 ay bekleyecek, sonra geri gelip çalışabilecek. Ayrıca aynı sektörler arasında geçişler için de bazı değişiklikler olacak. Eğer şahıs başka bir işyerine gitmek istiyorsa patronunun onayını ve imzasını alacak. Kısacı patronun onay ve imzası ile geçiş yapabilecek. Patron korunurken işçi de korunacak. Patrondan şikâyetçi olan işçilerin ihbarı değerlendirilecek, müfettişler söz konusu işyerinde denetim yapacak. Bir aykırılık görüldüğü halde işverene hem para cezası verilecek hem de duruma göre işçi getirmeme yasağı konulacak.” 

Patron onay vermezse gitmek yok
Bakan Sucuoğlu, “Peki patron imzası ile geçiş yapabilme şartı insan haklarına aykırı değil mi? sorusu üzerine ise şunları kaydetti; “Bir işçi geliyor, çalışmaya başlıyor. İki yıl bir işyerinde kalıyor, orada bazı şeyler öğrenip kendisini geliştiriyor. Sonra rakip firma sırf söz konusu işyerine zarar vermek için o elemanı almaya çalışıyor. İşçi de Bin lira fazla para alacağı için işi bırakıyor. Rakip işletme alıyor. Üç ay sonra da işine son verebiliyor. Biz hem patronu hem de işvereni koruyacak önlemler alıyoruz. İşçinin bir şikâyeti olursa anında müdahale edeceğiz.”
Bakan Sucuoğlu, ülkenin menfaati çalışanların ve işverenlerin iyi şartlarda hayatlarını idame ettirmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapacaklarını sözlerine ekledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474