banner564

20 Ekim gerginliği

Rum Yönetimi, Türkiye’nin yayınladığı Navtex’in yürürlüğe girme tarihini ‘en kritik gün’ olarak görüyor

20 Ekim gerginliği
banner598
    Rum Yönetimi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sismik araştırma yapmak maksadıyla yayınladığı Navtex’in yürürlüğe girme ve Barbaros Hayreddin Paşa araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’deki araştırmalarına başlama tarihi olan 20 Ekim’i kritik zaman sınırı görüyor. Söz konusu tarihte Rum Ulusal Konseyi’nin sürekli toplantı halinde olacağı haber verildi. 
   Simerini “20 Ekim Kritik Tarih... O Gün Türkiye’nin Nereye Kadar Gideceği Ortaya Çıkacak... Ulusal Konsey Sürekli Toplantı Halinde Olacak” başlıklı manşet haberinde, Rum Yönetimi’nin, yayınladığı Navtex’in yürürlüğe giriş tarihi olan 20 Ekim günü Türkiye’nin “her şeyi havaya uçurmak mı istediğinin yoksa gerileme işareti mi göstereceğinin anlaşılacağı” kanaatinde olduğunu yazdı. Gazete 20 Ekim günü sürekli toplantı halinde olacak Rum Ulusal Konseyi’nin durumu izleyip değerlendireceğini ve gerekli kararları almaya hazır olacağını, Rum Yönetimi’nin o tarihe kadar, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tedbirlerini kaldırmasını sağlamak için bütün istikametlerdeki çabalarına devam edeceğini yazdı.

Rum Ulusal Konseyi kriz masası gibi

   Haberi “Diplomatik Hararet... Navtex’in Yürürlüğe Girmesinin Ertelenmesi Hedefiyle Birçok Düzeyde Hareketler” başlığıyla iç sayfasında detaylandıran gazete, Rum Yönetimi’nin Navtex’in yürürlüğe girmesinin ertelenmesini sağlamak için siyasi hareketlilik içerisinde olduğunu, bu maksatla, aralarında Avrupalıların da bulunduğu, önemli ortaklarıyla temaslarına devam ettiğini, ancak bu çabaların sonuç verici olup olmayacağının henüz net olmadığını yazdı.
   Gazete Rum Yönetimi’nin girişimlerinin sonuç veriyor göründüğünü, bunun da, daha kötüsünden kaçınılacağı konusunda temkinli bir iyimserlik yarattığını, bu çerçevede Rus Dışişleri Bakanlığı’nın dün Türkiye nezdinde müdahalede bulunduğunu yazdı. Gazete Rus Dışişleri Bakanlığı tarafından  yayımlanan ve “Kıbrıs sorununun çözümünde tek yanlı faaliyetler ve gövde gösterisi kabul edilemez, Kıbrıs’taki ve Doğu Akdeniz’deki durumu kötüleştirir” ifadelerine yer verildiğini yazdığı açıklamanın Rum tarafınca önemli bulunduğuna işaret etti.
   Habere göre Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklaması Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Moskova’ya gönderdiği özel temsilcisi Sotos Zakheos ile Rusya Dışişleri Bakan Vekili Aleksei Meskov görüşmesinin ardından yayınlandı. Görüşme sırasında Rus-Kıbrıs ilişkileri ve bunların çeşitli alanlarda geliştirilmesi olasılıklarının ele alındığı, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili görüş alış verişinde bulunulduğu ve Doğu Akdeniz’deki durumun irdelendiği belirtildi.

Moskova devrede
Fileleftheros “Moskova Zikretti... Ankara’ya Rus Girişimi ve Meydan Okumalarıyla İlgili Sert Açıklama” başlıklı manşet haberinde, Moskova’nın, Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden dolayı Ankara nezdinde girişimlerde bulunduğunu, Rus Dışişleri Bakanlığı’nın da sert üslupla kaleme alınmış açıklaması ile gelişmelerle ilgili görüşünü ortaya koyduğunu yazdı.
   Edindiği bilgilere dayanarak Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’nin, TC Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunduğunu, Güney Kıbrıs’taki büyükelçisinin de Rum Yönetimi’ne girişim hakkında bilgi verdiğini belirten gazete, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Rus girişiminden memnuniyet belirttiğini kaydetti. 

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2014, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474