banner564

2020’de  bu sorun  aşılacak

Atakan, geçen dönemde dış yatırımı çekme açısından bazı sıkıntılar yaşadıklarını; bunun, kendi iç düzenlemelerinden kaynaklandığını söyledi

2020’de  bu sorun  aşılacak
banner598

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, KKTC'deki Ercan Havalimanı'nın inşaatı, ulaştırma, altyapı, iletişim maliyetleri ve adadaki trafik önlemleri gibi konularda AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Globalleşen dünyada ekonomik aktivitelerin sağlıklı yürümesinin önemine dikkati çeken Atakan, KKTC'nin bir ada ülkesi olması nedeniyle ekonomisinin daha çok hizmet sektörüne dayandığını belirtti.
Atakan, geçen dönemde dış yatırımı çekme açısından bazı sıkıntılar yaşadıklarını; bunun, kendi iç düzenlemelerinden kaynaklandığını söyledi.
Bunları aşmaya yönelik ihtiyacın "KKTC 3. Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı"nın sonuç bildirgesinde de yer aldığını belirten Atakan, ekimde meclisin açılmasıyla yasalaşacak bazı tasarıların olduğunu kaydetti.
Atakan, "Bunları peyderpey hayata geçirip 2020 sonu itibarıyla önümüzdeki kontrol listesinde önemli bir bölümü geride bırakmayı planlıyoruz." dedi.
Ercan Havalimanı'nın, yenilenme sürecinde olduğunu ifade eden Bakan Atakan, şöyle devam etti:
"Şu andaki Ercan Havalimanı terminalimiz 2018'i 4 milyon artı yolcuyla kapattı. Ancak gerçek anlamda bir turizm ve yüksek öğrenim ülkesine hizmet verebilecek büyüklükte ve standartta değil. Apron ve pist yapımız şu anda geniş gövdeli uçaklara hizmet verebilecek yapıda değil. Bu atılımları tam anlamıyla hayata geçirebilmek için bir an önce Ercan Havalimanı'nın, mevcut inşası süren terminalin hayata geçmesi gerekiyor."
Atakan, dünyada en fazla noktaya seferler düzenleyen havayolu şirketi THY'nin, kendileri için büyük bir şans olduğunu vurguladı.
Bakan Atakan, Ercan Havalimanı'nın kısa sürede yenilenmesini arzu ettiklerini dile getirerek, "Burada yaklaşık 6-7 aylık bir gecikme yaşayacağız. Buna bağlantılı olarak çeşitli bölge ülkelerinden yenilenen havalimanına ve Türkiye'deki bazı meydanlara iniş yaparak uçuş getirme yönünde bazı çalışmalarımız var." dedi. 

İletişim ücretleri düşecek
Öte yandan Atakan, KKTC'deki iletişim ücretlerinin düşürülmesiyle ilgili çalışmalarının olduğunu belirterek, "Ham fiyatlar olarak bakıldığında dünya standartlarının altında olan iletişim fiyatları, KDV ve üzerine bu tip vergiler (özel iletişim vergisi) bindiğinde ister istemez biraz yükseliyor. Bununla ilgili bir çalışmayı şu an Maliye Bakanlığı ile beraber yürütüyoruz. Dünyadaki çeşitli uygulamaları baz aldık." değerlendirmesinde bulundu.

"Asayişte sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı"
Atakan, lokasyonu belirlenen noktalarda MOBESE kameraları kurulması çalışmalarının da hızlandığını ifade ederek, "Bazı teçhizatlar ülkeye ulaşmaya başladı. Zaten KKTC Polis Genel Müdürlüğünün ekipleri, Türkiye'de İçişleri Bakanlığı bünyesinde bunların eğitimini almıştı. Nüfus artışlıyla bağlantılı olarak asayiş konusunda bazı sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Bunların önlenmesi, engellenmesi veya oluşundan sonra çözüme ulaştırılması noktasında bu sistem son derece elzem." ifadelerini kullandı.
Bakan Atakan, MOBESE sisteminin trafiği denetlemede de faydalı olacağını hatırlattı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474