banner564

21 bin sığır aşılandı

Bakan Sennaroğlu, LSD hastalığına karşı yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi

21 bin sığır aşılandı
banner598
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, büyük baş hayvanlarda görülen LSD hastalığının önlenmesi için başlatılan aşı çalışması kapsamında 21 bin 216 sığırın aşılandığını belirtti.
Önder Sennaroğlu, yaptığı açıklamada, bir aylık süre içerisinde toplam 21 bin 216 adet sığırın aşılandığını, aşılama sonrasında beklenen etkilerin dışında herhangi bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.
Sennaroğlu ülkede 66 bin civarında sığırın bulunduğunu hedeflerinin tümünün aşılanması olduğunu kaydetti.
Sennaroğlu, ülkemizde ilk kez görülen sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı (Lumpy Skin Disiases, LSD) ile mücadelenin, hayvan sağlığı ile ilgili ülkemizdeki yasal mevzuat, Avrupa Birliği’nin konu ile ilgili yasal mevzuatı, uzmanlarının danışmanlığı ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (World Organisation for Animal Health, OIE) kuralları temelinde yapıldığını vurguladı. Söz konusu ulusal ve uluslararası yasal ve teknik mevzuatların, LSD hastalığı ile ilgili birçok alternatif mücadele programı içerdiğini belirten Sennaroğlu, mücadele seçeneklerinin, hastalığın görüldüğü bölgenin coğrafik konumu, bölgede bulunan duyarlı hayvan sayısı, iklim koşulları, hastalığın yayılma hızı ve durumu gibi birçok faktöre bağlı olarak değiştiğini anlattı. 
Aşılanan hayvanların süt verimi konusunda da açıklamada bulunan Sennaroğlu, Özellikle Devlet Üretme Çiftliği ve diğer özel çiftliklerde aşılama sonrası beklenildiği üzere süt verimi değişikliklerinin takip edildiğini bazı sürülerde süt veriminde herhangi bir düşüş kaydedilmezken, bazı sürülerde bir hafta süren yüzde 4’e kadar düşüşün gözlemlendiğini kaydetti.
Çalışma kapsamında Vadilide 9 bin 323, Lefkoşa’da 6 bin 802, Geçitkale’de 3 bin 5, Ziyamet’te 777, Güzelyurt’ta 222, İskele’de 879 ve Girne’de 208 inek aşılandı.

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2015, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474