banner564

Eylemin anlamı kalmıyor

Başbakan Yorgancıoğlu, sendikaların çok basit olaylar nedeniyle grev yaptığını savundu

Eylemin anlamı kalmıyor
banner598
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, dün Bakanlar Kurulu toplantısı öncesindeki açıklamasında ekonomin gelişmesi adına işletmelere verilen yatırım teşviklerine ve bu işletmelerin istihdam sayısına da değindi.
Başbakanlığa bağlı olan ve madde bağımlılığıyla ilgili mücadele yürüten komisyonun çalışmalarına da işaret eden Yorgancıoğlu, işyerlerinin sürekli denetlendiğini anımsatarak bu konuyu önemsediklerini vurguladı.
Yorgancıoğlu, kurallara uymayan iş yerlerine gerekli cezaları vermekten çekinmediklerini de söyleyerek, “Komisyon üyelerini, komisyonla işbirliği yapan devlet kurumlarını ve bu operasyonu yürütenleri kutluyorum” dedi.
Bir basın mensubunun sendikaların Gazimağusa’da gerçekleştirdiği eylemi sorması üzerine Başbakan Özkan Yorgancıoğlu şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ben her zaman söylüyorum, insanların anlamlı olan haklarını alabilmek adına eylem yapma hakları var. Sendikaların da bu hakları var. Ama bizim ülkemizde eylemler o kadar basit olaylar için yapılıyor ki o kadar çok gündelik hayatımıza giriyor ki anlamsızlaşıyor.”
2011’de yürürlüğe giren Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenleyen “47/2010” sayılı yasaya işaret eden Yorgancıoğlu, bu yasa çerçevesinde ortaya çıkan ücret farklarının ortadan kaldırmak adına bir yöntemi uygulamaya koyduklarını söyledi.

“Biz buna karşıyız…”
“Bu konuda adım atmaya devam edeceğiz” diyen Yorgancıoğlu şöyle devam etti:
“2011’den sonra işe girenlerin düşük maaşlarını yükseltmek adına adım atmaya devam edeceğiz. Bu çalışanların yararına bir iştir. Sendikalar 2011 yasasını yürürlükten kaldırın derken daha düşük geliri olanlara yüksek artış vermeyi durdurun diyor. Yani bunu net söylemiyorlar tabi ki ama şöyle diyorlar; Hayat Pahalılığı’nı ödemeyi askıya alan yasayı yürürlükten kaldırın. Bunun Türkçesi Başbakan 700 lira artış almaya devam etsin işe yeni giren de 60 lira… Ya da müdür 500 lira artış almaya devam etsin, işe yeni giren 60 lira…
Yani adaletsizlik devam etsin. Biz buna karşıyız. Bozulan bu ücret dengelerini birçok kez açıkladığımız yöntemle, Hayat Pahalılığı’nın bütçe üzerindeki yükünü dengeli bir şekilde kapatmak istiyoruz. Bu eylemleri bir hak olsa bile biz de zaten bunun amacını yapmaya çalışıyoruz. Toplu Sözleşme, Grev, Referandum hakkının bir hak olduğunu biliyoruz. Bunun yasası Meclis’tedir. Sırası geldiğinde görüşülecek.”

“Sendikalar seçimi fırsat bilerek…”
“Eğer kendi kendimizi yönetme iddiasında isek ki o iddiadayız başta ben, hepimizin bazı fedakarlıklarda bulunabilmesi lazım” diyen Başbakan Yorgancıoğlu şunları da ekledi:
“Ancak ben şunu gözlüyorum ki seçimler yaklaşırken ‘hükümetler çok hassastır, bu nedenle her istediğimizi elde etme fırsatımız var. Eylem yapalım’ düşüncesi vardır. Ülkenin içinde bulunduğu birçok sıkıntının nedenlerinden biri de bu anlayıştır. Eskiden hükümetler sendikalar istemeden oy için kaynak, avantaj verirdi, şimdi sendikalar seçimi fırsat bilerek bu tür eylemlere girişiyorlar. Herkesin ülkenin gerçekleri bilerek tavır takınması gerektiğini düşünüyorum…”

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2015, 10:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474