banner564

28 milyon doları kim verecek?

El-Sen, ay sonuna kadar 4 yeni jeneratör alımı için ihaleye çıkılmaması halinde genel grev başlatacağını açıklarken, hükümetin bu konuda karar üretmediği bildirildi

28 milyon doları kim verecek?
banner598

Çiğdem AYDIN 
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) çalışanlarının örgütlü olduğu EL-SEN, kurumun ihtiyacı olduğu iddia edilen 4 adet yeni jeneratör alımı için ay sonuna kadar ihaleye çıkılmasını istiyor. Sendika tarafından yapılan açıklamada, ay sonuna kadar ihaleye çıkılmaması halinde genel greve gidileceği belirtildi. El-Sen’in bu kararına sendikal Platform da destek verdi.
   Diyalog muhabiri, ülkeyi kaosa sürükleyecek olan bu karar üzerine önce KIB-TEK Yönetim kurulu Başkanı Erdal Onurhan’ın görüşlerine başvurdu. “Sadece bir jeneratörün maliyeti 7 milyon dolardır” diyen Onurhan, genel greve gidilmesi halinde vatandaşların ciddi mağduriyetler yaşayacağına dikkat çekti. Onurhan “Bakanlar Kurulu kararı olmadan ihaleye çıkılamaz ve şu an için herhangi bir karar yoktur” derken, topun enerjiden sorumlu Ekonomi Bakanı Hasan Taçoy’da olduğunu söyledi.
   Diyalog muhabirinin görüşlerine başvurduğu Bakan Taçoy ise sendika taleplerinin bakanlık bünyesinde değerlendirileceğini belirtti.

Bıçaklı: Kurumları satmaya kimsenin yetkisi yok
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na ay sonuna kadar dört yeni santral alınması için ihaleye çıkılmaması halinde süresiz grev kararı aldığını duyurdu. El-Sen’in bu kararına sendikal Platform da destek verdi.
El-Sen yetkilileri dün saat 10.00’da Kıb-Tek merkez binası önünde basın açıklaması yaptı. 
Bu kapsamda Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, El-Sen Başkanı Kubilay Özkıraç, Sendikal Platform adına KTAMS Başkanı Güven Bengihan birer konuşma yaptı; hazırlanan basın açıklaması ise El-Sen Genel Sekreteri Ersan Kaşif tarafından okundu.
Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, hükümetin ne yapmak istediğinin Türkiye ile imzaladığı protokolde yazılı olduğunu savundu ve “KİT’ler, kurumlar satılacak, kooperatifler temizlenecek, limanlar satılacak yalnızca meclis kalacak! Devlet bundan sonra meclis ve 10 tane gara Mercedes’li bakandan oluşacak yalnızca” dedi. Bıçaklı, toplumun malı olan kurumları satmaya kimsenin yetkisi olmadığını vurguladı.

Özkıraç: Ön saflarda yerimizi alacağız
El-Sen Başkanı Kubilay Özkıraç da yılardır Elektrik Kurumu’na çevre dostu bir elektrik üretimi için yatırım yapılması talebinde bulunduklarını söyledi.
Özkıraç, dört santral ihalesi için geçmiş hükümet döneminde kararlar alındığını ancak mevcut hükümetin bu yatırımın yapılmayacağını sendikaya ilettiğini ifade etti.
Grev kararı aldıklarını ve grev hazırlıklarının başladığını belirten Özkıraç, “Toplumu dayatma paketlerle yok etmeye çalışan anlayışa karşı Elektrik Kurumu çalışanları en ön saflarda yerini alacaktır” dedi.

Bengihan: Genel grev ve genel direniş yapacağız
Sendikal Platform adına Kıb-Tek’in yanında yer alan KTAMS Başkanı Güven Bengihan ise Kıbrıs Türk toplumunun malı olan Elektrik Kurumu ve bunun gibi stratejik kurumların “sermayeye peşkeş çekilmesine” müsaade etmeyeceklerini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında yapılan Mali ve İktisadi İşbirliği Anlaşması’nın Kıbrıs Türk toplumunu yok oluşa doğru sürüklediğini savunan Bengihan, protokolün yasallaşmak için Meclis’e gelmesiyle genel grev ve genel direniş yapacaklarını da açıkladı.

Kaşif: Kabul edilemez
El-Sen Genel Sekreteri Ersan Kaşif de hazırlanan basın açıklamasını okudu.
Geçen Cuma yönetim kurulu toplantısında Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası olarak süresiz grev kararı aldıklarını kaydeden Kaşif, “Geldiğimiz aşamada artık diyalog yoluyla sorunların çözülemeyeceği gerçeğiyle karşı karşıyayız. Birçok kez bu yolu denememize ve gerekli siyasi adımların atılması için tüm önerilerimizi gerek KIB-TEK Yönetim Kurulu’na, gerekse de mevcut hükümete aktarmamıza rağmen ne yazık ki bu kesimler tarafından kurumumuzun ileriye taşınması yönünde herhangi bir niyetin olmadığını görmüş bulunmaktayız” dedi.
Kaşif, geçmiş dörtlü koalisyon hükümeti döneminde Bakanlar Kurulu tarafından üretilen Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na 4 yeni santral alınması için uluslararası ihaleye çıkılması yönündeki kararının mevcut UBP-HP hükümeti tarafından hiçe sayılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Dört santral alınmalı
Bu yatırımın geciktirilmesinin ve yapılmamasının kurumun kısa bir süre sonra topluma hak ettiği hizmeti veremeyeceği anlamını taşıdığını söyleyen Kaşif, “Süresiz grev kararımızın en önemli sebebi, iki hükümet tarafından alınan bu kararın mevcut hükümet tarafından uygulanmamasıdır. Tüm iyi niyetli girişimlerimize rağmen hükümetten aynı şekilde iyi niyetli ve samimi bir karşılık bulamamamız bizi bu kararı almaya itmiştir” diye konuştu.

Onurhan: Bir tanesi 7 milyon
KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Onurhan ise sendikanın dilediği açıklamayı yapmakta özgür olduğunu, yönetim kurulu olarak kendilerine bir telkinde bulunmalarının söz konusu olmadığını söyledi.
Diyalog’a konuşan Onurhan, şunları söyledi: 
   “Sendika dilediği açıklamayı yapmakta özgürdür bizim yönetim kurulu olarak kendilerine bir telkinde bulunmamız söz konusu değildir. Jeneratörler konusunda daha önceki yönetim kurulları uluslararası ihaleye çıkmak için karar almış fakat bunun için Bakanlar Kurulu kararı olması gerekiyor. Böyle bir Bakanlar Kurulu Kararı yoktur. Şu andaki Bakanların gündeminde de olduğunu sanmıyorum. 
  Jeneratörlerle ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı olmadığı için ihaleye çıkılamıyor. 
   Şu anda bu jeneratörlerin tek bir tanesinin maliyeti 7 milyon dolar civarındadır. Uluslararası ihaleye çıkılması konusunda politikayı Enerji Bakanlığı belirlerler. Yani top Enerji Bakanlığındadır. 
Ben El-Sen’nin elektrik üretimini greve götüreceklerini düşünmüyorum AKSA’nın üretimi ülkeye yeterli değildir KIB-TEK’in üretim hatları olmasa vatandaşlar ciddi mağduriyet yaşar dolayısıyla bunu yapmayacaklarını düşünüyorum.”
 
Taçoy: Değerlendirme toplantısı yapılacak
Ekonomi Bakanı Hasan Taçoy da El-Sen tarafından ortaya konan görüşlerin bakanlık bünyesinde yapılacak bir toplantıda değerlendirileceğini söyledi.
   Konuyu daha önce Bakanlar Kurulunda görüştüklerini, fakat ihale konusunda bir karar üretilmediğini belirten Taçoy, bu aşamada daha fazla açıklama yapamayacağını kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473