banner564

3 farklı görüş

Üçlü veya dörtlü koalisyon modelleri eski siyasilerin de kafasını karıştırdı

3 farklı görüş
banner598
Pelin YÜKSELAY
‘Hodri Meydan’ sonrasında gerçekleşen erken seçimlerin ardından 3’lü veya 4’lü koalisyon seçenekleri, KKTC siyasetinde iz bırakanların da kafasını karıştırdı. Eski TKP lideri İsmail Bozkurt; 4’lü koalisyonun uzun vadeli olamayacağını, UBP-DP ve YDP’li bir hükümetin hüç olmazsa Kıbrıs konusunda anlaşabileceğini belirtirken “Gönlümde yatan ulusal hükümettir”dedi.
   Eski CTP milletvekillerinden Ergün Vehbi ise 4’lü koalisyona destek verdi ve böylesi bir oluşumda HP’nin etkili olacağına dikkat çekti. Eski UBP’li Meclis başkanlarından Ertuğrul Hasipoğlu ise en istikrarlı hükümetin UBP ile HP arasında kurulabileceğini söyledi.
   İşte görüşler:

İsmail Bozkurt: UBP-DP-YDP daha iyi anlaşır
Kurulacak herhangi bir hükümet kabulümdür. Tabi eğer gerçek anlamda seçim öncesi açıkladıkları vaatleri yerine getireceklerse. Özellikle de yolsuzluklara karşı vaat ettikleri hesap sormaları yapacaklarsa, desteklememek mümkün değil. Ben CTP-HP-TDP-DP koalisyonunun uzun süreli olacağını düşünmüyorum. Çok hızlı çalışıp sonuç almaları gerekiyor. Hizmet edebilirler ancak uzun süreli olmaz. Koalisyon içerisinde yer alacak partiler özde uyuşmuyor çünkü. Partiler arası çok fikir ayrılıkları olacaktır. Özellikle de Kıbrıs sorununda. Görüşler farklı. Yeni dönemde hükümetin rolünün Kıbrıs sorunu üzerinde büyük önemi olacağını düşünürsek, sorun yaratacaktır. Kolay değil.
UBP-DP-YDP koalisyonunun avantajları, diğerine göre daha çok olacaktır. Kıbrıs sorununda uyuşacaklar mesela. Bir sıkıntı yaşanmayacak. Türkiye ile ilişkiler konusunda da sorun çıkacağını düşünmüyorum. Bu hükümetin en büyük dezavantajı hesap sorulabilirliğin olmayacak olmasıdır. Bu da sürekli muhalefeti e kamuoyunu meşgul edecek, genel kurul gündemi, bundan ibaret olacaktır. Diğer koalisyon örneğine göre daha uzun sürer ancak dediğim gibi her şeyin bir avantajı olduğu gibi, dezavantajı da var. Bana göre çıkış yolu bir Ulusal Hükümet kurulmasından geçer. Temel konuları ele alacak, yolsuzlukların hesabının sorulmasını sağlayacak bir hükümet. Bu hükümet tabi bir yıllık bir şey olacak. Sonra erken seçime gidilecek. Erken seçim zaten kaçınılmaz. Görünen o. Nasıl bir hükümet kurulursa kurulsun, senelerce gitmeyecek ve halk tekrar sandık başına gitmek durumunda kalacak. En akılcı olan yol belli, ulusal bir hükümet kurulması.
Ergün Vehbi: Dörtlü Koalisyon en doğru olanı
Ben CTP-HP-TDP-DP koalisyonunun yürüyebileceğine ve hizmet edebileceğine inanıyorum. Bu koalisyondan başka alternatif de görmüyorum. Dörtlü koalisyonu 3’lüye göre daha fazla tercih ediyorum. Bu koalisyonda asıl hakim Halkın Partisi olacaktır. Halkın Partisi olumlu mesajlar veriyor. Zaten yeni de bir parti, ortaya koyduğu hedefleri gerçekleştirmesi gerekiyor. Hedeflerine yürüyeceğini ve sağlıklı gidişini devam ettireceğini düşünüyorum. CTP’ye gelince, geçmişte birçok hatalar yapıldı. CTP şimdi aynı hataları tekrardan yapmak istemeyecektir. Hatalarından sonuç çıkaran bir CTP var artık. Başkan Tufan Erhürman’ın açıklamaları da bana umut veriyor. DP’de ise Serdar Denktaş, yıllardır tanıdığımız biri. Bu konularda en şanslı o oluyor, herzaman belirleyici konumunda kalıyor. Ancak şunu belirtmek gerek. DP artık eski DP değil. Parti oldukça küçüldü. Geçmiş hataların tekrarını DP bir kez daha kaldıramaz. O yüzden DP’nin de silkinip kendine geleceğine inanıyorum. TDP’yi de destekliyorum... İşte tüm bunlar yüzünden 4’lü koalisyonun kurulmasını istiyorum. Ülkeye hizmet edeceklerdir. Çünkü 4 partinin de kendilerini ispat etmesi gerekiyor. Sağlıklı bir koalisyon bizleri bekliyor. Yeter ki kararlı olsunlar, hizmet etsinler.
Bana göre UBP bugün yaralı bir partidir. Seçimden çok kısa bir süre önce ortaya çıkan büyük iddialar ve tartışmalar UBP’yi seçime yaralı sokmuştur. Bunlar temizlenmeden seçim geldi çünkü. Bu konular açığa çıkarılmadan UBP’nin içerisinde olacağı bir hükümet faydalı olamaz.  Çıkış yolu, kararlı bir 4’lü koalisyon. Memlekete hizmet edecek, verdiği sözleri yerine getirecek bir 4’lü koalisyon bu ülkenin çıkışıdır.
Ertuğrul Hasipoğlu: UBP-HP koalisyonu istikrarlı olur
En istikrarlı hükümet UBP-HP koalisyonu olur. Bunun dışında üçlü olabilir, UBP-DP-YDP, bu koalisyonda görüş olarak uyar ama aritmetik olarak sıkıntı yaşar. En son ihtimal 4’lü koalisyon ama bu da yürümez ve hemen erken seçim gündeme gelir. En akılcı olan UBP ve HP hükümetidir. Çıkış yolu da odur.

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2018, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474