banner564

372 test yapıldı

Kuzey Kıbrıs’ta dün de Coronavirüs vakasına rastlanmadı

372 test yapıldı
banner598

Kuzey Kıbrıs’ta son 24 saate yapılan 372 test sonucu yeni Coronavirüs vakasına rastlanmadı. Vakasız 11’inci gün de geride kalırken, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde 5 hastanın tedavi gördüğü belirtildi. Ülkede dünle beraber toplam yapılan test sayısının 9 bin 834’e çıktığı, Sağlık Bakanlığı’nın elinde 5 bin adet PCR (Garantili test) test kiti olduğu açıklandı. Şimdiye kadar tespit edilen 108 Coronavirüs hastasından 99’unun iyileşerek taburcu edildiği,4 kişinin ise yaşamını yitirdiği kaydedildi.
Meclis Genel Kurulu'nda Covid-19 salgınıyla ilgili son verileri açıklayan Sağlık Bakanı Ali Pilli,  son 24 saate 372 test yapıldığını, pozitif vakaya rastlanmadığını söyledi.
Sağlık Bakanı Ali Pilli, Covid-19 yatak kapasitesinin 178 olduğunu, solunum cihazı
sayısının 36’dan 54’e çıktığını, Mayıs ayında 105 tane daha cihaz geleceğini açıkladı.
Pilli, Covid-19 tedavisinde ilaç eksikliği, ekipman ve kit eksikliği olmadığını, 5 bin PCR teste sahip olunduğunu belirtti.

Pilli: 8 bin test yapılmasını hedefliyoruz 
Pilli, Cumartesi gününe kadar testlerin süratle yapılarak, tamamlanmasının planlandığını belirtti.
Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli şunları belirtti:  “Solunum cihazlarımız 36’dan 54’e çıkarılmıştır. Mayıs ayında, 105 tane daha solunum cihazı gelecek ve solunum cihazı kapasitemiz 159’a çıkacaktır. 159 solunum cihazı, bu ülke için müthiş bir rakamdır. Yatak kapasitemiz 178’e çıkarılmıştır. Covid-19 tedavisi için ilaç eksikliğimiz yoktur antiviral ilaçlarımız 100’e tamamlanmıştır. Ekipman eksikliğimiz yoktur, kit eksikliğimiz yoktur. 6 bin adet hızlı kit, 5 bin adet PCR kitimiz vardır. Laboratuvar sayımız 2’ye çıkarıldı birkaç gün içerisinde 3’e çıkarılacaktır çalışmalarımız devam ediyor. “

Corona için ek istihdam
Sağlık personeli konusunda sıkıntı olmadığını anlatan Pilli, ek istihdam sağlanacağını kaydetti. “Hastanede 178 yataklı pandemi bölümü vardır. Kalıcı bir pandemi hastanesi düşünüyoruz. Çalışmaları devam ediyor. Büyük ihtimalle hastanenin yapılıp yapılmayacağı belli olacak” diyen Pilli bu konuda netlik olmadığını açıkladı. Bakan Pilli, “Sağlık personelimizin hemen hemen hepsinin taramaları yapılmıştır. Biz sağlık personelimize önem veriyoruz. Sahada çalışanlar öncelikli olarak ilk günden beridir taramasını yapıyoruz. Her 14 günde bir taramaları yapılıyor” dedi.
Pilli, GAÜ’den alınan hastane için ise “Fonda paramız hazırdır ve en kısa sürede bu hastaneyle ilgili ihale çalışmaları tamamlanıp en kısa sürede yapılacaktır” şeklinde konuştu.

Basın mensuplarına 3 gün içinde test yapılacak
Basın mensuplarının taraması için planlama yapıldığını belirten Pilli, 3 gün içinde bu taramalar yapılacağını söyledi. 
Pilli, “Polislerimiz ilk günden beridir taramalar yapılıyor. Şimdi tüm polis mensuplarına yapılacak. Sivil Savunma, eczaneler, yeni askere alınacak olanlar, diş hekimleri, morg ve defin işlerinde çalışanlara da yapılacak. Karpaz bölgesinde 800 ile bin civarında bir saha çalışması yapacağız. Şu anda sahada çalışan 8 ekibimiz vardır” dedi. 

Covid-19 savaşı henüz bitmemiştir
Bakan Pilli,“Daha savaş bitmemiştir. Bundan sonra bizi çok daha önemli sorunlar beklenmektedir. Yeniden açılmadan sonra ne olacağı belli değildir.
Biz çalışmalarımıza daha da fazla hız vermek zorundayız. Bugüne kadar çalıştığımızın 10 katı çalışmak zorundayız. Gizli vakalar, asemptomatik vakalar vardır. Dünyada coronavirüs var olduğu sürece bizde de devam edecektir” şeklinde konuştu. 

Siber’e sitem
Bakan Ali Pilli, eski Meclis Başkanı ve Başbakanlık Covid-19 Koordinasyon Konseyi Başkanı Dr. Sibel Siber'in gündeme getirdiği ‘kayıp malzeme’ konusuna da değindi.  Pilli şu ifadeleri kullandı:
“Kayıp malzeme yoktur.  Sibel Siber Hanımın yaptığı açıklama tamamen gerçek dışıdır. Keşke iyice araştırıp bu açıklamayı yapsaydı.  Hem beni, hem tüm bakanlık çalışanlarını, sağlık çalışanlarını üzmüştür.”

30 bin test kiti sipariş edildi
Abbot firmasının yeni ve gelişmiş testler geliştirdiğini kaydeden Bakan Pilli, bunlardan 30 bin adet sipariş verildiğini, Mayıs 15’ten sonra taramaların daha iyi yapılabileceğini de belirtti.

AA’ya konuştu
Bu arada Bakan Pilli, KKTC'de Covid-19'la ilgili yaşanan süreç, alınan tedbirler ve bu dönemde Türkiye ile ilişkilerle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Pilli, 24 saatini Covid-19'la mücadeleye ayırdığını söyleyerek bu süreçte Kıbrıs Türk halkına en iyi hizmeti vermek için çalıştığını ve gece bile uyuyamadığını ifade etti.
Bakan Pilli, "Anavatan Türkiye, her konuda olduğu gibi, Covid-19 ile mücadelemizde de yanımızda oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Türkiye istediğimiz her türlü yardımı bize yapmıştır. Tüm Türkiye halkına selamlarımı sunuyorum." dedi.

Coronada son durum
Dün Yapılan Test Sayısı: 372 (5000 PCR Test Kiti var)
Dün Tespit Edilen Vaka: 0 (0 vaka'da 11. gün)
Dün Taburcu Olan Vaka:..0
Toplam Test Sayısı:  9834
Vaka Sayısı:  108 (31 Alman)
Aktif Vaka Sayısı:  5 (Max kapasite: 178)
Yoğun Bakım:  0 (Max kapasite: 48)
İyileşen Vaka Sayısı: 99 (29 Alman)
Ölen Hasta Sayısı: 4 ( 2 Alman)
Karantinadaki Vatandaş: 397
Karantina Süresi Biten: 1437 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474