banner564

40 derecede işkence 

Baf kasabasındaki eski köylerini ziyaret etmek isteyen 40 kişi, KKTC plakalı otobüsten indirilerek Metehan Rum Sınır Kapısı’nda saatlerce bekletildi

40 derecede işkence 
banner598

Çiğdem AYDIN 
Güney Kıbrıs’ın Baf kasabasına bağlı Prastyo’dan göçmen olan Kıbrıslı Türkler; KKTC’deki otobüs şirketinin organizasyonuyla eski köylerini ziyaret ederek, anılarını tazelemek istedi. Ancak; Rum polisinin son günlerde KKTC plakalı otobüslere yönelik yıldırma politikası sayesinde bu ziyaret işkenceye dönüştü.
   Güney Kıbrıs’a tur düzenleyen otobüs şoförü Aytaç Eşan yaşadığı sıkıntıları Diyalog muhabirine anlatırken, Rum tarafının her defasında kendilerine sorun çıkardığını ve KKTC Cumhurbaşkanı ile hükümetin tepkisizliği nedeniyle bu tür sorunların arttığını söyledi. Eşan “İki gün önce Metehan Sınır Kapısı’nda bizlere öyle bir eziyet yaptılar ki sormayın. Çoğu yaşlı olan 40 Türk’ü otobüsten indirerek 40 derece sıcak altında inlettiler” dedi.

Derdimi anlatmaya çalıştım, dinleyen olmadı
Rum polisinin bahaneler üreterek kendilerine zorluklar çıkardığını, haksızlığa maruz kaldıklarını ifade eden Eşan, şöyle devam etti:
“Biz o gün Prastyo köyüne tur düzenledik. Yolcularımızı aldık ve iki otobüs yola çıktık. Bu yıl içinde beş- altı kez tur düzenledik. Sorun şudur ki; bizim burada kamu araçları (otobüsler) Rum tarafına zaten Kıbrıslı Türklerden başka kimseyi götüremez. Buna rağmen Rum tarafında aracın muayene olması kuralı vardır. Araçların takometreleri Rum tarafından ayarlanması ve sürücünün ehliyetinin de Rum tarafından alınmış olması gerekir. 
KKTC ehliyeti ile olmaz. Benim Kanada’dan ehliyetim var onu da kabul etmez.
Ayrıca eğer tura geçeceksen o gün günlük (3 günlük) sigorta çıkarman gerekiyor ama o sigortayı da kapıdan çıkaramazsın, en az iki gün önce gideceksin Rum tarafından bir sigorta şirketine ve oradan çıkaracaksın. 
Diyelim ki tüm bunları yaptınız ve takometrenin de günü bir gün onlar bunu ciddi sorun olarak görüyor.
Kaldı ki son yaşadığımız olayda da iki otobüsten birinin takometresi bitmiş.
Fark etmedik, bu nedenle 60 yolcuyu 40 derece sıcağın altında araçtan indirdiler.
Rum polisi aracı geri gönderdi ve tek otobüs ile iki yol taşıdık ama insanlar perişan oldu.
Asfaltın içinde 40 derece sıcakta beklemek zorunda kaldılar, bu insanlık değil. Polise derdimi anlatmaya çalışıyorum ama bana “Çık dışarı çok konuşuyorsun, seni dinlemiyorum alemin açık gözü sen misin? Sesini kesmezsen polis çağırır seni içeriye attırırım” diye çıkışıyor. 
Oysa derdimizi anlatmaya çalışacağız ki çözüm bulalım o kadar insan perişan olmasın. Ama onların otobüsleri bizim tarafta (Kuzey) fink atıyor. Biz sırası gelir kendi aracımızı park edecek yer bulmayız Kuzey’de. Peki, bu hakkı kim veriyor onlara. Eğer siz böyle bir uygulama yapıyorsanız Türklere lazımdır bizimkiler de Rum tarafından gelen otobüs şoförlerine kurallar uygulansın, ehliyet çıkarsın bizim taraftan, araç muayene yaptırsın, gelsin sigortasını bizden çıkarsın.
Yok, öyle elini kolunu sallayarak gelsin istediği gibi fink atsın da bizimkiler de baksın.  Biz mesela KKTC’ye inen turistleri alıp Rum tarafına götüremeyiz ama onlar gelir buradan turistleri ve götürür Larnaka’ya biz bakarız sadece. 
Cumhurbaşkanı bakıyor, Başbakan bakıyor, Dışişleri bakıyor, ulaştırma Bakanı bakıyor herkes bakıyor kimse sıkıntılarımız için bir şey yapmıyor. O gün iki otobüs vardık toplam 90 yolcu. Benim otobüsümün evraklarında sorun yoktu ama arkadaş geri gönderildi.  Bu yolcuların 40-60 tanesi 40 derece sıcakta asfaltta bekledi. Neden takometre tarihi geçmiş.”

Yetkililere çağrıda bulundu
Otobüs şoförü Aytaç Eşan yaşadıklarını sosyal medya sayfasından da kısaca paylaştı. 
Aytaç Eşan’ın paylaşımı şöyle: 
“Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakanım, Dışişleri Bakanım, Ulaştırma Bakanım. Biz Kıbrıslı Türkler kendi otobüslerimizle ve de kendi vatandaşımızla Güney Kıbrıs'a eski köylerimize bir gezi düzenledik. Ne acıdır ki Aydemet Kara Kapısı’nda geçiş esnasında Rum yönetimi bizlere elinden gelen zorluk ve kötü muameleyi uyguladı. Bizim KKTC’de kullandığımız otobüsleri kendi Rum araç muayenesine zorunlu kılıyor ve aynı zamanda KKTC ehliyetlerini kabul etmiyorlar. Şimdi sizlere soruyorum; Rum otobüsleri KKTC’ye geçerken ne gibi şartlar arıyorsunuz? Türkiye’den KKTC’ye gelen turistlerin Rum tarafına geçerken Rum tarafından otobüslerin gelip bu turistleri güneye geçirdiklerini biliyor musunuz? Eğer biz bir devletsek sizden beklentimiz kısasa kısas bir uygulama başlatarak bu sorunları çözmeniz için çaba harcamanızdır. Şimdiden hepinize iyi ve başarılı çalışmalar dilerim.”

YORUM EKLE
YORUMLAR
ALFAROMEO
ALFAROMEO - 5 yıl Önce

bunu TÜRKLER YAPSAYDI,BAŞTA AFRİKA VE YENİDÜZEN GAZETLERİ,KTÖS,KTAMS, REKTUMLARINI YIRTAR BAŞLARINA GİYERLERDİ...

C.BAŞKANI,BBAKAN,BAKN,VEKİLLER VE BELEDİYE BAŞKALARI ACİLEN İSTİFA VE VATAN HAİNLİĞİNDEN YARGILANA.BU,BİR SAVAŞ İLANI GEREKÇESİDİR....!!!!!

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474