banner564

4’lü koalisyon 15 ayda dağıldı

Parti Meclisi’nin desteğini alan Özersay hükümetten çekildiklerini açıkladı

4’lü koalisyon 15 ayda dağıldı
banner598

 Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın oğluna kiraladığı arazi konusunda çıkan gerginlik 4’lü koalisyon hükümetini bitirdi. Büyük umutlarla kurulan koalisyon hükümeti 15 ayda dağıldı… Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, dün akşam yapılan parti meclisi sonrasında hükümetten çekilme kararı aldıklarını açıkladı…

Kudret Özersay, Parti Meclisi’nde oylama yapıldığını, 55 evet, 4 hayır oyu ile hükümette kalmama kararı aldıklarını söyledi. “Muhalefette mi kalacağız hükümet görüşmesi mi yapacağız, buna parti meclisi karar verecek” diyen Özersay, hükümetten çekilme sebepleri arasında Maliye Bakanlığı’nın arazi kiralamalarını ve “güven bunalımını” gösterdi…
Durum değerlendirmesi yapmak için toplanan HP Meclisi de akşam saatlerinde hükümetten çekildiğini açıkladı. Kritik HP Parti Meclisi toplantısı sonrası açıklama yapan Genel Başkan Kudret Özersay, Halkın Partisi’nin hükümetten çekildiğini belirtti.

55’e 4 ile hükümet bitti
Özersay, “Parti Meclisi toplantısında yapılan oylamada 55’e 4 şeklinde 4’lü koalisyonun devam etmemesi yönünde karar alındı. Memlekete hayırlı olsun” dedi.
Özersay, yaşanan olaylardan dolayı hükümetin bir güven bunalımıyla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, Maliye Bakanlığı’nın arazi kiralamaları yaptığını ve üstelik bundan Başbakan’ın dahi haberi olmadığını söyledi.
Kudret Özersay, “Halkın Partisi olarak her ne pahasına olursa olsun hükümette olalım demiyoruz. Gelinen nokta sineye çekilebilecek bir nokta değildir. HP bundan sonra bir koalisyonda yer alacak mı yoksa muhalefette mi kalacak, bunu Parti Meclisi olarak oturup yeniden değerlendireceğiz” dedi.
Özersay, bu değerlendirme yapılırken HP olarak geçen 15 ay içinde ilk kez girdikleri koalisyon hükümetindeki tecrübeleri doğrultusunda davranacaklarını ve halkın menfaatlerinin göz önünde bulundurulacağını da sözlerine ekledi.

Kararda halkın menfaati ön planda
Özersay, “Yaşadığımız tecrübeler ışığında bir karar üretmede kararlıyız. Karar, halkın menfaati neyse o yönde olacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
Yaklaşık 15 aydır şartları zorlayarak, her defasında ülke menfaatine olduğuna inandıkları için ellerinden geldiğince çaba ortaya koyduklarını ifade eden Özersay, “Hükümeti yaşatmaya ve koalisyon protokolü çerçevesindeki sözlerimizin arkasında durmaya gayret gösterdik” dedi.
Geçen bu süre zarfında kolaya kaçmadıklarını söyleyen Özersay, doğru gördükleri yanında doğru görmediklerini de şeffaf şekilde kamuoyuyla paylaştıklarını kaydetti.
Özersay, “Sürekli olarak koalisyonu yaşatmak için bir çaba ortaya koyduğumuz herkes tarafından biliniyordu” dedi.

“Derinleşen bir güven bunalımı vardı”
Özersay, icraat yapma konusunda zaman zaman sıkıntı çekmelerine rağmen bunu da göze aldıklarını söyleyerek, “Hükümetin devamı yönünde elimizden gelen tüm çabayı ortaya koyduk” şeklinde konuştu.

Kudret Özersay, “Bugün gelinen noktada durum bizim açımızdan, özellikle HP’nin siyaset yoluna çıkarken ortaya koyduğu değerler açısından son derece rahatsız edici bir hal aldı. Geldiğimiz durum derin bir güven bunalımının yaşandığı bir durumdur. Hükümet içerisinde bir süredir ve son bu yaşananlarla da birlikte iyice derinleşen bir güven bunalımıyla karşı karşıya kaldık” dedi.

“Bu sadece bizim tespitimiz değil”
Bunun sadece kendilerinin tespiti olmadığını da kaydeden Özersay, önceki akşamki Bakanlar Kurulu toplantıda koalisyon ortağı diğer partilerin bazı bakanlarının da ortada bir güven bunalımı olduğu yönünde tespit ve saptamaları olduğunu kaydetti.
Son günlerde yaşananlar konusunda Özersay, Bakanlar Kurulu’nda önceki akşam inceledikleri dosyaya işaret etti, özellikle HP’nin karşı çıktığı, Bakanlar Kurulu’nda geçmesine müsaade etmediği birtakım kararların, Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi için sürekli toplantı gündemine getirildiğini söyledi.

“Bizden gizli şeyler yapıldığını bizzat teyit ettik”
HP’nin Bakanlar Kurulu’ndaki karşı çıkışlarının göz ardı edildiğini belirten Özersay, kararların kendilerinden gizli alındığını, (arazi dağıtımlarının) başka şekillerde yapıldığını, bunları önceki gün akşamki toplantıda aldıkları dosyayla bizzat teyit ettiğini belirtti.
Karşı çıktıkları kiralamaların yanında başka bazı yerlerin de yeni kira şeklinde kiralandığını belirten Özersay, “Bunu da bizzat tespit ettik” diye konuştu.
Özersay, koalisyon hükümeti kurulduktan sonra, 2018 yılında, “kiralamaktan vazgeçtik” denilen yerlerin de kendilerinin bilgisi dışında tekrardan kiralandığını dosyaya bakarak gördüklerini aktardı.
2006’da yürürlüğe giren İhale Yasası’na rağmen çok sayıda çok farklı kategorilerde malların ihalesiz şekilde Maliye Bakanlığı üzerinden kiralanmaya devam edildiğini söyleyen Özersay, “Bu bilgilerin Başbakan’da dahi olmadığını önceki akşam Bakanlar Kurulu toplantısında bizzat tespit ettik” dedi.

“Başbakan’ın da bilgisinde olmayan…”
Özersay, “Başbakan’ın da bilgisinde olmayacak şekilde bu kiralamaların yapıldığını, Bakanlar Kurulu’nda karşı çıkılan bazı kiralamaların yapılmaya devam edildiğini ve bu tür uygulamaların yoğun şekilde yapıldığının tespitini yapmış durumdayız” ifadelerini kullandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473