banner564

5 bin dolarlık kart yüzünden Allah’a emanet yaşıyoruz

Devlet Laboratuvarı’nda 15 günden beri gıda ve su analizleri yapılamıyor

5 bin dolarlık kart yüzünden Allah’a emanet yaşıyoruz
banner598

 Çiğdem AYDIN 

   Sağlık eski Bakanı, UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, Devlet Laboratuvarı’nın son 15 günden beri gıdalarda pestisit, içme sularında ise bakteri tahlili yapamadığını söyledi. Sucuoğlu Diyalog’a yaptığı açıklamada “Bu bilgiyi yüzde yüz emin olduğum için paylaşıyorum. İnsan sağlığını tehdit eden bu durum karşısında isyan ediyorum” dedi.
    Sağlık Bakanı Filiz Besim ise geçmişte birçok sorun yaşandığını belirterek Sucuoğlu’nun eleştirisine tepki gösterirken, laboratuvardaki soruna açıklık getirdi. Besim “Havalandırmanın beyni yandığı için yeni bir sipariş verdik. Türkiye’de bulunan firma ile temas ettik. Kart bulundu, yüklemesi yapıldı ve takılıyor” dedi.

Sucuoğlu: Sistem çalışmıyor
Devlet Laboratuvarı’nda çalışmaların tamamen durmuş vaziyette olduğunu, analizlerin yapılmadığını söyleyen Sucuoğlu, bazı iddialardan bulundu ve şunları söyledi: 
“Devlet Laboratuvarı’nda cihazlar bozuk ve bağlı bulunduğu firmaya borcu olduğu gerekçesiyle tahliller yapılamıyor. Bu bilginin teyidini de yaptım. Devlet Laboratuvarı’nda maalesef çalışmalar tamamen durmuş vaziyette. Orda çalışan arkadaşlar güneşleniyorlar. Pestisitler,  özellikle meyve, sebze ve su analizleri 15 gündür yapılmıyor. Su tahlilleri de sadece tuzlu mu kireçli mi? ona bakılıyor. Mikrobiyoloji yani bakterisi olup olmadığına dair suyun kimyasal anlamdaki hiçbir analizi yapılamıyor.
Tüm aletlerdeki kartlar 1 yıldır hiçbir bakım yapılmadığı için yandı, merkezi sistem de çalışmıyor. Her şey durmuş vaziyettedir. Bu da demektir ki 15 günlük bir süredir herhangi bir tahlil veya analiz yapılmadan şu anda KKTC’de özellikle üreticilerin önemli bir kısmı sıkıntı yaşıyor. 
Ürettikleri ürünlerin analizi yapılamadığı için ellerinde tutuyorlar, piyasaya da süremiyorlar. Bu insan hayatını ciddi anlamda etkiliyor. Bu tip olaylarda derhal bunun temini gerekiyordu. İlgili firmaya olan borç nedeniyle bu iş bu kadar uzadı. Sebep ne olursa olsun borç veya değil bu sorun insan sağlığını etkileyen bir olaydır. Ve bu konunun en kısa zaman içerisinde saatler içerisinde çözülmesi gerekiyordu.
Bu 15 günlük süre her yönüyle üreticiyi de sağlığımızı da etkilemektedir.  Bizleri de doğrudan etkilemektedir. Yediğimiz ürünlerin temiz olup olmadığını bilemiyoruz. Kart sözde dün gelecekti ancak öğrendiğim kadarıyla uçak rötar yaptı gelemedi. Yalnız kart geldikten sonra da 1 gün 24 saatlik bir çalışma gerekiyor ondan sonra da 24 saat denenmesi gerekiyor. Yani şu an bile gelse Pazartesi gününe kadar faaliyet gösteremez. “

Besim: Maliyeti 5 bin dolar
Sağlık Bakanı Filiz Besim ise Sucuoğlu’nun iddialarına şöyle yanıt verdi:
“Sn.Sucuoğlu’nun bu tür beyanatlarını daha önce de dinledim çok şaşırdım ve gerçekten çok üzüldüm. Biz Devlet Laboratuvarı’nı hatırlıyoruz 15 gün 1 hafta falan değil, aylarca hatta bir buçuk yıl boyunca birçok şey aksak gidiyordu. Evet, Devlet Laboratuvarı’ndaki havalandırmanın beyni yandığı için yeni bir sipariş verdik. Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunan firma ile temas ettik, kart bulundu yüklemesi yapıldı. Kartın maliyeti 5 bin dolar ve bugünkü bu ekonomik krizde Maliye’nin yardımı ve Bakanlar Kurulu’nun desteği ile tamamen yerel kaynaklarımızdan elde ettiğimiz gelir ile aldık. Sağlık Bakanlığı sürekli cihazlarla çalışan ve bugünün dünyasında sürekli bir takım cihazlara mahkûm olduğumuz bir dönemdir ve arıza yapılması gayet normaldir.
Bir ada ülkesi olduğumuz için de yurt dışından gelen cihazlarda anında müdahalede bulunamıyoruz.
Ama sürekli ‘öldük bittik, cihazlar bozuldu, mahvolduk’ söylemi üzücüdür. Aksine Tarım Bakanlığı sertifikası olmayan hiç bir ürünü adaya almıyor onun dışında zaten rutin su analizleri yapılıyor. Sağlık Bakanlığı yapmış ve işleyişi bilen bir insanın popülizm yapıyor olması açıkçası beni gerçekten çok üzdü. Çıkan yangında milyonlarca liralık cihazın yanması açıkçası bu yangının dahi nasıl tam olarak çıktığının sorgulanmaması bile benim yüreğimi çok acıtan bir konuydu. Bu ülkenin insanının yıllarca biriktirdiği paralar orada kül oldu ve detaylı bir soruşturma yapılmadı.
Biz gelir gelmez bu süreci yeniden başlattık, orada süren bir takım yolsuzlukları tespit edip Savcılığa verdik. Şu anda mahkemesi sürüyor ve bizi taş taş üstüne koymamakla eleştiriyor olması üzücü. Bir arıza ama hepimiz mümkün olan en hızlı bir şekilde parçanın bulunması, getirilmesi ve devreye girmesi için uğraştık. En geç salı günü hayata geçecek. Devlet Laboratuvarı’nda yangın sırasında küle dönen LSMS cihazı diye bir cihazın yandığını bu cihazın da kanda uyuşturucuya bakan cihazın olduğunu öğrenince 1 milyon 700 TL olan cihazı döviz krizi yaşamamıza rağmen tedarik ettik.
Firmalar teklif atmak istememesine rağmen aldık getirdik ve haftaya başlıyoruz. Bir de şunu belirtmek isterim gerçekten üzüldüm Faiz Bey Devlet Laboratuvarı ile ilgili “taş taş üzerine konmadı” dedi şimdi bunu üzülerek duydum. 
Biz göreve geldiğimiz gün itibariyle TAK’ın eski binasını Sağlık Bakanlığı olarak bünyemize aldık. Projeyi hazırladık ihaleye çıktık ve şu anda çok yoğun bir şekilde yeni laboratuvarın projesine çıkılıyor. Mart ayı sonunda projeyi bize teslim etmek zorunladırlar. Yine sularda Bromat yapılamıyordu. Bromat cihazı da geldi ve sularda Bromat yapılmaya başlandı. Bromat cihazı da yangında yanmıştı, onu da bulduk buluşturduk parasını aldık ve tahliller başlanıyor. Bu şekilde sağlık üzerinden popülizm yapılması beni çok kızdırıyor.
Sağlığın siyasi rengi yoktur olmamalıdır.  Bunların hiç birini görmeden taş taş üzerin e konmadı denmesi açıkçası beni çok üzdü. Sağlıkta bir şeyleri konuşurken halkı doğru bilgilendirmek gerektiğini düşünüyorum.”  

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2019, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474