banner564

54 yılın acısı dinmedi

Ağırdağ sakini Mehmet Salih Dayı, 1964 yılında Rumlar tarafından kaçırılıp öldürülen babasının gömülü olduğu yerin ortaya çıkması için yardım istiyor

54 yılın acısı dinmedi
banner598

 Ömer KADİROĞLU

    Dikmen’e bağlı Ağırdağ köyü sakinlerinden Mehmet Salih Dayı aradan 54 yıl geçmiş olsa da hala Rumlar tarafından 1964 yılında kaçırılıp öldürülen babası Ahmet Hasan Dayı’yı arıyor.
    Ağırdağ köyünün üst kısmında bulunan mağarada hayvan besleyen ve hayvanlara bakmak için gece mağaraya giden Ahmet Hasan Dayı Rum askerleri tarafından kaçırılmış ve bir kez daha haber alınamamış. 
    Ahmet Hasan Dayı’nın oğlu Mehmet Salih Dayı ise o günden bu güne babasının bulunması için mücadele veriyor. Birçok kez Kayıp Şahıslar Komitesi’ne giderek babası ile ilgili bildiklerini ve öğrendiklerini aktarıp yardımcı olunmasını istediğini ifade eden Mehmet Salih Dayı, hiçbir sonuca ulaşamadığını anlattı. Diyalog gazetesine konuşan Mehmet Salih Dayı şunları söyledi;
    “1964 yılında ben nikâhlımı alıp arife günü babama gittik. Babam Ağırdağ köyünün üzerinde bulunan mağarada hayvan bakıyordu ve bizim gittiğimiz gece babam evde kalmayıp ısrarla hayvanlara gidip bakmak istedi. Saat gece 2 de Rumlar Ağırdağ köyüne geldi. Bizim uyuduğumuz sırada annem geldi ve “babanız gitti” dedi. Panikle ne olduğunu anlamaya çalışıyorduk. Ben o dönem askerdim ve izinli olarak ailemi ziyarete gitmiştim. Sabah olunca ben göreve gittim ve nöbete çıktım. Bu arada aklım hep babamdaydı. O sırada bir arkadaşım silahsız olarak yanıma geldi ve ben de ondan rica ederek nöbetimi devredip Ağırdağ’a gittim. Köye geldiğimde köyde kimsenin olmadığını ve köyün Rumlar tarafından işgal edildiğini gördüm.”

“Ölmeden mezarını yaptırmak istiyorum”

“Bizim köylüler Gönyeli’ye kaçmıştı. Biz artık babamın kayıp olduğunu anladık. İzine çıktığımızda gidip Rum ustaların yanında çalışıyorduk. Ben de izne çıktığımda gidip çalışıyordum. Rum ustanın yanında çalıştığım bir gün beni Girne’ye inşaat temizlemeye götürdüler. Orada çalışan bir Rum vardı ve çok az Türkçesi ile bana “Sen Ahmet’in oğlu musun?” diye sordu. Evet dediğim zaman ise “senin babanı bizim teşkilat öldürdü” cevabını aldım. Bunu söyleyen Rum Karmi köyünde kalıyordu ve babamı Ağırdağ köyünden alan teşkilatlarının Karmi’de öldürüp gömdüklerini ve üzerine de taş yığdıklarını söyledi. Birçok kez kayıp şahıslar komitesine konuyla ilgili yardım istedik ancak yıllarca “arıyoruz ancak bulunamıyor” şeklinde cevapla karşılaştık. Benim isteğim ben ölmeden babamı bulup ona bir mezar yapmaktır.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474