banner564

55 yıl geçti

Akıncı, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün görev tanımlamasının artık yeniden değerlendirilmesinin bir gereklilik olduğunun altını çizdi

55 yıl geçti
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün görev tanımlamasının 55 yılın ardından artık yeniden değerlendirilmesinin bir gereklilik olduğunun altını çizdi.

Akıncı “Burada yıllardır uzlaşmazlık devam ediyor, sadece bir tarafın rızası alınarak bu işler yürütülüyor, bu olmaz. 55. Yılda artık bunların düzeltilmesi lazım, Kıbrıs Türk tarafının da onayının aranması lazım, bu konuyla ilgili yaklaşımların artık dikkate alınması lazım” dedi. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Tufan Erhürman, haftalık olağan görüşmeleri çerçevesinde bir araya geldi.
Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan toplantı saat 10.10'da başladı. 
Görüşmede Cumhurbaşkanı Akıncı'ya Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Başbakan Erhürman'a ise Özel Kalem Müdürü Mustafa Ergüven eşlik etti.
Yaklaşık bir saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Akıncı, basın açıklaması yaptı.

Sel felaketi ve polis raporu 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Erhürman ile haftalık rutin toplantısında, aralık ayında yaşanan sel felaketi ile ilgili polis raporu konusunu ele aldıklarını, Başbakandan bilgi istediğini kaydetti. 
Cumhurbaşkanlığı olarak Polisten bilgi istediklerini ancak kendilerine 2 sayfalık bir ilk rapor geldiğini, dün aldığı bilgiyle de detaylı raporun henüz hazırlanmadığını öğrendiğini anlatan Akıncı, “Polis bu gibi konularda daha etkili çalışmalı, bu, yaşanan eksikliklerin giderilmesi ve bir daha yaşanmaması amacıyla sonuç alınması için daha doğru olacak” dedi. 
Akıncı, bu gibi felaketlerin en az zararla atlatılması, hayatlar kaybedilmemesi için hep birlikte çalışmanın önemine değindi. 

Yolsuzluk soruşturmaları
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bunun yanında yolsuzluk soruşturmaları olduğunu, polisin bu konularda da daha etkin çalışması gerektiğini söyledi. 
Vatandaşlık yasası konusu üzerinde de durduklarını, bu konu ile ilgili İçişleri Bakanının ziyaretine geleceğini; ondan bilgi alacağını ifade eden Akıncı, bunun yanı sıra Maronit açılımını da görüştüklerini, hükümetin bu konudaki çalışmalarını öğrenmek istediğini, Maliye ve Dışişleri bakanlarının bu bölgelerde incelemeler yapacağı ve bu konudaki adımların atılacağı bilgisini aldığını kaydetti. 

Lute ziyareti… 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Pazar günü saat 11.00’de BM yetkilisi Lute ile görüşeceğini, muhtemelen ertesi gün yeniden bir görüşme olabileceğini ifade edtti.
erek, şöyle devam etti:
“Bir başlangıç noktası nasıl olabilir, ortak payda hangi noktalarda oluşup da bizi bir sonuca taşıyabilir, bunun zemini nasıl oluşabilir, bunun arayışı içindedir BM, bize yardımcı olmak için…
Bu esnada BM Güvenlik Konseyinin toplantısı oldu ve Lute gelişi öncesinde bu karar açıklandı. Bu karar sürekli olarak taraflara istişare edilerek alındı. Ciddi noktalarda yeniden düzenlemeler yapıldı. Belli başlı hususlar ortaya çıktı. 

Hayret edilecek yanı yok
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM kararında Kıbrıs’ta çözüm çağrısının da yinelendiğini işaret ederek, kararda çözüm çerçevesi için de; “iki kesimli iki toplumlu federal bir çözüm” vurgusu yapıldığını kaydederek “Bunda hayret edilecek bir yan yoktur. Çünkü BM parametreleri dediğimiz parametreler bunu öngörmektedir. Yıllardır da çözüm çerçevesi olarak bilinen konu da budur” dedi.

Meclis ile ele alacağız
Kıbrıs Türk tarafı olarak bu konularda üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini ifade eden Akıncı, şöyle devam etti: 
“Dolayısıyla önümüzdeki süreci Sayın Lute’un ziyaretleri ile birlikte değerlendireceğiz ve bu yöndeki çalışmalarımızı el birliğiyle yürüteceğiz. 
Gelişmeler belli bir noktaya doğru seyrettiğinde sonuçlanma aşamasına gelmeden elbette hükümet, muhalefet, Meclis ile bunları ele alacağız, değerlendireceğiz ve ortak akılla Kıbrıs’ta her iki tarafın da kabul edebileceği barış, huzur ve istikrarın olabileceği bir geleceği inşa etmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474