banner564

550 ton elde kaldı

TÜK ile 700 tonluk patataes anlaşması yapan ve AB’nin onayı ile 150 tonunu Avrupa’ya ihraç eden Kıbrıslı Rum Tüccarı tehdit eden ELAM’cılar evine de kurşun yağdırdı

550 ton elde kaldı
banner598
Aytuğ TÜRKKAN
   KKTC Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) ile ile 700 tonluk patataes anlaşması yapan ve ilk etapta 150 tonunu Avrupa’ya ihraç eden Kıbrıslı Rum tüccarın evine ELAM’cılar tarafından ateş açıldı, aralarında DİSİ milletvekillerinin de bulunduğu 200 kişi ‘küfür ve tehditlerle dolu’ protesto yürüyüşü düzenledi.
   Irkçı, faşistler tarafından hedef gösterilen Hristos Hristofi isimli Rum Tüccar, can korkusuna kapılarak, geri kalan 550 ton patatesi almaktan vazgeçti.
   Diyalog’a konuşan TÜK Müdürü Ragıp Latif, Rum tüccar ile 700 tonluk satış sözleşmesi imzaladıklarını ve sözleşme gereği bir miktar ön ödeme alındığını söyledi. 
Sözleşmeye göre Rum tüccarın bugüne kadar bu 700 tonluk alımı yapması gerektiğini belirten Latif,  ancak hem Rum tarafındaki ELAM’cıların baskısı, hem de Avrupa Birliği uzmanlarının sözleşme yenilenmesi nedeniyle kaybedilen süreden dolayı satışın gerçekleşemediğini anlattı. 

“Rum tüccar baskı altında olduğunu anlattı” 
   Ragıp Latif, olayı şöyle özetledi:
   “Sözleşmemize göre Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında her hafta 150-200 ton civarı patates yüklemesi yapacaktık. İlk yükleme gerçekleşeceği sırada bizden mal alacağı bilgisi Rum tarafında duyuldu. Rum tüccarı ELAM’cılar tehdit etmiş. Beni aradı ve “bu hafta almayalım” dedi. Bu olay bir ay önce oldu. Her yükleme AB uzmalarının gözetiminde oluyor. Baskılar nedeniyle o hafta yüklemeyi yapamadık. “Bana bir hafta süre verin” dedi. Ertesi hafta yükleme yaptık o hafta da adamın deposunu basmışlar. Perşembe günü mal yüklendi ve güneye geçti, orada bu basma olayından dolayı Cuma günkü yüklemeyi yine yapamadık. Adam beni Cuma günü sabah aradı “etrafımı çevirdiler, baskı var buradan çıkamıyorum, bankaya gidemiyorum” dedi. Daha sonra bir şekilde çıkmayı başardı ve Cuma günü de yüklemeyi yaptık. Ama sürekli sıkıntılar ve aksamalar yaşanıyordu. Buna ek olarak bir de bu dönemde AB uzmanlarının sözleşme yenilemeleri gibi bir aksilik yaşadık. Sözleşmeler yenileninceye kadar yaklaşık 20 gün de bundan dolayı gecikme yaşandı. Yaşanan tüm gecikmeler TÜK’ü zor duruma soktu. Bu durumda 550 ton patates de elde kaldı.” 

Yeşilada:Bunu hep yapıyorlar
   Patates üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada da konuya ilişkin Diyalog’a konuştu. Yeşilada, Rumların her zaman böylesi olumsuzluklar yarattığınısöyledi. 
   Bir başka Rum patates üreticisinin geçtiğimiz günlerde Kıbrıslı Türk bir üreticiyi uyardığını anlatan Yeşilada, şöyle konuştu: 
   “Rum üretici bizim arkadaşımıza şikayet etti. Biz patatesi Güney Kıbrıs’a oradaki fiyattan ucuza veriyormuşuz. Bu konu duyduğu rahatsızlığı bizim üretici arkadaşımıza aktardı. Maalesef Rumlar her türlü ticaretten rahatsızlık duyuyorlar. Biz bu zihniyetlerle nasıl bir arada yaşayacağız, anlamak mümkün değil.” 

Milletvekilleri destek verdi
   Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Alithia gazetesi, KKTC’den patates ithal eden ve bunu yasal yollarla ihraç eden Hristos Hristofi isimli Rum tüccarın geçtiğimiz cumartesi günü, aralarında milletvekilleri, patates üretici ve tüccarlarının bulunduğu 200 kişilik bir grup Rum tarafından protesto edildiği bildirildi.
   “Patates Tüccarını Hedef Gösterme ve Tehditler” başlığıyla yayınladığı haberde, eyleme katılanların, Rum tüccara küfürler yağdırdığını ve tehdit ettiklerini aktardı.
   Haberde, patates tüccarı Rum’un “Ahna” (Düzce) bölgesindeki tesislerine giderek, protesto eylemi düzenleyen grupta yer alan 7 milletvekilinin 2 tanesinin DİSİ’den Kiriakos Hacıyannis ve Yorgos Yeorgiyu; Dayanışma Hareketi’nden Mihalis Yorgallas ve ELAM’dan Hristos Hristu ile Lino Papayanni olduğu belirtildi.

Tehdit alan üretici çıkmazda
   Haberde, “tehdit alan Hristofi’nin çıkmaz içerisinde bulunduğu” ve “yeni siparişi iptal etmeyi düşündüğü” yazıldı. 
    Hristofi’nin “belirli bir partinin üyelerinden” tehditler aldığını kaydeden gazete, patates ticaretine başladığı zaman “tüccarın evine kimliği belirsiz kişilerce ateş açıldığı”nı bildirdi.

Rum Bakan: Herşey yasal
   Gazeteye göre, Rum Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Nikos Kuyalis, patates ihracatçısı Rum’un faaliyetlerinin, tamamen yasal olduğunu söyledi.
   Kuyalis, bahse konu kişinin, bakanlığın gerekli bütün kontrollerinden geçtiğini ve patates ticaretinin, Yeşil Hat Tüzüğü’nün öngördüğü şekilde gerçekleştiğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2016, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473