banner564

600 milyonu kim verecek?

Diyalog’un su ile ilgili haberi Meclis Genel Kurulu’nda tartışıldı, Eski bakan Dinçyürek sordu:

600 milyonu kim verecek?
banner598
Cumhuriyet Meclisi’nde dün milletvekillerinin güncel konuşmaları yapıldı.
Konuşmalarda su konusu öne çıktı. DPUG Milletvekili eski Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek Diyalog gazetesinin manşete taşıdığı su projesinde gerekli olan 600 milyon TL’yi anımsattı, kaynağın nereden bulunacağını sordu

Erhürman: Su için istihdamlar yapıldı
CTP-BG milletvekili Tufan Erhürman su yönetimi konusunda konuşma yaptı.
Erhürman bu alanda imzalanan iki tane metin bulunduğunu söyleyerek, şu anki çalışmaların protokolle çelişmediğini vurguladı. TC ile KKTC arasında imzalanan ikinci anlaşmaya bakıldığında KKTC ile proje katılımcılar arasında bir anlaşma imzalanacağını ve suyun yönetiminin bu katılımcı tarafından yapılacağının yer aldığını söyleyen Erhürman, proje katılımcılarının kim olduğu maddesinde kamu kuruluşlarına yer verildiğini belirtti.
Hükümet programında da suyun “özerk su yönetimi” tarafından yönetileceği maddesinin yer aldığı ve istihdamlar da yapıldığını belirten Erhürman, taslak ortaya çıktığını, ön hazırlıkların yapıldığını, “bu konuda hiçbir şey yapılmadığı” iddialarının doğru olmadığını söyledi.

Dinçyürek: İnsanımızın becerisi tartışılamaz ama…
DP-UG milletvekili Hakan Dinçyürek de su konusuna değindi. Su konusunda ilginç tartışmalar yaşandığını belirten Dinçyürek, suyun değerinin giderek artacağını söyledi. Dinçyürek, “600 milyon TL’lik yatırımı kim yapacak? Bunu kimse konuşmuyor. İnsanımızın becerisi tartışılamaz ama finansmanı kim yapacak bu konuşulmuyor” dedi.

Arabacıoğlu: Kıbrıs sorununda temkinli olalım
DP-UG milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, “müzakere süreçlerinde doğru bilgilendirme yapılması” konusunda konuşma yaptı.
Yakın tarihten ders alınabilmesi gerektiğini söyleyen Arabacıoğlu, Annan Planı’nın 57 yerleşim biriminin ve Karpaz’daki dört köyün Rumlara iadesini öngördüğünü kaydetti.
Arabacıoğlu, Annan Planı’nda mülkiyet ve nüfus konusuna değinerek, halkın o dönemde yanlış bilgilendirildiğini söyledi.
Yeni müzakere sürecinin içeriğinin ne olduğunu bilmediklerini, iki liderin söylemleri arasında büyük farklar olduğunu söyleyen Arabacıoğlu, temkinli olunması gerektiğini ifade etti.

Soyer: Anastasiadis ile görüştüler, Akıncı ile görüşmediler 
CTP-BG milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs sorunu konusunda konuştu.
Görüşme süreci devam ederken, uluslararası toplumda ciddi gelişmeler yaşandığını, bu gelişmelerin takip edilemediğini söyleyen Soyer, Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın tartışma yarattığını, ancak New York’ta Mısır, Yunanistan ve “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin gaz konusundaki görüşmesinin tartışılmadığını kaydetti.
Yunanistan ve Türkiye üzerinden gazın naklinin konuşulduğunu belirten Soyer, “Türkiye’nin özel ve kamu kuruluşlarının Anastasiadis ile görüştüğünü ancak Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşülmediğini” kaydetti.

Başkanlık Divanı seçimi bugün 
KKTC Meclisi İç Tüzüğü (Değişiklik) Karar Önerisi, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun toplantısında oy çokluğuyla kabul edildi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, iç tüzük gereği Başkanlık Divanı seçimleri yeni yasama yılının başlamasından sonraki 10 gün içinde yapılması gerektiği için seçim gündemiyle bugün toplanacak. Toplantıda Meclis Başkanlığı, Başkan Yardımcılığı, katipler ve idare amirleri için seçim yapılacak.

TDP’den ret oyu 
Ardından konuyla ilgili söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Meclis’i ilgilendiren bir konuda bu şekilde acele bir tavır sergilenmesinin düşündürücü olduğunu söyledi.
Angolemli, böyle bir önerinin enine boyuna tartışılması gerektiğini ifade etti.

Özgürgün: Anayasa değişikliğine hazırız
Ardından söz alan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Meclis Başkan Yardımcılığı’nın ana muhalefet partisinde olmasını her zaman kabul ettiklerini ancak bu tüzük değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Anayasa değişikliğine hazır olduklarını yineleyen Özgürgün, özellikle yargının ve Meclis’in çalışmasıyla ilgili bir paket halinde Anayasa’nın değişebileceğini ve bunun için seçim öncesinde de referandum yapılabileceğini söyledi.
CTP Milletvekili Tufan Erhürman, ortada bir teamülün varlığından söz edilse de bu teamülün zaman zaman ihlal edildiğini ifade ederek, çalışmanın yeni olmadığını dile getirdi.
Teamüllerin ihlal edilebileceğini ifade eden Erhürman, bu nedenle düzenleme yapmak istediklerini kaydetti.
DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, tüzük değişikliği olsa dahi anayasal engel nedeniyle bu makama gelecek kişinin inisiyatifine kalınacağını ifade ederek “Değişiklik olursa umarım seçilecek kişi bu etik kuralı yerine getirir, Anayasal değişiklik de olur ve bu sorun ortadan kalkar” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2015, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473