banner564

650 milyon dolarlık gelir

Reha Arar’la birlikte Bloomberg TV’ye konuk olan Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, 2014’te turist sayısının bir milyon 200 bine yükseldiğini söyledi

650 milyon dolarlık gelir
banner598
Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, 2014’te ülkedeki turist sayısının yaklaşık bir milyon 200 bin olduğunu, otellerde 804 bin kişinin konakladığını ve 650 Milyon Dolar gelir elde edildiğini söyledi.
   Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar’la birlikte Bloomberg TV’ye konuk olan Bakan 
Sucuoğlu, 2016 yılı sonunda turist sayısında yüzde 5’lik artış ve yüzde 24’lük bir artış ile 800 milyon dolar civarında turizm geliri beklediklerini ifade etti.
   Sektörlerin 2014 yılındaki Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’daki (GSYİH) paylarına değinen Bakan Sucuoğlu, “ticaret ve turizm yüzde 21”, “tarım yüzde 8.2”, “sanayi yüzde 9.3, inşaat yüzde 8.9” şeklinde bilgi verdi, “Hizmet sektörlerinde turizm ve yüksek öğrenim ön plana çıkıyor” dedi.

Doluluk oranlarında artış var
Faiz Sucuoğlu, otellerdeki doluluk oranının 2014’de yüzde 47’ye yükseldiğini belirtirken
“Oteller yaz aylarında yüzde 90’lık kapasiteyle çalışırken kış aylarında yüzde 40 ile 50’lerde ortalama yakalıyor” dedi. Sucuoğlu, 2006’da 13 bin 453 olan yatak kapasitesinin 2015 yılında 19 bin 387’ye yükseldiğine dikkat çekti.

Arar ulaşım sorununa değindi
Merit Otelleri Yönetim Kurulu başkanı Reha Arar ise, ulaşım sorununa ve Kuzey Kıbrıs’a yönelik haksız ambargolara değindi. İnsanların doğrudan uçuş hakkını engellemenin bir insanlık ayıbı olduğunu söyleyen Reha Arar, Rum Yönetimi’nin bir iyi niyet göstergesi olarak, Ercan’a yönelik uçuş yasağının kaldırılması konusunda adım atmasını istedi.
Türkiye’nin turizm konusunda önemli gelişmeler kaydettiğine dikkat çeken Reha Arar, özellikle Antalya, Bodrum ve marmaris’te çok sayıda 5 yıldızlı otel yapıldığını vurguladı. Arar, Kuzey Kıbrıs’ta bir yandan yatırımların teşvik edilerek, yatak kapasitesinin artması gerektiğini belirtirken, diğer yandan ulaşımdaki sıkıntıları giderecek adımların atılması gerektiğini söyledi. Arar “eğer Ercan’a doğrudan uçuşlar başlarsa, bu ülke çok hızlı bir şekilde kalınır”dedi.

Hükümet programında turizm
Hükümet programında turizm için öngörülenleri de anlatan Bakan Faiz Sucuoğlu şunları “Bu dönemde 14 maddelik bir reform paketi tasarladık. Paket, geçen yılki turizme ayrılan bütçeden yüzde 400 oranında daha fazla bütçeye sahip konular içeriyor. Bu paketle turizm sektöründe ciddi anlamda ilerleme olacak, kalite artacak”dedi.
   Faiz zSucuoğlu, ülkede özellikle Girne ve Bafra bölgesinde 4 bin yatağa yakın yatırım yapıldığını, hepsinin 5 yıldızlı ve yüksek standartlı oteller olduğunu söyledi. 
   Yatırımların ülkedeki yatak kapasitesini artacağını da kaydeden Sucuoğlu, bunun ülke turizmi açısından çok önemli olduğunu ifade etti. 
   KKTC’de eğlence parkı, restoran, bar, eğlence merkezi gibi alanlarında yatırım ihtiyaç olduğunu da söyleyen Sucuoğlu, “Oteller ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü Türkiye’den karşılıyor. Otellere teknik destek, mal ve ürünler için yatırım imkanı sağlanması gerek” dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2015, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473