banner564

81 yıllık özlem

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölüm yıldönümünde tüm yurtta törenlerle anıldı

81 yıllık özlem
banner598

 Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 81’inci yıldönümünde, Türkiye’yle birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de törenlerle anıldı.

Atatürk’ün hayatını kaybettiği saat 09.05’te tüm ülkede sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunularak, gönderdeki bayraklar yarıya indirildi. Gün dolayısıyla ilçelerde törenler ve etkinlikler düzenlendi.
Başkent Lefkoşa’daki ilk tören, Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Tören, saat 09.00’da protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başladı. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların yarıya indirilmesinin ardından Anıt Özel Defteri 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TC Lefkoşa Büyükelçisi Murat Başçeri ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk tarafından imzalandı.
Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Ersin Tatar, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Altan Er, ana muhalefet partisi  CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bazı bakanlar, bazı milletvekilleri, kurum kuruluş temsilcileri, dernekler, okullar ve vatandaşlar katıldı.

Anma töreni düzenlendi
 Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Lefkoşa'da Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen tören ile anıldı.
Anma törenine, Cumhuriyet Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Altan Er, bazı bakanlar, bazı milletvekilleri, kurum kuruluş temsilcileri, dernekler, okullar ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) adına Yüzbaşı Kemal Kurtuluş, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği adına da 2. Katip Onur Tanay ve Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu birer konuşma yaptı.
Tören, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Korosu’nun oratoryo sunumundan sonra sona erdi. 

Çavuşoğlu: Daima ileriye bakarak yürüdü
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu konuşmasında, KKTC’de Atatürk’ün  ilke ve inkılapları ışığında yaşamaya devam edileceğine dair olan kararlılığı bir kez daha vurguladı.
Çavuşoğlu, Ulu Önder Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün ayrılışının 81’inci yıl dönümünde bugünün  karalar bağlama değil, onu daha iyi anlama, onu takip edebilme ve onun gibi ileri görüşlü bir vatansever olabilme günü olduğunu vurguladı.
Çavuşoğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün, hem milli mücadele, hem de Cumhuriyeti inşa sürecinde daima ileriye bakarak yürüdüğünü dile getirdi.

Kurtuluş: Atatürk’ü özlem ve minnetle anıyoruz
Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) adına konuşan Yüzbaşı Kemal Kurtuluş,  Türk ordusunun başkomutanı Atatürk’ü özlem ve minnetle andıklarını kaydetti.
Bazı insanların yaşamları boyunca yaptıkları hizmetlerin yaşamlarının sonunda da anıldığını bu kişinin de Atatürk olduğunu dile getiren Kurtuluş, Atatürk’ün eşsiz komutan ve kudretli bir inkılapçı olduğunu kaydetti.

Tanay verdiği mücadeleyi anlattı
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği adına konuşan 2. Katip Onur Tanay da, Atatürk’ün güçlü karakter ve çağdaş seviyeye ulaşılması için verdiği mücadeleyi anlattı.
Atatürk’ün gerçek bir lider olduğunu dile getiren Tanay, Atatürk’ün barışın savaştan üstün olduğu, savaşın bir cinayet olduğu söylemini hatırlattı 

Tüm yurtta Atatürk anıldı
Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu, Büyük Devlet Adamı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 81. yılında İskele, Güzelyurt ve Gazimağusa’da da anıldı. 
İskele’de Atatürk Anıtı önündeki törende, İstiklal Marşı ile eşliğinde göndere çekilen bayraklar ardından yarıya indirildi. 
Güzelyurt’ta da Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.
Tören, protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar önce göndere çekildi ve sonra yarıya indirildi.
Atatürk'ün ebediyete intikalinin 81. Yıldönümü dolayısıyla Gazimağusa Zafer Anıtı'nda da anma töreni düzenlendi.
Anıta protokol sırasına göre çelenklerin konulmasıyla başladı ardından saatler 09:05'i gösterdiğinde sirenlerin çalınmasıyla Saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar yarıya indirildi.
Tüm Törenlerde günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okundu, konuşmalara yer verildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473