banner564

AB desteğe hazır

Brüksel’de Tusk ve Schulz ile görüşen Akıncı, Kıbrıslı Türklerin adada bir çözüme varılması yöndeki kararlılığını vurguladı

AB desteğe hazır
banner598
İbrahim DİRAN (TAK) 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Brüksel’de Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüştü.
Mustafa Akıncı görüşmelerinde, Kıbrıslı Türklerin adada bir çözüme varılması yöndeki kararlılığını vurguladı.
Akıncı ile Schulz, görüşme sonrasında basın toplantısı düzenledi.
Schulz, yaptığı açıklamada, çözüm için mümkün olan tüm desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
Akıncı Brüksel ziyareti çerçevesinde Avrupa Parlamentosu Başkanı ile yaptığı görüşmeyle Avrupa Birliği’nin üç kurumunun (Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi) başkanı ile de görüşmüş oldu.
Avrupa Parlamentosu binasında yer alan görüşmenin ardından açıklama yapan Akıncı, Kıbrıslı Türkler olarak mevcut durumun devamını tasvip etmediklerini ve gelecek nesiller için çözüm istediklerini söyledi.
Akıncı, “Benim nesil ve bundan önceki nesil çok acılar çekti, acı ve kan dökülmesine (Kıbrıslı Rumlarla) birlikte tanık oldu, artık yeni nesillerin çözümün meyvelerini paylaşabileceği, daha iyi bir gelecek yaratmanın zamanı gelmiştir” dedi.

Schulz: Çözüm AB’nin de çıkarına
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise görüşmelerinin “yoğun, yeni görüşlere açık ve dostane bir ortamda” yer aldığını, bunun, pek çok ortak noktaları bulunmasından dolayı şaşırtıcı olmadığını söyledi.
Yeni görevinde Akıncı’ya başarılar dileyerek kapsamlı bir çözüm için atılan adımlardan AP olarak duyulan memnuniyeti de dile getiren Schulz, adada varılacak bir çözümün Avrupa Birliğinin de çıkarına olacağını belirtti.

Akıncı’nın diğer temasları
Mustafa Akıncı Brüksel temasları çerçevesinde, dün Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular Grup Başkanı Syed Kamall, Yeşiller Grubu eş başkanı Rebecca Harms, Avrupa Parlamentosu’nda en çok üyeye sahip siyasi grup, Hristiyan Demokratlar olarak da bilinen Avrupa Halk Partisi (EPP)’nden Lüksemburg milletvekili Frank Engel ve AB’de danışma görevi yürüten Avrupa Ekonomi ve Sosyal Komitesi'nin Başkanı Henri Malosse ile de görüştü.

Fransız Bakan Kıbrıs’a geliyor
Öte yandan Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Harlem Désir, 2-3 Temmuz tarihlerinde Kıbrıs’a geliyor.
Désir, yarın sabah önce Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, daha sonra da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaret edecek. Akıncı-Désir görüşmesinin saat 09.30’da başlaması bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2015, 09:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473