banner564

AB finanse etti

İki toplumlu olarak düzenlenen gezide, CMC Maden Şirketi’nin Kıbrıs adasına verdiği çevre zararları incelendi

AB finanse etti
banner598

 Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, Laona Vakfı ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Sivil Alan Teknik Destek Projesi çerçevesinde, iki toplumlu olarak düzenlenen “CMC Maden Şirketi’nin genelde Kıbrıs adasına özelde de Güney ve Kuzey’e verdiği çevre zararlarını inceleme gezisi”, geçtiğimiz hafta sonu Lefke’de yapılan toplantıyla tamamlandı.

Derneğin etkinlik hakkında verdiği bilgiye göre, inceleme gezileri, geçtiğimiz hafta, ilk buluşma noktası olan ve aktif olarak çalışan Skouriotissa (Fugasa) maden bölgesinde inceleme ve bilgi alma ile başladı. Buradaki geziye Kuzey ve Güney’den bir otobüs bir de minibüs dolusu sivil toplum yetkilisi katıldı.
Açıklamaya göre, söz konusu madeni işleten Helenic Mines şirketinin ilgili bölgede siyanürle altın madeni arama çalışması girişiminde bulunacağı, Güney’deki ilgili kurumların bu çalışmaya onay verme aşamasında olduğu öğrenildi. Burada Güney’deki çevre aktivistlerinin bu süreçte gerçekleştirdikleri ve sürdürdükleri mücadele hakkında bilgi alındı.
Bölgeden ayrıldıktan sonra ikinci nokta olan Mathiatis maden alanına gidilip farklı noktalardaki bakır ve altın madeninin çıkarıldığı bölgeler incelendi. Şeytan çamuru olarak bilinen göl de gezildi.
UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine “antik maden galerisi” ile aday olan Mathiatis maden bölgesinde ayrıca endemik bir yarasa türünün de bulunduğu öğrenildi. Helenic Mines şirketinin bölgede maden çıkartmak için iki kere başvurularının reddedilmesine rağmen, halen faaliyetleri başlatmak konusunda ısrarcı olduğu bilgisi alındı.
Etkinliğin ikinci etabı, geçtiğimiz cumartesi, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.
Konuklar önce Lefke’yi tanıtma adına küçük bir yürüyüş yaptı. Yürüyüş sonrası Lefke Ağaçlı (Asmalı) Kahve’de kahve ikramı yapıldı. Ardından dernek salonunda misafirlere CMC ile ilgili brifing verildi.
Gezinin sonunda iki toplumlu inceleme gezilerinin organize edilmesine destek veren ve projeyi finanse eden Avrupa Birliği yetkililerine, yine AB finansmanıyla çalışmalarını sürdüren Sivil Alan Teknik Destek Projesi Ekibi’ne teşekkür edilerek dernek başkanı Ahmet Hızlı tarafından anı ve teşekkür plaketi verildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474