banner564

AB’ye tam uyumlu

1 Haziran 2015’te yürürlüğe girecek olan “Ürün Güvenliği Yasası”, düzenlenen seminerle tanıtıldı

AB’ye tam uyumlu
banner598
Cumhuriyet Meclisi’nde 28 Nisan’da onaylanan ve 1 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe girecek “Ürün Güvenliği Yasası”, düzenlenen seminerle tanıtıldı. Gıda, yem, canlı hayvan ve canlı bitkiler haricinde piyasaya sunulan tüm ürünlerin güvenliğinin arttırılmasını amaçlayan yasayla ilgili seminer, ilgili dairelerin, ekonomik örgütlerin, kurum ve kuruluşlarla halkın katılımına açık olarak Kalkınma Bankası toplantı salonunda yapıldı.  AB uyum çalışmaları kapsamında Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan yasayla ilgili “Ürün Güvenliği Yasası Tanıtım Programı” seminerine Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve milletvekilleri katılırken, yasanın hazırlanması çalışmalarını yürüten Ticaret Dairesi Müdürü Orçun Kamalı ile diğer yetkililer de hazır bulundu. 

AB uzmanları sunum yaptı
Seminerde, Avrupa Birliği Uzmanlarından Joahim Giess ile Robin Croft, “AB Mevzuatı, AB Piyasa Gözetimi ve Denetimi” adı altında sunum gerçekleştirdi.
Ekonomi Bakanlığı Hukuk İşleri Amiri Evren Zeki Gücel de, Ürün Güvenliği Yasası ile ilgili sunum yaptı. Seminer, soru ve cevapların ardından tamamladı. 

Siber: Güven yoksa yaşam kalitesi düşer
Sibel Siber seminerin açılışında yaptığı konuşmada, insan yaşamında “güven” duygusunun önemine vurgu yaparak, güven yoksa toplumun ve insanın yaşam kalitesinin düştüğüne dikkat çekti. 
Siber, sağlık ve huzur için güvenin önemli olduğunu, bu güveni tesis etme konusunda da devlete büyük görev düştüğünü belirterek, devletin bununla mükellef ve en önemli görevi olduğunu vurguladı. 
Tüketilen her ürünün güvenle, sağlıklı bir şekilde tüketilmesinin önemine işaret eden Siber, ülkede güven duygusunun henüz tam olarak tesis edilemediğini, bu yüzden Ürün Güvenliği Yasası’nın bu güvenin tesisi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.  

Denktaş: Yasa iyi anlaşılmalı
Serdar Denktaş da, çoğu zaman yasaların Meclis’ten geçip yasallaştığını, ancak yasanın etkilerinin yasa uygulanmaya başlayınca, yani “bıçak kemiğe dayanınca” anlaşıldığını belirtti. Denktaş, bu yüzden bu yasa ile ilgili yapılan bilgilendirme semineri ve bilgilendirme broşürünün, yasanın iyi anlaşılması bakımından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Denktaş, 1 Haziran 2015’te yürürlüğe girecek yasanın neler getireceği, bundan üretici, ithalatçı ve tüketicinin nasıl faydalanacağı, nasıl hazırlanılması gerektiği konularında herkesin bilinçlenmesi gerektiğini kaydetti. 
AB uyum yasalarının adım adım ülkede uygulandığını, ancak AB üyelik sürecinde milim milim yol aldıklarını, “üyeliğin olup olmayacağını düşündüklerini” ifade eden Denktaş, ancak ülkede çağdaş dünya standartlarını mevzuatlara uygun bir şekilde halka sunduklarını vurguladı. 

Kamalı bilgi verdi
Ticaret Dairesi Müdürü Orçun Kamalı da, dairesinin ve çalışma grubunun yasa ile ilgili yaptığı çalışmalar ve tüzükler hakkında bilgiler vererek, 1 Haziran 2015’te uygulamaya girecek yasanın ülkeye hayırlı olmasını temenni etti. 

Bilgilendirme broşürü 
Bakanlık, üreticileri ve tüketicileri yasa hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla “Ürün Güvenliği Yasası Bilgilendirme Broşürü” de hazırladı.  Broşürde yer alan bilgilere göre, piyasaya sunulan ürünlerin güvenli olmasını sağlamayı amaçlayan “Ürün Güvenliği Yasası”, gıda, yem, canlı hayvan ve canlı bitkiler dışındaki ürünleri kapsayacak. 

2 kurul oluşturulacak
Yasa kapsamındaki sorumluların; üretici, ithalatçı, dağıtıcı, onaylanmış kuruluşlar, uygunluk değerlendirme kuruluşları ve ilgili bakanlıklar olduğu belirtilen broşürde, mevzuatın takibi, uygulanması ve piyasa denetiminde koordinasyonun sağlanması için “Ürün Güvenliği Üst Kurulu” ve “Piyasa Gözetimi ve Denetim Kurulu” oluşturulacağı, ayrıca yıllık cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan üretici, ithalatçı veya dağıtıcının, şikayet hattı kurmakla yükümlü olacağı belirtildi. 

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2014, 06:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473